26 aprilie 2024
ActualitatePrimaria ne vrea stresati!

Primaria ne vrea stresati!

Zgomotul – inca o problema nerezolvata

Autoritatile locale trebuiau sa elaboreze harta de zgomot a municipiului Bacau in anul 2012. Aceasta trebuie sa indice, cu exactitate, sursele specifice de zgomot si pe baza acestor informatii sa fie elaborate planurile de actiuni menite sa atenueze efectele asupra populatiei.

“In conformitate cu cerintele Uniunii Europene, in anul 2012 Primaria municipiului Bacau trebuia sa demareze elaborarea unei harti a zgomotului. Aceasta reprezinta o harta proiectata pentru evaluarea globala a expunerii la zgomot intr-o zona data, supusa la surse diferite de zgomot sau pentru a stabili previziuni generale pentru acea zona”, a declarat consilierul de mediu Maria Ionos, purtator de cuvânt al Agentiei de Mediu Bacau. „S-ar parea ca au demarat procedurile de intocmire a acestei harti. Este atributul exclusiv al unitatii administrativ-teritoriale”.
Potrivit normelor europene, pâna la mijlocul anului trecut, orasele din România cu o populatie de peste 100.000 de locuitori trebuiau sa prezinte autoritatilor europene hartile de zgomot, in caz contrar, tara noastra riscând procedura de infringement. In plus, aceste harti trebuie reactualizate la fiecare 5 ani, la fel ca si cele pentru reteaua de transport feroviar, drumuri, aeroporturi. Lesne de inteles, termenul nu a fost respectat, fiind in acest moment doar 3-4 orase care s-au conformat. Bacaul nu se afla printre ele. „O parte importanta este culegerea datelor si, din câte stiu, acest lucru s-a realizat. Adica exista datele de intrare care trebuie actualizate”, a declarat Bogdan Lazarovici, directorul unei firme specializate in realizarea hartilor de zgomot. Documentul ar trebui sa fie gata cât mai repede, aceasta si pentru ca termenul a fost oricum depasit.



Cine va realiza harta

Un mister in jurul acestui subiect este cine va realiza acest studiu, de vreme ce pe site-urile de achizitii publice nu apare nicio licitatie organizata in acest sens. „In general, trebuie personal specializat pentru aceasta operatiune, pentru ca se lucreaza intr-un soft destul de complicat. Pâna la urma, daca se angajeaza o firma specializata sau se realizeaza cu personal din primarie, este o decizie manageriala a executivului”, a mai precizat Lazarovici. Singurul lucru care se cunoaste este ca in bugetul pe anul 2011 pentru realizarea hartii a fost alocata suma de 200.000 de lei. Intrucât reprezentantii Primariei Bacau nu au raspuns solicitarilor noastre pe aceasta tema, nu stim daca suma a fost cheltuita sau s-au dat bani mai multi pentru acest scop.
In anul 2011, APM Bacau a facut masuratori ale nivelului de zgomot in toate intersectiile mari din orasul Bacau, la fel ca si in alte locuri publice. Nu mai putin de 330 de mii de autovehicule tranziteaza zilnic intersectia cea mai aglomerata a orasului, respectiv Chimiei cu Republicii, cu intindere pâna la Narcisa. Calea Republicii si Calea Marasesti sunt arterele pe care frecvent se depasesc valorile maxime admise de zgomot. Din acest motiv, chiar si in Parcul Cancicov, inspectorii au constatat ca nivelul de zgomot este mai mare decât cel permis.

„Sigur ca avem pacienti afectati de poluarea fonica. Vin la spital si acuza zgomote in urechi, scaderea auzului, dureri de cap. Cei mai afectati sunt adultii care petrec mai mult timp in mediu cu zgomot. La copii, zgomotele puternice sunt problema, cum ar fi concertele care se organizeaza in oras. Cei care participa la astfel de evenimente si cei care locuiesc in apropierea locurilor in care se tin aceste concerte au probleme. Ar trebui sa evitam sa participam la astfel de evenimente si ar trebui sa facem noi un oras mai putin zgomotos. De exemplu, sa nu mai claxonam atât de mult.”
Dr. Gabriela Dominte, medic ORL

„Noi, la Directia de Sanatate Publica, ne axam pe determinarea nivelului zgomotului intern, ambiental. Ultima solicitare pe care am avut-o a fost de la niste locatari care se plângeau ca la parterul blocului s-a deschis o sala de gimnastica, iar zgomotul aparatelor ii afecteaza.”
Dr. Nicoleta Balasoiu, medic la Compartimentul Igiena Mediului din DSP Bacau

Bacauanii deranjati de zgomot pot solicita DSP sa efectueze masuratori prin care sa se determine nivelul acestuia in locuintele lor. Taxa este de 80 de lei/locuinta.

„In functie de parametri precum calitatea aerului, alimentarea cu apa potabila, zgomotul urban, calitatea serviciilor oferite populatiei, se poate trage concluzia ca cetatenii din municipiile Bacau si Onesti sunt cei mai afectati din punct de vedere al starii de sanatate.”
Concluzie a raportului de mediu pe 2011

Municipiul Iasi are o harta de zgomot inca din anul 2008. Aceasta poate fi consultata pe site-ul primariei si a fost realizata de Incertrans Bucuresti, contra sumei de 344 mii lei, fara TVA.
Andreea Gavrila
Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri