19 aprilie 2024
EconomieRachitoasa: Mistretii au distrus zeci de hectare de culturi

Rachitoasa: Mistretii au distrus zeci de hectare de culturi

Seara de vara, liniste si boare de racoare, pe câmp la margine de sat. Ca din senin, liziera padurii din apropiere se scutura de parca cineva trage de lastari sa-i smulga. Fosnete, larma infundata si duduit de copite, de sar pietrele in colbul din carare. Furtuna sura ia viteza si se afunda in gradinile ce despart liziera de primele curti.

Cât ai clipi, culturile sunt facute una cu pamântul, ca de un tavalug. Un localnic ce sta de paza tresare, isi umfla pieptul si urla din toti bojocii: “Mistretii, baaaa!”. Oamenii lasa balta treburile si, dinspre sat, sar ogoarele in goana mare, sa isi salveze culturile. Se face o harmalaie de nedescris: unii bat talangile, altii flutura faclii, agita coase si bâte, altii urla din toti rarunchii, sufla in vuvuzele de li se urca sângele la cap.

Ca doua ostiri medievale, stau de o parte turma de câteva zeci de mistreti puternici, inarmati cu colti, iar de cealalta parte satenii, inarmati cu furie. E un razboi care se duce zilnic, in comunele Rachitoasa, Motoseni, Stanisesti si altele din estul judetului.



Pagube pe zeci de hectare

Problemele au reaparut in 2014, ca in fiecare din anii din urma, imediat ce primele recolte de cereale au prins vlaga sau au dat in pârg. Flamânzi si fara sa se teama de prezenta omului, mistretii ies in cautarea hranei in plina zi. Dau iama in gradini, pe ogoare si ajung uneori chiar pe ulitele din centrul localitatii.

Turmele calca in copite si ara efectiv toate culturile de floarea soarelui, porumb sau vita-de-vie. Satenii au ajuns la disperare si nimeni nu are nici o solutie viabila. “In 24 de ore mi-au distrus 13 hectare de floarea soarelui. I-am gasit pe teren si i-am alungat, dar vin inapoi. Veneau numai noaptea, dar acum vin si ziua”, spune Vasile Stoleru.

Paguba este imensa, afirma batrânul, disperat: “Eu am luat seminte prin asociatie, iar acum trebuie sa dau produse, dar de unde sa dau daca au distrus totul?”. A fost la Primaria Rachitoasa, iar aici i s-a spus ca joi (astazi – n.r.), la ora 9, este convocata comisia de la Suceava, care va decide daca si ce masuri vor fi luate impotriva mistretilor. „Iesim tot satul sa ii fugarim, facem galagie de parca-i la revelion, dar nici nu se mai sperie. De câteva ori au venit pâna in mijlocul satului. Urli la ei, se duc zece metri mai incolo si apoi se opresc si se uita la tine, fara teama. Cineva are un tun cu carbid si trage ca la razboi, dar tot degeaba. Problema e grava”, spune Gheorghe Blanaru, din Rachitoasa.

Sase sute de reclamatii

Sute de petitii s-au strâns pâna acum de la cetateni. Au venit comisii mixte, de la Mediu, Silvic, DSV, au constatat pagubele, care pe alocuri ajung la 80-90% din culturi, si au spus ca se vor da despagubiri. „S-a ajuns in instanta, sunt multe procese, dar nimeni inca nu a fost despagubit”, spune secretarul Primariei Rachitoasa, Adrian Victor Galita.

Primaria Rachitoasa a trimis numeroase adrese catre Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vânatoare Suceava (ITRSV), pentru a cere sprijin in rezolvarea problemei. La rândul sau, ITRSV a transmis proprietarului fondului de vânatoare, AVPS Cerbul Bicfalau, sa rezolve problema, adica ori sa mai rareasca efectivele de mistreti, ori sa le asigure suficienta hrana in padure, pentru a-i tine departe de culturile agricole, dupa cum preciza Aurel Dumitriu, seful Serviciului Control Silvic si Cinegetic din cadrul ITRSV Suceava.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri