28 martie 2024
ActualitateProcesul lui Stavarache s-a incheiat. Sentinta se da pe 14 iulie

Procesul lui Stavarache s-a incheiat. Sentinta se da pe 14 iulie

Dupa doi ani de când DNA l-a trimis in judecata pe fostul primar, Romeo Stavarache, pentru fapte de coruptie, s-a incheiat si judecata la prima instanta. Marti s-a judecat ultimul termen, iar fostul edil si ceilalti patru inculpati au avut o ultima sansa de a-l convinge pe judecator ca sunt nevinovati, asa cum au sustinut pe toata durata procesului. Avocatii lor au cerut in cor achitarea, iar inculpatii si-au aratat surprinderea ca au ajuns sa fie cercetati.

Romeo Stavarache este acuzat de cinci infractiuni de luare de mita, Liviu Goian (administratorul televiziunii bacauane 1TV), de trei infractiuni de complicitate la luare de mita, Liviu Cenusa (patronul „Ziarului de Bacau”), doua infractiuni de complicitate la luare de mita, Constantin Apostol, fost director la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, doua infractiuni de complicitate la luare de mita, si omul de afaceri Costel Casuneanu, pentru dare de mita.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 2008 – 2011, fostul primar Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalti inculpati, ar fi pretins si primit, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani.



Apararile s-au bazat pe contradictiile in declaratiile denuntatorilor

Procurorul de sedinta a cerut condamnarea tuturor inculpatilor, aratând ca s-a facut dovada primirii sumelor de bani solicitate prin intermediul mai multor societati comerciale, ca aceste sume nu ar fi fost primite in mod legal, in conditiile in care contractele de publicitate nu au fost respectate. Reprezentantul Parchetului a cerut si confiscarea de la inculpati a sumelor pretinse si primite drept mita.

Pentru ca probatoriul nu a reusit sa demonstreze de cât a beneficiat fiecare, procurorul a cerut ca “fiecare dintre inculpati sa raspunda pentru aceste sume”. Au urmat pledoariile avocatilor, generosi in aprecieri de tot felul vizavi de rechizitoriu – nereal, neverosimil, slab, chiar halucinant, scenariu, poveste prost facuta etc.

Cert este ca toti au cerut achitarea, reclamând ca faptele de care vorbesc anchetatorii nu exista. “In realitate, dl. Stavarache nici nu a cerut, nici nu a primit bani”, a aratat avocatul sau. Accentul s-a pus pe contradictiile in declaratiile denuntatorilor, care fie si-au modificat, in instanta, declaratiile, fie s-au incurcat in date.

De altfel, toti inculpatii au mizat pe versiunile diferite ale denuntatorilor, dar au criticat si probatoriul insuficient.

“Nu exista probe ca inculpatul Cenusa ar fi ajutat sau inlesnit savârsirea infractiunilor. Toate aceste contracte sunt permise de Codul Civil, s-au emis facturi, s-au inregistrat in contabilitate si au generat plati catre bugetul consolidat al statului. S-au prestat toate serviciile prevazute in contracte”, a precizat avocatul lui Cenusa.

Stavarache ar fi fost, de fapt, tinta

De critici nu au scapat nici anchetatorii care, in opinia avocatilor, ar fi obtinut ilegal probe, prin presiuni asupra denuntatorilor – si ei tinta atacurilor:

“In acest rechizitoriu ni se spune, de fapt, ca avem savârsite infractiuni de grup organizat, evaziune fiscala si spalare de bani de catre Rusu Viorel si Rusu Costica”, a acuzat avocatul lui Cenusa. S-a pus in discutie, nu pentru prima oara, ca Stavarache ar fi fost, de fapt, “tinta acestui joc”, cu referire la un alt dosar de coruptie (al afaceristilor din Galati denuntati tot de Viorel Rusu), in care inculpatii au sustinut, in instanta, ca procurorii le-ar fi propus o intelegere in conditiile in care l-ar fi infundat pe Stavarache (ar fi mers cu bani la el).

“Martorii denuntatori reprezinta un pericol mai mare pentru societate, pentru sistemul juridic si mediul de afaceri, pentru modul de a actiona si felul in care au facut aceste denunturi, incurajând astfel si alti oameni de afaceri sa procedeze la fel”, este de parere avocatul lui Goian. Si in ceea ce-l priveste pe Apostol, avocatii au pus accent pe rechizitoriul slab, fara cursivitate si lipsa de probe:

“Nici acum nu stiu ce a facut dl. Apostol. Daca se poate da o condamnare in baza unui denunt tembel a unuia constrâns de Parchet, ramâne sa analizati. (…) Sumele au fost cheltuite conform destinatiei pentru care s-au dat sponsorizarile. Au devenit sponsorizarile penale?”

Avocatul lui Casuneanu a invocat in instanta prescriptia faptei, insistând totusi ca, oricum ar fi, fapta nici nu exista: “Contractul de publicitate intre PA&CO si Asociatia de Handbal a fost unul real, nu fictiv, s-a executat si exista dovezi ca serviciile au fost prestate. Acest contract nu ascundea o fapta de coruptie. Nicio suma de bani nu a ajuns la Stavarache, banii au fost folositi pentru plata sportivilor. Nu exista nicio proba ca inculpatul Casuneanu ar fi avut vreo intelegere cu Apostol sau cu Stavarache.”

“Am inteles ca trebuia sa fiu indepartat din functia de primar si am inteles prea târziu, dar nu inteleg de ce trebuie sa fiu indepartat de familia mea. S-au facut lucruri, pe ascuns, fara stirea mea, mi s-a falsificat semnatura, s-au modificat date din contracte. (…) Va rog sa nu ma condamnati doar pentru ca am fost primarul acestui oras. (…) Am 16 brevete de inventie. Nu e posibil sa vina cineva sa spuna ca eu am cerut ceva. Cred ca s-au gândit ca este singurul mod de a scapa de mine.”
Romeo Stavarache

“Este o confuzie, nu eu sunt in acest dosar. Toti cei trei martori denuntatori sunt niste mincinosi.”
Liviu Cenusa

“Nu constientizez, nu inteleg care este obiectul mitei, cum au ajuns banii la Stavarache. Toti banii intrati in societate au ramas in societate, nu s-a scos nimic. Ma simt ca o victima colaterala.”
Liviu Goian

“Sunt un om cinstit, de 33 de ani stau in acelasi apartament. Nu am facut avere. O asociatie sportiva nu genereaza profit. Banii se dau pe un anumit scop. Banii au ramas in firma, nu au plecat nicaieri.”
Constantin Apostol

Costel Casuneanu: “Au trecut doi ani de când am ajuns inculpat si nici acum nu inteleg ce acuzatii sunt aici. Am fost trimis in judecata pentru o fapta care nu exista. Probabil ca am o singura vina, ca ma cheama Casuneanu si trebuia sa dea greutate dosarului.”

Instanta a amânat pronuntarea pentru 14 iulie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri