28 martie 2024
Actualitate Prostie sau mismasuri la Inspectoratul Scolar si Directia de Sanatate Publica?

Prostie sau mismasuri la Inspectoratul Scolar si Directia de Sanatate Publica?

Cabinete medicale-fantoma in scoli

In timp ce mii de elevi nu primesc asistenta medicala in scoli, autoritatile par sa traiasca in realitati paralele si nu au o imagine clara a retelei cabinetelor medicale scolare. Datele de la Inspectoratul Scolar si Directia de Sanatate Publica sunt prea diferite pentru a fi adevarate.

Inspectoratele scolare trebuiau sa centralizeze datele cu privire la cabinetele medicale scolare. Din situatia statistica, „in judetul Bacau sunt 96 de cabinete medicale scolare, din care 58 in municipiul Bacau, ceea ce inseamna ca se acopera norma pentru fiecare unitate. Restul cabinetelor sunt in orasele din judet, la tara permanenta fiind asigurata de cabinetele medicilor de familie. Dar, de exemplu, in Darmanesti exista un singur cabinet la toate unitatile”, a declarat prof. Claudia Merticaru, purtator de cuvânt al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. Datele de la Inspectoratul Scolar sunt foarte diferite de cele pe care le detine Directia de Sanatate Publica (DSP). Potrivit informatiilor furnizate de DSP, in judetul Bacau ar exista doar 26 de cabinete scolare de medicina generala: 17 in Bacau, 4 in Onesti si câte 1 in Buhusi, Comanesti, Tirgu Ocna, Moinesti si Darmanesti. In ceea ce priveste cabinetele dentare scolare, deficitul este si mai mare: doar in zece unitati de invatamânt se ofera asistenta stomatologica. 8 din acestea sunt in Bacau, una in Comanesti si una in Onesti. Normele elaborate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei prevad incadrarea cu medici si asistenti medicali in functie de numarul de prescolari, elevi si studenti.Astfel, gradinitele ar trebui sa aiba de la un asistent cu jumatate de norma, pâna la patru. O scoala cu mai putin de 100 de elevi ar trebui sa incadreze un asistent cu jumatate de norma, in timp ce una cu peste 1000 de elevi ar trebui sa aiba doi asistenti medicali. Scolile cu mai putin de 300 de elevi au dreptul la un sfert de norma pentru medic scolar, iar la cele cu mai mult de 1000 de elevi medicul poate avea norma de lucru intreaga. In 2009, personalul din cabinetele scolare a fost preluat de primarii. Initial, unele primarii au refuzat sa-i salarizeze pe medici si asistenti. Ulterior s-a rezolvat problema, prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat, dar a aparut o alta: blocarea angajarilor, ceea ce a dus la acutizarea crizei din cabinetele medicale scolare.



Andreea Gavrila

Doina Mincu

 

„Noi avem patru scoli generale cu personalitate juridica. Singurul cabinet este la liceu, acolo unde lucreaza trei persoane. Una singura merge si la Scoala 2, acolo unde am amenajat un spatiu mai mic, dar pe care l-am dotat. Celelalte unitati sunt fara astfel de cabinete. Am avut patru angajati, dar cum una s-a pensionat, iar angajarile au fost blocate, nu am putut nici macar sa o inlocuim.”

  -Constantin Spiridon, primar Darmanesti

 

„Avem amenajat un cabinet medical scolar, unde sunt un medic si un asistent. Am incercat sa le asiguram conditiile si nu am primit reclamatii. Ca vor o locatie separata, asta este o alta discutie.”

–  Ionel Turcea, primar Buhusi

 

„Eu sunt foarte multumit de prezenta si activitatea lor aici si este benefic pentru elevi. Este un asistent in permanenta aici.”

– prof. Vasile Cautis, director Colegiul „Vasile Alecsandri”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri