29 martie 2024
ActualitatePrimarul Flenchea declara razboi Directiei Apelor

Primarul Flenchea declara razboi Directiei Apelor

– scandalul izbucnit in Gârleni in toamna anului trecut pe marginea platformei de gunoi de grajd si deseuri menajere ia o alta turnura – Directia Apelor Bacau refuza acum, dupa finalizarea proiectului, sa dea avizul de gospodarire a apelor pentru… infiintarea platformei – pentru ca atât de mult timp a avut sustinerea tacita si inexplicabila a tuturor institutiilor statului, primarul din Gârleni a continuat lucrarea fara avizul de la Ape – ofensat ca acum i se pun piedici, edilul a deschis proces impotriva Directiei Apelor in care cere ca aceasta sa fie obligata sa emita avizul

Apele s-au tulburat in Gârleni, dar si in Hemeiusi (comuna invecinata), in toamna anului trecut, când localnicii au aflat ca peste noapte a rasarit, fara stirea lor, o platforma de gunoi de grajd si deseuri menajere lânga care vor trebui sa traiasca. Au intrat in panica, au facut scandal, au deschis procese, in care cereau suspendarea lucrarilor pe motiv ca proiectul, in valoare de un milion de euro si finantat in procent de 90 la suta de catre Banca Mondiala, nu respecta mai multe conditii, dar una dintre ele foarte grava: distanta de cel putin un kilometru pâna la locuinte.

Ca atare, oamenii sunt speriati ca groapa de gunoi va fi un adevarat focar de infectie si le va afecta sanatatea. Pe hârtie, proiectul ar fi trebuit sa rezolve problema gestionarii gunoiului de grajd provenit de la animalele crescute in gospodarii si, implicit, sa aiba ca rezultate protectia calitatii apei si reducerea poluarii cu nitrati.



Ignorati de autoritatile locale care au evitat sa organizeze o dezbatere publica pe aceasta tema, satenii din cele doua comune cred ca groapa de gunoi, din contra, va afecta pânza freatica, va atrage sobolanii, mirosul de la dejectii va fi insuportabil si, pe lânga toate acestea, vor trebui sa suporte zgomotul si trepidatiile de la utilajele care vor patrunde pe terenurile oamenilor, pentru ca spre platforma nu exista cale de acces.

Remarcabila, in tot acest razboi, a fost si inversunarea primarului din Gârleni, Valentin Flenchea, care si-a dorit atât de mult sa faca acest proiect incât a donat primariei un teren din proprietatea sa, in suprafata de 6.000 mp, in schimbul caruia nu a cerut nimic!

Primarul din Gârleni a continuat sa lucreze fara avizul de la Ape

Sirul neregulilor nu se opreste aici. Una din aberatiile flagrante este ca Agentia de Protectia Mediului a considerat ca acest proiect nu are nevoie de autorizatie de mediu, desi, anterior, Agentia Regionala ceruse inclusiv studiu de evaluare a impactului asupra mediului. In acelasi timp, nici Directia de Sanatate Publica nu a cerut un studiu asupra sanatatii populatiei din zona. In aceste conditii, nu este surprinzatoare indrazneala Primariei Gârleni care a inceput construirea platformei cu avize de gospodarirea apelor expirate.

Dupa declansarea scandalului, la sfârsitul lui septembrie 2014, Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Bacau a amendat Primaria Gârleni cu 35.000 de lei. In acelasi timp, primariei i s-a impus reluarea procedurii de obtinere a avizelor SGA, pentru intrarea in legalitate, desi lucrarea era aproape gata. Dispozitiile nu l-au descurajat pe primarul din Gârleni care a continuat sa lucreze fara avizul de la SGA.

Luna trecuta, Directia Apelor a fost sesizata ca platforma este deja finalizata! “In data de 19.03.2015, un inspector din cadrul ABA Siret s-a deplasat la platforma de deseuri a UAT Gârleni. La momentul controlului nu se lucra. S-a constatat ca in teren se mai executasera lucrari, astfel incât institutia noastra a sesizat Inspectoratul Judetean in Constructii Bacau referitor la acest aspect, solicitând un punct de vedere legal privind continuarea lucrarilor de catre UAT Gârleni. Mentionam faptul ca ABA Siret nu a eliberat un nou act de reglementare in domeniul gospodaririi apelor pentru obiectivul mentionat”, arata, intr-un comunicat de presa, Emil Vamanu, director Administratia Bazinala de Apa Siret.

Platforma afecteaza apa potabila a Bacaului?

Din toamna anului trecut, când a izbucnit scandalul, oamenii din zona au descoperit si mai multe probleme alarmante: de exemplu, ca platforma ar fi construita in zona de protectie hidrogeologica a puturilor de captare a apelor. Mai precis, vorbim de apa potabila a Bacaului! Din acest motiv, ABA Siret nu a mai dat avizul Primariei Gârleni.

Si cere primarului, de-abia in octombrie 2014, când proiectul era aproape terminat, studiu hidrogeologic in care sa fie precizat impactul asupra apelor subterane ce alimenteaza fronturile de captare Hemeius 1 si 2, accept de la Compania Regionala de Apa Bacau (CRAB) privind amplasarea obiectivului in zona perimetrelor hidrogeologice ale fronturilor de captare si organizarea unei dezbateri publice.

Astfel, devine de-a dreptul amuzant cum, in octombrie 2014, primaria Gârleni cere acceptul CRAB pentru… amplasarea obiectivului!, data la care lucrarile erau aproape finalizate.

CRAB da acceptul, motivat de faptul ca amplasamentul solicitat nu se afla in zona de protectie sanitara a fronturilor de captare Hemeius 1 si 2, iar primarul Flenchea aduce, in plus, un studiu hidrogeologic intocmit de o firma din Bacau, cu sediul la parterul unui bloc de pe Mioritei, care ajunge, de asemenea, la concluzia ca amplasamentul este in afara perimetrului de protectie sanitara.

Primarul se plânge de comportamentul abuziv al ABA Siret

Totusi, aceste demersuri nu conving ABA Siret care, in februarie 2015, revine cu adresa la Primaria Gârleni in care reaminteste ca trebuie sa transmita studiul hidrogeologic si sa organizeze dezbaterea publica, dar pune in vedere si faptul ca “executia de lucrari fara aviz de gospodarire a apelor constituie contraventie si se pedepseste conform Legii apelor”.

Primarul Valentin Flenchea nu intelege de ce aceasta schimbare de atitudine, iar nedumerirea lui se citeste si in actiunea deschisa in instanta, in martie 2015, impotriva ABA Siret, in care cere ca institutia sa fie obligata sa emita avizul de gospodarire a apelor pentru… infiintarea platformei de gunoi.

Primarul aminteste, in actiune, ca in august 2014, ABA Siret si SGA Bacau au semnat fara nicio obiectiune procesul verbal de predare-primire a terenului de amplasament si ordinul de incepere a lucrarilor. “La data de 17.09.2014, reprezentantii AN Apele Române, ABA Siret, SGA Bacau au verificat executia lucrarii, nefiind sesizat vreun aspect de neconformitate sau nelegalitate in legatura cu derularea proiectului. Fata de acestea, consideram ca atitudinea pârâtei (ABA Siret, n.r.) de a reveni in esenta cu aceleasi solicitari exprima un refuz nejustificat si chiar un comportament abuziv”, reclama primarul Flenchea. El mai sustine ca nu este obligat sa organizeze dezbatere publica.

“In documentatia pentru eliberarea actului de reglementare depusa de UAT Gârleni la Sistemul de Gospodarire a Apelor Bacau exista un studiu hidrogeologic pentru un singur front de captare. ABA Siret a solicitat completarea documentatiei cu un studiu hidrogeologic din care sa reiasa impactul asupra celor doua fronturi de captare, Hemeius I si Hemeius II.”
– Emil Vamanu, director ABA Siret

“Nu stiu ce au luat in calcul cei de la Ape. Acolo e terminat tot (lucrarea, n.r.). Cum fara aviz de la Ape? Pai, nu sunt eu constructorul, eu sunt beneficiarul! Doar nu am construit eu si nu am luat eu decizia… Nu stiu nimic. Intrebati la Ministerul Mediului. Daca e constructorul vinovat? Nu e nimeni vinovat. O sa vedem in instanta ce se intâmpla. De ce am dat in judecata Directia Apelor? Pai, am avut eu un motiv.”
– Valentin Flenchea, primarul din Gârleni

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri