16 aprilie 2024
ContrasensRazboiul informational

Razboiul informational

Scriam acum câteva zile despre propaganda care ne este servita ca informatie credibila.

Intâmplator, la câteva zile, The Guardian a publicat un comentariu in acelasi ton: “Russian news may be biased – but so is much western media” (Stirile rusesti pot fi tendentioase, dar la fel sunt si cele mai multe surse de stiri occidentale).

“Manipularea stirilor in scopuri de propaganda nu este apanajul dusmanilor Vestului; este vital sa ne uitam la toata mass-media, inclusiv la cea din UK, cu un ochi critic” – scrie Piers Robinson, sef de catedra la Departamentul de Studii Jurnalistice a Universitatii Sheffield.

Concluzia este ca, pentru a ne putea forma o opinie cât mai corecta asupra realitatii, trebuie sa urmarim cât mai multe surse de stiri.

Adica, exact inversul a ceea ce ni se recomanda de catre agentii de influenta deghizati in “experti”, care nici nu vor sa auda de vreo stire Russia Today sau Sputnik.

Acum, faptul ca Rusia a finantat mass-media de stat care sa furnizeze stiri in engleza, franceza, spaniola si alte limbi nu trebuie sa ne mire.

In fond, nu este altceva decât raspunsul la ofensiva mediatica a Occidentului. Pot manipula mediile de informare rusesti? Evident. Dar acelasi lucru il fac si mediile occidentale, mai experimentate, totusi, in acest razboi informational.

Intre riscul de a fi manipulat prin intermediul propagandei si posibilitatea sa-ti completezi informatiile pentru a-ti putea face o imagine clara a realitatii, ce ar trebui sa aleaga cineva?

România este o tara mica si asa a fost mereu, oricât ne-am fi batut noi cu pumnul in piept ca a fost altfel. La nivel istoric am fost nevoiti sa navigam in siajul marilor puteri si sa profitam de neintelegerile dintre ele pentru a ne putea dezvolta.

Unirea de la 1859 nu ar fi fost posibila daca puterile Europei n-ar fi avut interese divergente. In fond, revolta poloneza de la 1830 a fost infrânta de Rusia, dupa care Austria si Prusia, care n-au intervenit, si-au anexat teritorii.

Prin urmare, pentru a supravietui ca stat si a putea spera intr-o dezvoltare politica si economica, România trebuie sa profite nu de convergenta dintre marile puteri mondiale, ci de divergentele dintre ele.

Iar pentru asta trebuie sa aiba acces la informatii corecte; nu la propaganda servita de unii sau de altii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri