19 aprilie 2024
ActualitateProfesori si elevi in proiectul „Sa fim cineva in Europa”

Profesori si elevi in proiectul „Sa fim cineva in Europa”

In urma cu un an, profesorii si elevii de la Liceul cu Program Sportiv Bacau si-au propus un proiect ambitios, intitulat „Sa fim cineva in Europa”. Pentru sustinerea acestui concept s-a reusit s atragerea unui grant de 24.000 de euro din partea Comisiei Europene, prin intermediul Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii.

„Proiectul s-a nascut din dorinta de a face ceva pentru elevii nostri care, la terminarea scolii, isi gasesc cu greu un loc de munca, in actualul context socio-economic.”
prof. Mihaela Bibire, coordonator proiect

Alaturi de partenerii proiectului (Berufsbildungszentrum Mölln, Regionales Berufsbildungszentrum des Kreises Herzogtum Lauenburg (AöR), Außenstelle Geesthacht, Germania; Berufsbildende Schulen des Landkreises Peine, Germania; Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skole, Otta, Norvegia; Strední škola Kostka s.r.o., Svetin, Republica Ceha; Lycée Professionnel des Métiers HENRI SENEZ, Henin Beaumont, Franta), Liceul cu Program Sportiv Bacau desfasurat o serie de activitati care sa ii familiarizeze pe elevi cu cerintele de pe piata muncii si sa le dezvolte abilitati si competente necesare in societatea contemporana.



Primul an de proiect, aproape de final

Proiectul scolar multilateral Comenius “Be Someone in Europe”(2013-2015) a debutat odata cu începutul anului școlar 2013-2014. De atunci au avut loc trei întâlniri de proiect, prima în Germania, în luna noiembrie a anului trecut, a doua în Franța, în perioada 17-21 martie a.c. Si cea de a treia, desfasurata la Bacau, în perioada 5-8 mai.

La întâlnirea din Franta liceul bacauan a participat cu o delegatie numeroasa, formata din 6 elevi (Sauta Madalina si Bianca Petroiu de la clasa a XII-a A, Bîrgu Cristian Tiberiu si Dobârceanu Mihaela Mariuca, clasa a XI-a C, Gârleanu Mihaita Alexandru- XI-a B si Mariuta Mihai- X-a A) si cinci profesori(Bâzu Petru, directorul adjunct al institutiei, Bibire Mihaela, Rotaru Ana Maria, David Ruxandra Diana si Enache Andreea Elena).

Obiectivele întâlnirii de proiect au vizat cunoasterea specificului liceului din Franta si ale sistemului de învatamânt francez; familiarizarea tuturor participantilor cu specificul pietei muncii din fiecare regiune/tara; aflarea celor mai cerute meserii de pe piata muncii din Europa, cât si a cerintelor/ competentelor solicitate de angajator; realizarea unor dialoguri cu factorii de decizie de pe piata muncii franceze; achizitionarea si utilizarea unor expresii /idiomuri în limba franceza, în cadrul orelor de pregatire lingvistica; comunicarea în limba engleza, pe toata perioada întâlnirii de proiect; utilizarea eficienta, atât de catre elevi, cât si de catre profesori, a platformei eTwinning- ca mijloc de evidentiere a rezultatelor comune/proprii ale fiecarei tari.

Activitatile au fost variate, atractive, permitând grupului european sa coopereze, sa comunice în permanenta în limba comuna a proiectului, limba engleza, sa lege prietenii. Cu totii au cunoscut specificul regiunii Nord Pas de Calais, au aflat politicile la nivel local cu privire la formarea profesionala a elevilor, care sunt cele mai cautate meserii în Franta si au avut ocazia sa viziteze fabrici care reprezinta angajatori de top în regiune.

Gazde pentru opt profesori din Europa

Timp de patru zile, în perioada 5-8 mai a.c. am fost gazde pentru colegii nostri din proiect. A fost o întâlnire programata numai pentru cadrele didactice, pentru a se putea efectua o evaluare pertinenta a primului an, pentru a se realiza design-ul pliantului de promovare a activitatilor realizate pe parcursul acestor 10 luni de cooperare. De asemenea, s-a efectuat si programarea activitatilor si a întâlnirilor de proiect, care se vor desfasura începând cu luna septembrie a viitorului an scolar.
Pentru noi, vizita colegilor din cele cinci scoli partenere a însemnat o mare bucurie si o onoare. A fost ocazia perfecta de a ne promova peste granitele tarii imaginea scolii si rezultatele meritorii ale elevilor nostri sportivi. În acest sens am vazut “la lucru” elevii de la Bazinul Olimpic, sub directa îndrumare a colegului prof. Dragos Furdu, dar si grupele de pregatire de la specializarea Fotbal, sub îndrumarea prof. Dan Ciudin.

Un grup de elevi de la clasele liceale (Roxana Popa , Radu Dobroi , Codrut Craciun , Cristi Bârgu , Mariuca Dobârceanu , Madalina Sauta , Georgiana Anitei , Mihai Udrea) s-a ocupat de pregatirea lingvistica, în limba româna, a invitatilor, reusind sa stârneasca admiratia participantilor pentru firescul lor, entuziasmul privind implicarea lor în acest proiect, nivelul ridicat de cunoastere a limbii engleze.

A fost o întâlnire de proiect care nu s-ar fi putut realiza fara sprijinul doamnei inspector scolar pentru programe europene, învatamânt particular si alternative educationale, prof. Teona Codreanu, care s-a alaturat grupului european si a apreciat tematica si diversitatea activitatilor din cadrul proiectului. Profesorii din Liceul cu Program Sportiv care au coordonat aceste activitati au fost: Mihaela Bibire, Diana David, prof. Ana-Maria Rotaru, Aida Samoila, Andreea Enache, Oana Radut, Mihaela Dragan, Dan Ciudin, alaturi de echipa manageriala, prof. Ion Mihai si prof. Petru Bâzu.
Impactul acestei întâlniri a fost foarte puternic, atât la nivelul institutiei, cât si al profesorilor si elevilor din liceu. Prin intermediul acestor tipuri de proiecte, motivatia elevilor pentru actul didactic este în crestere.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri