19 aprilie 2024
EconomieRetea de evazionisti cu alcool, destructurata de Antifrauda

Retea de evazionisti cu alcool, destructurata de Antifrauda

Afaceri ilegale de 8,4 milioane euro cu alcool au fost descoperite de inspectori antifrauda, care sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat, zilele trecute, perchezitii la domiciliile si la sediile unor societati bacauane din domeniul producerii, depozitarii si comercializarii de alcool si bauturi alcoolice, precum si din alte noua judete si din Capitala.

Actiunea a fost derulata la nivel national, la controale participând si 60 de inspectori vamali, împreuna cu politisti din cadrul structurilor teritoriale BCCO si lucratori din cadrul inspectoratelor judetene de politie si al Jandarmeriei Române.

„În perioada mai – octombrie 2014, inspectorii antifrauda au identificat prejudicii de circa 8,4 milioane euro (37.435.970 lei) cauzate bugetului de stat prin evitarea platii accizei aferente produselor din alcool, si au întocmit sase sesizari penale prin care au semnalat fapte susceptibile a întruni elementele constitutive ale unor infractiuni de evaziune fiscala. Urmare a investigatiilor efectuate, s-a stabilit existenta unui grup infractional organizat, având ca scop determinarea si înlesnirea comiterii, de catre alte nuclee infractionale organizate, a infractiunilor de evaziune fiscala si detinerea si producerea, în afara unor antrepozite fiscale, unor bunuri supuse accizarii.” Alexandru Cristea, purtatorul de cuvânt al Directiei Nationale Antifrauda Fiscala



S-a stabilit existenta unor circuite economice evazioniste de mare amploare în domeniul alcoolului etilic si produselor derivate. Afacerea a pornit de la producatorul Marex SA Braila unde se denatura ilicit (partial) alcoolul etilic. Marfa astfel prelucrata era plasata sub diverse produse (alcool sanitar, lotiuni cosmetice, solutie spalare parbriz etc.) fie în mod direct, fie prin intermediul unor societati comerciale de „tip fantoma”, ori chiar prin intermediul unor lanturi de magazine de tip hipermarket, catre nuclee infractionale organizate, în baza unor întelegeri prealabile.

Aceste firme erau specializate în „renaturarea” ilicita a produselor achizitionate (prin filtrari succesive si alte procedee empirice) si comercializarea clandestina a alcoolului etilic astfel reconstituit. Marfa rezultata prin filtrarea clandestina a alcoolului sanitar si a celorlalte produse similare a fost vânduta prin înglobarea în diferite bauturi alcoolice. Mecanismul de spalare a banilor consta în preluarea si transferul activelor firmelor implicate în activitatile de evaziune fiscala de catre un grup infractional organizat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri