20 aprilie 2024
CulturăRegele Carol I si principele Ferdinand, oaspeti ai municipiului Bacau

Regele Carol I si principele Ferdinand, oaspeti ai municipiului Bacau

Costache Radu (1832 – 1908), “primul cronicar modern al Bacaului”- cum il numeste regretatul critic si istoric literar Eugen Budau – , relateaza in lucrarea sa fundamentala, “Bacaul de la 1850 la 1900” despre o vizita facuta la Bacau de regale Carol I si principele Ferdinand. Sa urmarim relatarea avocatului, ziaristului, dramaturgului si omului politic Costache Radu, care a fost, timp de doua mandate (1889 – 1890 si 1894 – 1895), primar al orasului Bacau:

“In septembrie 1889 au fost la Bacau marile manevre regale, cu doua corpuri de armata, al treilea si al patrulea. In tot timpul manevrelor, orasul a fost in deplina sarbatoare, in multa animatie; caci M.S. Regele Carol si A.S.R. Principele Ferdinand au stat sapte zile la Bacau, avand cartierul general in casele lui I. Iurasc.

In seara intaia s-a facut retragerea cu torte inaintea palatului administrative, fiind opt muzici militare sub conducerea inspectorului Hubsch. A doua zi, M.S. si A.S.R., impreuna cu toti atasatii straini, s-au dus la Racaciuni, unde s-au aruncat pontoane, peste apa Siretului trecand artileria si cavaleria. In ziua a treia, pe dealul de la Serbanesti s-a primit defilarea corpului al patrulea ce venea dinspre Roman. In ziua a patra au fost manevre la podul de la Holt. Ofensiva o avea generalul Cantili, care venea dinspre Prut, si apararea podului o avea generalul Racovita. S-a dat o lupta si generalul Cantili s-a retras in satul Campeni iar generalul Racovita a trecut cu armata sa podul, urmarind pe inamic. In ziua a cincea a fost marea manevra in satul Campeni. Armata de sub comanda generalului Racovita a luat ofensiva spre a scoate din pozitii armata de sub comanda generalului Cantili. Artileria si cavaleria erau sub comanda generalului Radovici. Dupa o lupta de patru ore, armata generalului Cantili a inceput sa se retraga si retragerea – dupa spusele celor competenti – a fost cu mult tact si chibzuiala. La ambele manevre, aproape jumatate din oras a insotit pe rege si armata. Copiii de la scoli au fost invoiti sa vina la locul de lupta. A sasea zi a fost marea defilare pe campul de la Hemeius, tinand patru ore si jumatate. Fiind mai aproape de oras, tot campul era plin de oraseni, de tarani veniti de prin sate si multi din orasele invecinate, Roman si Piatra, care sosira cu trenuri de placere.



In toate zilele, la masa regelui au fost invitati pe rand toti deputatii, toti notabilii orasului, toate autoritatile si toate persoanele politice, din orice partid. La masa din ziua defilarii au luat parte si toti ofiterii superiori. M.S. refele a ridicat intaiul toast pentru armata, cu multa satisfactie pentru reusita manevrelor si mandru ca e seful ei. A raspuns domnul ministru de razboi, generalul Manu, multumind majestatii sale de solicitudinea ce are pentru armata. Apoi Majestatea Sa a ridicat al doilea toast pentru cetatenii bacauani, multumind de primirea calduroasa ce I s-a facut. Am raspuns eu, ca primar. Nu-mi aduc bine aminte de tot ce am zis, dar am sfarsit cu aceste cuvinte: “ … Sa traiesti, Maiestate! Izbanda in toate intreprinderile voastre si, oriunde veti merge, sa intalniti in cale tot inimi calde sip line de patriotism ca ale cetatenilor bacauani. Sa traiasca Maria Sa Regina! Sa traiasca Alteta Sa regala, Principele Ferdinand ! Sa traiasca brava armata romana!…”

A saptea zi, M.S. Regele si cu toata suita a asistat la gara, observand imbarcarea trupelor. Apoi, la 11 ore dimineata, a plecat impreuna si cu ministrii Lascar Catargiu si generalul Manu spre Iasi”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri