18 aprilie 2024
ActualitateRahitismul carential - deficitul de vitamina D

Rahitismul carential – deficitul de vitamina D

Rahitismul prin deficit de vitamina D este o boala in care scade depunerea de calciu si fosfor in oase, care fiind „moi” se vor deforma; afecteaza copilul in perioadele de crestere rapida (4 luni – 3 ani).
Ce face vitamina D? Vitamina D intervine in absorbtia calciului de la nivel intestinal si depunerea lui in oase, pentru a „intari” sistemul osos, fiind indispensabila devoltarii armonioase a copilului; din acest motiv se incepe administrarea vitaminei D de la 7-14 zile de viata.
Ce surse de vitamina D are copilul? Sursele de vitamina D sunt limitate: galbenus de ou, ficat, peste proaspat, untura de peste. Exista o forma inactiva de vitamina D la nivelul pielii omului, care se activeaza sub actiunea razelor solare – ultraviolete (adica dimineata pâna in ora 10.00 si dupa ora 17.00).
Cum recunoastem rahitismul? La nivelul capului, sugarul poate prezenta: oasele moi la apasare ferma (craniotabes), fruntea bombata, oasele „turtite” la spatele capului sau in lateral, depinde pe ce parte doarme copilul mai mult, fontanela anterioara (moalele capului) cu diametre mari. La nivelul coastelor apare un sant, cusca toracica devine evazata la baza; coloana vertebrala (sira spinarii) se poate deforma. Când copilul incepe sa mearga, picioarele pot fi curbate spre exterior (aspect de paranteza) sau spre interior (aspect in „X”). Alte semene care pot sugera rahitismul: copilul poate duce cu usurinta piciorul la gura, transpira abundent in regiunea capului, poate prezenta stridor laringian (zgomot suierator când respira – in afara unei afectiuni respiratorii acute), convulsii, spasme musculare, raceli repetate, dezvoltare psihica si motorie lenta (nu sta in sezut la 6-7 luni).
Putem preveni rahitismul? Da, schema profilaxiei (prevenirii) rahitismului este obligatorie si incepe la 7-14 zile de la nastere, cu administrarea vitaminei D, la recomandarea medicului; doza de vitamina D se adapteaza in functie de laptele folosit in alimentatie, rata de crestere a copilului, de anotimpul insorit. Continuati profilaxia pâna la 18 luni, zilnic. Intre 18 luni si 12-15 ani, copilul va primi vitamina D in anotimpul rece (septembrie – aprilie) intr-o forma recomandata de medic. Suplimentarea cu preparate de calciu va fi evaluata de medic, in functie de alimentatie si semnele copilului.
Ce cale de administrare folosim pentru vitamina D? Calea orala (pe gura) este cea mai indicata, provocând consecventa parintilor; calea injectabila este impusa de cauze care sunt identificate numai de medic; doza de vitamina D o stabileste medicul.
Ce mai putem face? E bine de stiut ca alimentatia la sân protejeaza copilul de rahitism; faceti diversificarea alimentatiei la timp si corect; folositi formule de lapte praf fortificate cu vitamina D – in cazul in care nu aveti sân; nu folositi lapte de vaca sub vârsta de 1 an, deoarece favorizeaza rahitismul; nu exagerati cu fainoasele (biscuit, covrigi, orez). Referitor la cura helio-marina, e recomandata copiilor dupa vârsta de 1 an – radiatia solara interfereza cu globulele din sânge. Daca nu aveti posibilitatea unei cure marine, incurajati copiii sa stea mai mult afara, la aer si soare, in zone cu cât mai putina poluare, cu imbracaminte sumara, pentru ca razele soarelui sa ajunga la piele; acoperiti capul cu palarie sau batic, pentru a evita insolatia. Expunerea excesiva la soarele amiezii (intre orele 12 – 16) poate provoca arsuri grave ale pielii si, uneori, cancer de piele; folositi creme protectoare speciale pentru copii.
Având in vedere schimbarile climatice globale, tara noastra trece incet la doua anotimpuri – avem deja sase luni de anotimp rece si capricios; in acest context administrarea corecta a vitaminei D se impune cu prioritate.
Sper ca v-am sensibilizat cu privire la importanta vitaminei D in cresterea si dezvoltarea copilului, iar „exagerarile” corpului medical le veti considera justificate.
dr.Ana Olinic, medic primar pediatru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri