25 aprilie 2024
ActualitateRadioterapia are aparatura de muzeu

Radioterapia are aparatura de muzeu

Bolnavii de cancer, plimbati prin tara

Aparatul de radioterapie (cobaltoterapie) nu are simulator. Bolnavii sunt trimisi la alte clinici din tara pentru localizarea tumorii si stabilirea planului de tratament. Sursa de cobalt este aproape epuizata. Aparatura este veche de peste 30 de ani.

Pentru ca sectia de Radioterapie a Spitalului Judetean de Urgenta nu are in dotare aparatura moderna, multi bolnavi sunt trimisi prin tara la alte clinici pentru investigatii de specialitate. Aceasta a starnit nemultumirea unora dintre ei. "Am fost saptamana trecuta la Radiopterapie cu mama mea, bolnava de cancer, pentru inceperea tratamentului dupa operatie, dar am fost trimisi la Fundeni, ne-a sesizat I.P., din Bacau. Medicul si asistentele ne-au spus ca sectia nu are simulator, nu dispune de aparatura necesara. Cei de la Bucuresti ne-au trimis inapoi, replicand ca trebuie sa existe aparatura si la spitalul din Bacau. Personalul de aici este dragut, dar ce sa faca, daca nu are cu ce sa lucreze?" Conducerea sectiei confirma faptul ca unii bolnavi trebuie sa treaca mai intai pe la o alta clinica din tara, dar ca nu este vorba despre tratamentul in sine. Seful sectiei, dr. Penea Valu (foto), ne-a explicat: "Sunt anumite localizari tumorale care trebuie delimitate foarte bine pentru a face apoi schema de tratament corecta. Or, pentru aceasta este nevoie de simulator. Aparatul pe care il avem noi nu are in dotare simulator."



Se cauta un finantator

Dar aceasta nu este singura problema. Sursa de cobalt a aparatului de radioterapie este pe cale de a-si da sufletul, fiind aproape epuizata. Fascicolul ei de raze gama are un debit mult mai mic fata de cat ar trebui sa aiba. Din aceasta cauza pentru ca bolnavul sa ia doza de tratament necesara, trebuie sa stea mult mai mult timp intins pe masa. "Cu un aparat modern, tratamentul se face in 1-2 minute, a mai spus seful compartimentului. Cu aparatul nostru, care este piesa de muzeu, fiind din anii ’70, tratamentul dureaza 15-30 minute." Dintre sectiile si compartimentele Spitalului Judetean de Urgenta, Radioterapia este singura care nu a beneficiat de nicio modernizare. Cu ani in urma a fost promovat, insa, un proiect de constructie a unei noi cladiri in care sa functioneze atat Oncologia cat si Radioterapia. Totodata, in proiect a fost prinsa si dotarea cu aparatura performanta. Dar pentru acest proiect inca nu a fost gasita sursa de finantare. "Va trebui refacut proiectul, dar si reluata discutia pentru un parteneriat public-privat de finantare, ne-a spus dr.Mihaela Popescu, managerul spitalului. Voi aborda aceasta problema, din nou, luni cu presedintele Consiliului Judetean. Pana se va construi o noua cladire, insa, avem nevoie urgent de aparatura."

Elena Tintaru
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri