29 martie 2024
ContrasensRazbunarea naturii

Razbunarea naturii

Am atras atentia, inca de anul trecut, ca sapaturile facute fara prea mult cap prin oras o sa se lase cu pagube. Si iata ca s-a intâmplat: un copac a cazut peste o masina si doar sansa a facut sa nu fie si victime umane.

Situatie poate fi descrisa simplu: muncitorii au sapat dupa conductele vechi de termoficare, au taiat radacinile copacului, acesta nu a mai avut in ce se tine si a cazut. Simplu, fizica newtoniana de clasa a noua.

Tocmai pentru ca este simplu, este interesant de aflat de ce nu le-a dat prin cap nici constructorilor si nici proiectantilor. Era de la sine inteles ca situatia nu mai este cea de acum 40 de ani; locurile unde in anii ’60 au fost ingropate tevile sunt acum alei sau spatii verzi. Constructorul se plânge ca Primaria nu le-a dat voie sa taie copacii; desigur, e al naibii de simplu si ieftin sa dai jos toata vegetatia si sa nu te intereseze ce lasi in urma.

Problema e mai complexa: copacul care s-a prabusit este un nuc, specie protejata de lege si care nu poate fi taiata decât in cazuri extreme. Revenind la discutie, ar fi fost de-a dreptul imposibil pentru Primarie sa aprobe taierea tuturor copacilor care se intâmpla sa creasca peste tevile de termoficare; s-ar fi confruntat cu o revolutie.

Asadar, intrebarea care se pune este: se putea face ceva pentru a se evita problema? Ma gândesc la faptul ca, poate, nu era obligatoriu ca noile conducte sa fie amplasate chiar pe locul celor vechi. Ca se putea proiecta astfel incât sa nu fie nevoie sa se sape pe sub copaci. Macar in zonele critice.

Desigur, asta ar fi insemnat cheltuieli suplimentare si o scadere a profitului pentru firma executanta.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri