19 aprilie 2024
EvenimentRecomandarile veterinarilor pe perioada caniculara

Recomandarile veterinarilor pe perioada caniculara

În sezonul cald, creste riscul alterarii alimentelor si, implicit, al aparitiei de toxiinfectii alimentare.

De aceea, este bine ca bacauanii sa respecte câteva masuri simple, dar foarte eficiente. Astfel, specialistii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau recomanda bacauanilor sa cumpere alimente numai din locuri sau spatii înregistrate sanitar veterinar (intrucât le ofera garantia unor produse controlate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor) si care sunt depozitate în conditii corespunzatoare de temperatura si igiena.

In plus, odata cumparate, alimentele sa fie tinute o perioada cât mai scurta la temperatura camerei. Produsele care urmeaza a fi depozitate în frigider trebuie sa fie ambalate separat si mentinute la temperaturile si pentru perioada mentionata pe ambalaj.



Alimentele gatite nu se pastreaza în recipiente fara capac. Produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru fi preparate sau consumate ulterior. „Îndepartati alimentele alterate, pentru ca sunt o sursa de contaminare pentru celelalte produse. Totodata, sfatul nostru este sa spalati bine fructele si legumele înainte de a le depozita în frigider”, a precizat Florin Balta, purtatorul de cuvânt al DSVSA Bacau.

Recomandari sunt facute, insa, si micilor producatori de produse primare care comercializeaza produse lactate in pietele agroalimentare. Astfel, acestia sunt sfatuiti, pe lânga pastrarea curateniei în adaposturile animalelor, sa verifice daca vacile de lapte prezinta boli ale ugerului si, la cel mai mic semn de boala, sa le mulga separat si sa anunte medicul veterinar. Daca proprietarul animalelor are rani deschise ale pielii mâinilor, este neaparata nevoie de acoperirea cu bandaje igienice rezistente la apa sau folosirea de manusi de protectie.

„Nu omiteti sa spalati cu detergent si sa clatiti bine galetile si bidoanele folosite pentru lapte înainte de începerea mulsului, iar primele jeturi trebuie eliminate. La finalul mulsului, filtrati si depozitati laptele imediat în vase curate, acoperite, într-o încapere separata de adapost, apoi raciti laptele la o temperatura de maximum 8° C, atunci când este colectat zilnic, si la 6 °C, atunci când colectarea nu este efectuata în fiecare zi”, a mai recomandat Florin Balta.

Laptele crud destinat vânzarii directe catre consumatorul final sau prelucrarii în brânzeturi trebuie sa provina numai de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.

Producatorii care vând lapte crud direct catre consumatorul final în piete trebuie sa detina fise de sanatate, care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitatile de origine.

Comercializarea laptelui si a brânzeturilor de catre producatorii agricoli în pietele agroalimentare si în târguri se realizeaza în baza documentelor de înregistrare sanitara veterinara, eliberate de catre DSVSA Bacau, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri