28 martie 2024
Economie„Producatorii” cu ghiuluri si tatuaje au dictat preturile fructelor si legumelor

„Producatorii” cu ghiuluri si tatuaje au dictat preturile fructelor si legumelor

Vara isi revarsa pe tarabele din pietele Bacaului o bogatie de legume si fructe, atât de frumos colorate si apetisante incât iti vine sa le cumperi pe toate. Poate doar preturile iti mai taie pofta, dar atât cât permite buzunarul, parca tot trebuie sa te infrupti din prospetimea gradinilor si a livezilor, sa ai sentimentul ca manânci sanatos.

Marfa vânduta de producatori sadea se gaseste destul de putina. In Piata Centrala, de exemplu, dar si in celelalte piete, comerciantii sunt aceiasi pe care ii stie orice cumparator inveterat. Asa cum ii vezi la inceput de primavara, când vând portocale, asa ii vezi si acum, vânzând pastai sau vinete si asa ii vei gasi si in noiembrie, când vând cartofi.

Aceleasi chipuri, aceleasi ghiuluri si tatuaje, la aceleasi tarabe cu cea mai buna pozitionare, inchiriate parca pe vecie de acesti „producatori” de la bloc, printre care adevaratii truditori ai câmpului nu au loc sau sunt fortati sa puna preturile dupa cum vor „producatorii” tuciurii. Si asa se face ca un kilogram de cirese pleaca de la plantatie cu 1-4 lei/kg, in functie de calitate, iar dupa ce alti si alti samsari isi iau partea, ajunge la taraba la preturi intre 6-10 lei. Ce-i drept, ciresele de 10 lei sunt mari si frumoase, de parca-ti vine sa nu te mai uiti in portofel si sa iti faci pofta oricum.



„Organele” vegheaza

Dar acestea sunt lucruri binecunoscute, iar „producatorii” isi vad de treaba impasibili, sub obladuirea autoritatilor. Nimeni nu are interesul sa ii opreasca, cât timp toata lumea câstiga. In schimb, in usa carmangeriei, doi pusti cu bratele pline de patrunjel de vânzare sunt alungati energic de organele de ordine vajnice, fiindca fac comert ilicit. Ceva mai incolo, câtiva “cetateni onesti” vând tigari de contrabanda si telefoane de provenienta dubioasa, iar aceleasi organe competente nu ii deranjeaza cu nimic. Mai mult de atât, cetatenii, binecunoscuti in zona de ani de zile, si-au adus si scaunele, sa nu ii doara picioarele de atâta munca.

Asadar, e liniste si pace in Piata Centrala, ca si la Piata Sud, fiindca fiecare trebuie sa isi vada linistit de câstigul lui, deloc de neglijat. Dar sa revenim la tarabe si la bogatia de arome, fiindca au aparut si visinele, la 7-10 lei/kg, iar ciresele abunda, la pretul mediu de 7 lei/kg. Unele sunt crapate, de ploi si caldura, dar aproape la orice taraba scrie ca provin de la Itesti si nu au viermi. Lucru nu intotdeauna adevarat. Nectarinele se vând cu 5-6 lei/kg, zarzarele etichetate drept caise de Mangalia se vând cu 5-6 lei/kg.

„Capsunile sunt la final de sezon. Luati, ca-s dulci si aromate. Le-a cam batut ploaia anul acesta, dar sunt bune si asa. Ce-i drept, mai bune sunt pentru dulceata si gem decât pentru mâncat asa, pur si simplu”, spune un samsar. Ce nu spune samsarul, fiindca nu a calcat niciodata intr-o capsunarie, este ca adevaratii producatori au pe rod inca vreo doua ture de fructe, pe care le vor livra pâna in august. Atentie insa la calitatea capsunilor, ca mai sunt si tuciurii care vând marfa din Turcia ca fiind de la Satu Mare.

A inceput si paradisul legumelor. Vinete grase la 6-8 lei/kg, dovlecei la 2 lei/kg, pastai cu 6 lei/kg, numai bune de fiert si mâncat cu mamaliguta si o boare de mujdei, rosii suculente si ardei gras la 5 lei/kg. Preturile difera insa destul de mult in functie de momentul zilei si ziua saptamânii De calitate, mai putin. Sezonul este abia la inceput.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri