25 aprilie 2024
EconomieRestantele bancare ale bacauanilor au ajuns la nivelul lunii mai 2010

Restantele bancare ale bacauanilor au ajuns la nivelul lunii mai 2010

– oamenii si firmele economisesc mai mult si se împrumuta mai putin

Restantele bancare ale bacauanilor, în scadere continua din luna septembrie, au atins, la sfârsitul anului trecut, nivelul lunii mai 2010, cel mai scazut nivel dupa recordul în crestere atins în septembrie 2013, când ajunsesera la peste 579 de milioane de lei.

La final de decembrie restantele au ajuns la numai 244 de milioane de lei, în scadere cu peste 18 milioane fata de luna precedenta. Bacauanii aveau, însa, la final de decembrie, mai multi bani în bancile comerciale, comparativ cu doar o luna înainte, iar nivelul atins de economii este cel mai mare din toate timpurile, de aproape 8,85 de miliarde de lei.



În schimb si luna decembrie a fost una a creditelor în scadere – conform raportului facut public de Banca Nationala a României -, dar si aceasta reducere este un record absolut, pentru ca s-a ajuns la o scadere de peste 179 de milioane de lei. Creditele contractate au fost de 3,63 de miliarde de lei în decembrie. Bacauanii au solicitat bancilor credite în lei de peste 2,18 miliarde de lei (în scadere), iar în valuta la echivalentul a 1,44 de miliarde de lei (în crestere). Creditele restante ramân, în continuare, mult mai mici decât economiile, dar de 6,47 de ori mai mari decât cele din luna octombrie 2008 (adica fata de începutul crizei economice), când au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de înteles ca rezidentii au cel mai mare volum de credite, de peste 1,44 de miliarde de lei, pe când nerezidentii stau la peste 716 milioane de lei.

Valoarea creditelor de consum a ajuns la peste 319 de milioane de lei, iar a creditelor pentru locuinte la peste 454 de milioane de lei. Volumul creditelor pentru locuinte a crescut, în timp ce creditele pentru consum a scazut.

În Regiunea Nord-Est, ponderea restantelor în total credite acordate bacauanilor în scadere din septembrie încoace si cea mai scazuta între celelalte judete, de numai 6,72%, sub nivelul regional de 9,22%, dar judetul Iasi ocupa pozitia a doua la acest capitol, cu 8,36%. Ponderea cea mai mare o au restantele înregistrate în judetul Vaslui (16,15%). Dar, în volum, cele mai mari restante ramân cele din judetul Iasi, de peste 638 de milioane de lei, însa si volumul creditelor este cel mai mare în Iasi, de peste 7,6 miliarde de lei. Valorile, în volum, pentru judetul Bacau sunt aproape la jumatatea celor din Iasi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri