19 martie 2024
ActualitateProiectul UNICEF da rezultate. Zero abandon scolar la Motoseni

Proiectul UNICEF da rezultate. Zero abandon scolar la Motoseni

Judetul Bacau beneficiaza de un proiect unic in tara, care va deveni, in final, un model pentru toate celelalte judete: “Incluziune sociala prin servicii integrate la nivel comunitar”, implementat de UNICEF, in parteneriat cu Consiliul Judetean Bacau, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) si 38 de primarii.

Acest proiect are trei componente – asistenta sociala, sanatate, educatie – si se deruleaza in 42 de comunitati. Rezultatele au inceput deja sa apara. In Motoseni, de exemplu, abandonul scolar e zero, iar rata de participare, 100 la suta. Este si motivul pentru care Klaus Iohannis, presedintele României, a vizitat, vineri, Scoala gimnaziala “Gheorghe Nechita”, inclusa in pachetul “Educatie Incluziva de Calitate” al proiectului pilot.

Festivitatea de absolvire a clasei a VIII-a



“Aceasta vizita subliniaza importanta educatiei ca prioritate nationala si a oferit oportunitatea de a identifica solutii concrete pentru a creste participarea scolara a copiilor vulnerabili si de a imbunatati calitatea educatiei pentru toti copiii”, arata Raluca Dinu, media & advocacy officer al UNICEF România. Fiind ultima zi de scoala pentru elevii claselor a VIII-a, presedintele României le-a inmânat elevilor diplomele de absolvire si le-a urat mult succes la liceu.

Sprijin pentru 21.000 de copii

Pachetul privind educatia urmareste “prevenirea nescolarizarii, absenteismului scolar si abandonului scolar. Interventia vizeaza si cresterea rezultatelor invatarii si a competentelor dobândite”, arata Raluca Dinu.

Concret, sunt vizate imbunatatirea capacitatii conducerii scolii si cadrelor didactice de a veni in sprijinul fiecarui copil in parte, potrivit nevoilor acestuia; imbunatatirea metodelor si instrumentelor didactice si a competentelor profesorilor; crearea de parteneriate cu familiile elevilor si dezvoltarea abilitatilor parentale; mobilizarea comunitatilor in sensul sustinerii educatiei; imbunatatirea abilitatilor non-cognitive si motivatiei copiilor; incurajarea diversitatii in rândul elevilor, indiferent de gen, etnie, religie, (diz)abilitate si statut socio-economic.

3

Impreuna cu autoritatile judetene si locale, UNICEF testeaza pachetul “Educatie Incluziva de Calitate” in 45 de unitati scolare si structurile aferente, inclusiv gradinite, cu finantare din partea Granturilor Norvegiene, UNICEF si a sectorului privat. In total, 21.000 de copii din judetul Bacau beneficiaza de sprijin in mod direct. Proiectul pilot este supus unei evaluari independente ale carei rezultate sunt diseminate in rândul decidentilor in vederea dezvoltarii de legi, norme si standarde noi in domeniu, precum si a atragerii de fonduri nationale si europene in scopul extinderii modelului la nivel national, in beneficiul celor patru milioane de copii din România. (Silvia Patrascanu)

In România, UNICEF lucreaza impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.

1
Scoala face parte din modelul parteneriatului la nivel local, sustinut de UNICEF si Ambasada Norvegiei, si reprezinta un model de buna practica pentru a ameliora calitatea educatiei din România.

“Ceea ce va recomanda nu sunt dotarile deosebite, salile de clasa, laboratoarele, investitiile in infrastructura, cadrele didactice insa fac ca scoala din Motoseni sa fie un exemplu remarcabil!
Prin dedicarea lor au atras din ce in ce mai multi copii, ajutându-i sa-si dezvolte potentialul individual, sa devina cetateni implicati si activi.
Alaturi de echipa UNICEF implementati proiectul „Incluziune sociala prin servicii integrate la nivel comunitar”, un demers care si-a demonstrat eficacitatea prin colaborarea dintre autoritatile care pot ajuta elevii sa ramâna in scoala si parintii care au inteles importanta educatiei scolare!
 
ESTE UN MODEL CARE MERITA EXTINS LA NIVEL NATIONAL!
 
Doamnelor si domnilor, va felicit pe toti, profesori, elevi, parinti si reprezentanti ai comunitatii locale pentru indârjirea cu care ati luptat pentru a creste participarea la educatie a copiilor din comunitatea dumneavoastra aratându-le ca  viitorul lor depinde de fortele si potentialul propriu!   Rata de participare 100%, abandon scolar-0. ”

Klaus Iohannis la Scoala Gimnaziala din Motoseni, o scoala aparte din mediul rural

4

“Este rezultatul celui mai important parteneriat implementat de Consiliul Judetean cu UNICEF România, DGASPC, institutii publice de interes judetean si 38 de Autoritati Publice Locale, proiect sustinut de Ambasada Norvegiei.”

Dragos Benea, presedintele Consiliul Judetean Bacau

“Este un parteneriat care reuneste specialisti din componentele educatie, sanatate, protectie sociala si functioneaza atât la nivel local, judetean si la nivel national, prin intermediul UNICEF.”

Sorin Brasoveanu, director general DGASPC Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri