20 aprilie 2024
ActualitateProfesorii "dezerteaza" din sindicat

Profesorii “dezerteaza” din sindicat

Zeci de profesori din municipiul Bacau si-au depus cererile de retragere din sindicat. Cadrele didactice acuza conducerea SLI de neimplicare in adevaratele probleme cu care se confrunta dascalii, dar si de crearea unei intelegeri tacite cu puterea. Mai mult, dascalii spera ca aceasta forma alternativa de protest sa reprezinte, de fapt, un semnal de alarma pentru liderii SLI.

Bulibaseala din invatamant continua. Uite greva, nu e greva. Uite Bac-ul, nu e Bac-ul. De o buna perioada de timp, cadrele didactice si elevii sunt in deriva. Daca noua Lege a Educatiei i-a nemultumit pe profesori, iar posibila amanare a Bacalaureatului i-a adus in pragul disperarii pe absolventii de liceu, marul discordiei a ajuns acum la sindicat.
“La inceputul semestrului liderii de sindicat ne-au spus sa nu trecem notele in catalog. Dupa care au revenit: notele trebuie trecute. Nu mai departe de acum doua saptamani decizia liderilor de sindicat s-a schimbat din nou: treceti notele. Astazi (n.r. – ieri) am fost acuzati ca din vina noastra nu am mai avut greva in adevaratul sens al cuvantului. Si toate astea pentru ca am trecut notele in catalog. Asa ca am hotarat sa-mi dau demisia”, ne-a declarat prof. Polixenia Simion, de la Colegiul “Gheorghe Vranceanu”.

Demisii in procent de peste 50 la suta

Mai mult de jumatate dintre cei 54 de sindicalisti de la colegiul bacauan au luat decizia de a renunta la calitatea de membru SLI. De asemenea, cadrele didactice spun ca la ultima sedinta cu directorii, de joi, 27 mai, mesajul a fost acela ca Bacalaureatul trebuie sa se desfasoare in conditii normale. “In primul rand am constatat ca in ultimii ani sindicatul nu a mai fost capabil sa ne apere interesele. Restul motivelor probabil ca vor iesi la iveala mai tarziu. La momentul acesta, conducerea sindicatului nu este capabila sa organizeze o forma de protest coerenta, consecventa si care sa duca la rezultatele dorite”, a afirmat prof. Florin Curbat. Demisionarii spera ca aceasta forma alternativa de protest sa reprezinte de fapt un semnal de alarma. Nemultumirile dascalilor sunt legate si de faptul ca printr-un ordin de ministru profesorii au putut fi inlocuiti la bacalaureat. Si asta pentru ca singura sansa de reusita pentru ei era neprezentarea la Bac. “Cred ca fiecare dintre noi a avut a avut cel putin cate un motiv. Eu pot spune ca nu am fost reprezentata conform intereselor mele. Poate este bine ca liderii de sindicat sa-si schimbe atitudinea fata de noi”, a afirmat si prof. Daniela Tanasa. De asemenea, liderii de sindicat sunt acuzati de duplicitate. Cadrele didactice spun ca cei care trebuie sa-i reprezinte au intelegeri cu partidul de guvernamant. Prin urmare interesele lor sunt in plan secund.



„Au cazut in capcana dezbinarii”

Vicepresedintele SLI, Iulian Oprisan, sustine ca in Colegiul “Vranceanu” exista profesori care incita la dezbinare. Cu toate acestea, Oprisan a afirmat ca fiecare profesor este liber sa ia ce decizie doreste. “Nu am dreptul sa trec peste vointa colegilor. Suntem o organizatie democratica. Se atinge obiectivul politic de a dezbina aceasta entitate. Profesorii care au acceptat sa mearga la Bac «au muscat» din momeala aruncata de ministrul Funeriu: plata pentru supraveghere. Ei au facut jocul puterii. Imi pare rau pentru fiecare coleg care pleaca din sindicat”, a declarat Oprisan. Deocamdata, se pare ca nu mai exista cazuri de retrageri din sindicat in alte unitati de invatamant.

Au concurenta

La inceputul anului, a luat fiinta si Sindicatul “Spiru Haret” din Bacau, care a rupt o felie consistenta din SLI. In luna martie, acesta s-a afiliat organizatiei la nivel national. Deocamdata, Sindicatul “Spiru Haret” numara aproximativ 50 de membri, dar cererile continua sa soseasca, “in principal din mediul rural”, dupa cum a confirmat liderul, prof. Ana-Maria Voicu.

Alexandra Zaharia
Andreea Lupascu
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri