16 aprilie 2024
ActualitatePrimarul Bacaului si-a "tras" buget de campanie electorala

Primarul Bacaului si-a “tras” buget de campanie electorala

Investitii electorale de milioane de euro anuntate pentru 2012 de municipalitate

Exigentele electorale ale lui 2012 (an in care alegerile locale se vor desfasura in acelasi timp cu parlamentarele) par sa-si fi pus amprenta – in mod decisiv – pe bugetul de investitii avansat de municipalitatea bacauana. Edilii Bacaului au alocat 15 milioane de lei pentru finantarea constructiei noii sali polivalente, 10 milioane pentru Spitalul Municipal, precum si 1 milion de lei pentru modernizarea Teatrului de Vara. Cele peste 25 de milioane de lei vor proveni, exclusiv, din bugetul local. Alaturi de alte alocari "modice", de ordinul sutelor de mii de lei, bugetul de investitii al municipalitatii bacauane abunda in initiative cu o pronuntata tenta electorala.

La sedinta Consiliului Local (CL) din 23 decembrie, primarul Romeo Stavarache promitea un buget pentru 2012 axat pe o filozofie a echilibrului. Edilul aprecia, cu aceasta ocazie, ca municipalitatea isi va "reduce la minimum" cheltuielile materiale, sume de ordinul milioanelor de euro urmând a fi "dirijate" catre investitii. Stavarache a anuntat, de asemenea, ca bugetul afectat investitiilor din 2012 ar fi unul "record" si ca municipalitatea va contribui cu sume importante la cofinantarea unor proiecte finantate cu fonduri UE.

Polivalenta din cartierul CFR inghite cei mai multi bani



Cel mai costisitor proiect finantat in 2012 din bugetul local se dovedeste a fi noua sala polivalenta, ridicata in cartierul CFR. O analiza atenta a programului de investitii prezentat in sedinta CL din 29 decembrie 2011 atesta ca, pentru proiectul amintit, municipalitatea a alocat 15 milioane de lei, o suma aparent considerabila. Finantarea ramâne, totusi, modica daca este raportata la valoarea actualizata a investitiei (asa cum reiese ea din programul de investitii aprobat de CL Bacau pe 29 decembrie). Astfel, valoarea totala a proiectului polivalentei depaseste suma de 99 de milioane de lei, cele 15 milioane alocate in 2012 de municipalitate fiind – prin urmare – insuficiente.
Lucrarile de construire a salii au demarat, in mare graba, in toamna anului trecut, când – in urma unei controversate licitatii – concernul polonez Polimex Mostostal a câstigat contractul de construire a polivalentei. O ancheta publicata la acea data de cotidianul Desteptarea (n.r. – vezi articolul: "Polimex a subcontractat lucrari pe placul PNL Bacau: Penelistul Rotaru sapa groapa noii Polivalente") dezvaluia ca prima faza a lucrarilor fusese subcontractata de Polimex catre societatea RKS Drumuri, controlata prin interpusi de consilierul local PNL Ion Rotaru.

Investitie recuperata de urmasii urmasilor nostri

Proiectul faraonic al noii polivalente e cu atât mai dubios cu cât Bacaul are deja o sala a sporturilor de peste 2000 de locuri. Mai mult, efortul financiar presupus de construirea salii expune bugetul local intr-o perioada de criza economica. Potrivit proiectului tehnic al salii, realizat de societatea ieseana Dirijent SRL, termenul de recuperare a investitiei (TRI) afectat proiectului a fost calculat la 86 de ani, in timp ce durata de serviciu a salii a fost prevazuta la 60 de ani. Practic, in cei 60 de ani cât se preconizeaza ca se va afla in serviciu, municipalitatea nu-si va putea recupera investitia realizata in sala polivalenta, valoarea TRI fiind de aproape 90 de ani (n.r. – articolul: "«Vrajeala» de 1000 de miliarde: Pentru polivalenta electorala bacauanii vor plati 100 de ani").

Un nou imprumut pentru spital

Tot din bugetul local vor fi finantate si lucrarile Spitalului Municipal, proiect devenit principala miza electorala a administratiei Stavarache in perspective alegerilor din aceasta toamna. De altfel, in sedinta CL din 23 decembrie, primarul decreta ca spitalul trebuie finalizat in 2012 si ca lucrarile sunt terminate in proportie de "cam 70 la suta". Conform programului de investitii, edilii au alocat pentru construirea Spitalului Municipal suma de 10 milioane de lei. Si aceasta este insuficienta, in conditiile in care pentru terminarea obiectivului medical municipalitatea mai are nevoie de aproximativ 75 milioane lei. "Trebuie sa facem tot posibilul sa finalizam Spitalul Municipal. La ora actuala avem cam 70 la suta din lucrarile de la Spitalul Municipal executate. Urmeaza sa facem o evaluare pe lucrarile care au mai ramas si echipamentele pe care le avem de luat. Cautam solutii pentru a avea acesti bani cu care sa terminam lucrarile, intre 60 si 75 de milioane de RON au mai ramas de executat. Vom incerca sa gasim solutii. O parte din bani vor fi din bugetul local, dar o alta parte vor fi – cu siguranta – dintr-un credit”, dezvaluia Stavarache in sedinta CL din 23 decembrie. In conditiile in care proiectul spitalicesc beneficiaza, pentru 2012, de o alocare bugetara de doar 10 milioane de lei, este de asteptat ca restul banilor, pâna la cei 75 de milioane anuntati de primar, sa provina dintr-un imprumut bancar (n.r. – vezi articolul: "Imprumut de 75 de milioane de lei pentru finalizarea Spitalului Municipal").

Finantat din improvizatii

Constructia Spitalului Municipal a debutat in toamna lui 2007. Inaugurarea lucrarilor s-a facut in prezenta premierului de atunci, Calin Popescu Tariceanu, care a promis de fata cu asistenta ca obiectivul medical va fi finalizat in maxim 18 luni. De atunci au trecut 4 ani. Intârzierea enorma a fost motivata, in principal, de faptul ca spitalul nasit de administratia Stavarache n-a avut niciodata o sursa sigura de finantare, astfel incât odata cu iesirea PNL de la guvernare proiectul a ramas, pur si simplu, in aer. Pentru a finanta spitalul, sefii municipalitatii au recurs la tot felul de improvizatii financiare, alegând – in cele din urma – sa contracteze mai multe imprumuturi bancare de zeci de milioane de euro.
Potrivit programului de investitii stabilit in decembrie 2010, in cursul lui 2011 Spitalul Municipal a beneficiar de o alocare bugetara in suma de 25,4 milioane lei. Suma a provenit dintr-un credit bancar contractat in 2010 de municipalitate.
Intr-un singur an (intervalul 2007 – 2008), costul spitalului a crescut cu 10 milioane de euro (!), de la 125 la 160 de milioane lei, pe fondul aparitiei unor lucrari inital neprevazute. In octombrie 2011, CL Bacau a operat o noua ajustare a costurilor, valoarea Spitalului Municipal crescând de la 160 milioane lei (fara TVA) la peste 176 de milioane lei (fara TVA), cu 16 milioane mai mult decât preciza proiectul tehnic din 2008. (n.r. – vezi articolul: „Spitalul Municipal, pacientul incurabil al administratiei Stavarache"). Valoarea totala actualizata a investitiei derulata la Spitalul Municipal se cifreaza la peste 218 milioane lei conform inscrisurilor oficiale.

Teatrul de Vara, anul si milionul

Continua modernizare a Teatrului de Vara ii va costa pe bacauani in 2012 inca un milion de lei. Desi obiectivul a fost inaugurat in toamna lui 2009, in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, imobilul s-a dovedit nefunctional. In anul tocmai incheiat, municipalitatea a alocat 1 milion de lei pentru modernizarea teatrului, suma de altfel prevazuta si in acest an. Costul lucrarilor de modernizare a teatrului au crescut de la 8 milioane lei (fara TVA) la 12 milioane lei (fara TVA) in decursul a numai doi ani 2010 – 2011 (n.r. – vezi articolul: "12 milioane de lei plus TVA, modernizarea Teatrului de Vara"). De lucrarile de modernizare a imobilului au beneficiat diferite societati de constructii devenite, prin traditie, clienti politici ai municipalitatii (n.r. – vezi articolul: "Administratia Stavarache, clientelism fara frontiere").

Insula de Agrement si padurea Tamasi, scoase de la naftalina

Pentru proiectul vizând modernizarea Insulei de Agrement edilii bacauani au alocat in 2012 suma de 17,45 milioane lei. Banii reprezinta cofinantarea pe care municipalitatea e obligata sa o asigure, modernizarea Insulei facând parte dintr-un proiect finantat cu fonduri europene, potrivit declaratiilor facute, in ultima perioada, de conducerea Primariei Bacau. Tot pentru 2012 edilii au prevazut o finantare de 250.000 de lei destinata construirii unui centru de agrement si turism in padurea detinuta de Primarie pe raza comunei Tamasi. Ambele proiecte – Insula de agrement si construirea centrului situat in padurea Tamasi – au fost anuntate de municipalitate inca din timpul campaniei electorale din 2008. Timp de peste 3 ani, acestea n-au avut – insa – timp sa se materializeze.

O bucata de “ciolanel” si pentru Sustac & Goian

Programul de investitii aprobat de CL pe 29 decembrie 2011 prevede, de asemenea, alocarea a 400.000 de lei catre societatea Fotbal Club Municipal Bacau SA, detinuta de Primarie, cu titlul de “participare la capitalul social”. Societatea este controlata de Liviu Goian, vicepresedintele organizatiei municipale a PNL. Alte 200.000 de lei vor constitui participarea municipalitatii la capitalul social al ART BACAU SRL, societate ce are ca obiectiv administrarea Teatrului de Vara.
In ultimii ani, SRL-ul gestionat de Mihai Sustac – omul de casa al primarului Romeo Stavarache – a devenit un adevarat “club” penelist (n.r. – vezi articolul: “Sub conducerea lui Mihai Sustac, Art Bacau a devenit «cresa» liberala”). Societatea a primit sume consistente de bani din partea “patronului”, Primaria Bacau, fara ca imobilul pe care-l administreaza (Teatrul de Vara) sa fie functional. In cele din urma, SRL-ul administrat de Sustac a fost constrâns sa-si diversifice activitatea, preluând in chirie restaurantul Directiei Judetene de Sport (n.r. – vezi articolul: “Art Bacau impinge tava la restaurantul DJS”).

Harta zgomotului, mai ieftina ca in 2011

Municipalitatea nu a abandonat ideea de a elabora o harta a zgomotului in Bacau. Potrivit programului de investitii pe 2012, nebuloasa harta va fi realizata sub coordonarea Agentiei pentru Dezvoltare Locala si va costa 102.000 lei. In bugetul de anul trecut, edilii au prevazut suma de 200.000 de lei pentru elaborarea hartii. Proiectul nu s-a mai concretizat pe parcursul lui 2011, astfel incât el figureaza pe lista de investitii din 2012 a municipalitatii (n.r. – vezi articolul: “Bacaul va avea o harta a zgomotului si sirene electronice de alarmare”).

Lucian Bogdanel
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri