19 aprilie 2024
ActualitateProgram pentru cresterea controlului tuberculozei

Program pentru cresterea controlului tuberculozei

Ministerul Sanatatii va investi peste 5.3 milioane de euro, pentru achizitia de medicamente anti-tuberculoza, aparatura si echipamente de laborator de inalta performanta, dar si pentru pregatirea a peste 600 de medici si asistenti medicali in cadrul unui proiect, finantat din fonduri norvegiene. Proiectul vizeaza imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, prin cresterea controlului tuberculozei.

Beneficiarii directi vor fi chiar bolnavii diagnosticati cu TBC, care vor putea fi testati mult mai rapid in ceea ce priveste rezistenta multidrog (la anumite medicamente), iar cei care deja sunt in evidente cu TBC multidrog rezistenta vor beneficia de tratament integral de linia a 2-a.

Alti pacienti cu TBC sensibil, din rândul grupurilor sarace, inclusiv roma, vor fi sprijiniti in tratamentul ambulatoriu prin administrarea medicatiei direct observata, dar si prin sprijin social cu ajutorul furnizorilor locali de servicii medicale din comunitate (mediatori sanitari si asistente comunitare).



Vor fi astfel instruiti si 70 de mediatori sanitari, dar si asistente comunitare din 50 de comunitati rurale sarace. Tot prin acest program si baza de date electronica la nivel national pentru TBC va fi actualizata.

„Acest program tine de managementul sanitar, dar este binevenit. Incidenta TBC la nivelul Bacaului este chiar intr-o usoara scadere, asa cum este si la nivel de tara, insa rezistenta multidrog este in crestere. Or, o testare mult mai rapida, care lipseste cu desavârsire la noi, este benefica, mai ales pentru pacient. Probleme mari sunt si la depistarea focarului, pentru ca este cunoscut deja faptul ca un pacient cu TBC poate infecta 10 persoane. Asa ca un tratament bine instituit poate duce la reducerea cazurilor noi.”
dr. Dragos Ungureanu, medic primar pneumolog

„Programul este deja implementat in Bucuresti. Daca acum lucram cu teste multidrog care au un raspuns clar abia dupa doua luni jumatate, prin acest program vom avea un rezultat intr-o zi. Asta inseamna automat ca putem controla mai bine boala si avem cum sa prescriem tratamente imediate. Este si un avantaj economic, dar si unul medical. Acum inregistram in jur de 10 cazuri pe luna de TBC rezistent multidrog, iar tratamentul in sine inseamna 2 luni de spitalizare si apoi, ambulator, inca un an, cel putin. Prin noile tipuri de teste vom putea stabili mult mai rapid boala, dar si conduita terapeutica.”
dr. Gabriel Gavrila, director medical Spitalul de Pneumoftiziologie Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri