28 martie 2024
ActualitateProiectul „Cetateanul si masina” a ramas in aer

Proiectul „Cetateanul si masina” a ramas in aer

In urma cu câtiva ani, Primaria Bacau a cerut asociatiilor de proprietari sa se implice in actiunea de concesionare locurilor de parcare din municipiu. Presedintii, administratorii si sefii de scara au batut din usa in usa pentru a obtine semnaturile locatarilor care erau dispusi sa plateasca pentru locuri de parcare permanente in apropierea blocurilor. Initiativa primariei nu a avut insa finalitate, chiar daca asociatiile si-au indeplinit partea lor din invoiala. La ultima intâlnire dintre reprezentantii locatarilor si cei ai autoritatilor locale, unul dintre presedintii de asociatii a intrebat de ce nu se rezolva problema parcarilor, iar proiectul concesionarii locurilor a ramas in aer? Cristina Bardasu, sefa biroului pentru asociatii de proprietari din Primaria Bacau, a explicat ca s-a renuntat temporar la ideea concesionarii deoarece nu s-au putut identifica suficiente locuri de parcare. „Proprietarii de apartamente au solicitat si câte doua-trei locuri de parcare lânga bloc. Necesarul era cu mult peste posibilitatile de acordare. Nu am facut nimic.” Vasile Maxim, vicepresedintele Ligii judetene a asociatiilor de proprietari, a declarat ca a readus recent in atentia primariei problema locurilor de parcare. „Mi s-a spus ca pâna când nu vor fi conditii nu se concesioneaza locuri. Se fac parcari ecologice si poate atunci se va reusi. S-a pus si problema taxei, care ar fi fost in jur de 180 de lei pe an.”

 Probleme de ani de zile

Lipsa locurilor de parcare nu este de data recenta. In 2011, municipalitatea a inceput sa amenajeze, in paralel cu montarea dalelor, primele locuri de parcare ecologice, situate in special intre blocuri, acolo unde s-a imbinat necesitatea locatarilor de locuri pentru autoturisme, dar si de spatiu verde. Printr-un comunicat de presa, Primaria informa ca in 2011 s-au creat 1200 de noi locuri de parcare in toate cartierele, iar in 2012 planul de executie a fost de circa 1000 de locuri de parcare, in special ecologice. Nici in 2013 strategia nu se modifica. Noi parcari vor aparea in special pe strazile care vor intra in reabilitare pe Planul Integrat de Dezvoltare Urbana. Este vorba de strada Mioritei, continuând pâna pe Milcov, prin Vadu Bistritei, unde se vor crea locuri de parcare si se vor reface si trotuarele.



  “Lucram in prezent la un regulament pe aceasta tema. Am inceput deja o analiza comparativa intre doua cartiere din municipiu, pentru a vedea care este situatia si a gasi solutii. De exemplu, chiar daca lungimea strazilor este egala in Bistrita Lac cu Banca Nationala, numarul de familii care locuiesc in aceste cartiere difera. Tocmai din acest motiv, vom analiza atent inainte de a stabili noi reguli. Abia dupa ce vom amenaja locuri de parcare, ne vom gândi la modalitatea de concesionare”, a declarat Mihai Sustac, viceprimar.

 

„Adevarul este ca nici locatarii nu au inteles ca ar trebui sa se multumeasca doar cu un loc in apropierea domiciliului.”

Vasile Maxim, vicepresedintele Ligii judetene a asociatiilor de proprietari  

Cei care vor ca in zona lor sa se amenajeze o parcare ecologica trebuie sa se adreseze Directiei Domeniului Public in care sa mentioneze adresa si o fotografie a zonei respective. Solicitarea se poate trimite si pe email si catre purtatorul de cuvânt.

Andreea Gavrila

Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri