29 martie 2024
ActualitatePrimaria Bacau se lupta in instanta cu privatii pentru bunurile sale

Primaria Bacau se lupta in instanta cu privatii pentru bunurile sale

Consilierii locali s-au reunit luni în sedinta extraordinara. Primul proiect pe ordinea de zi a fost semnat de consilierii liberali, extrem de activi în ultima vreme, spre deosebire de primii ani ai mandatului. Acum, au semnat organizarea, în parteneriat cu Fundatia „Ct.Brâncoveanu” a evenimentului „Ti-am luat un martisor”, contra sumei de 27.000 de lei.

Prin comparatie, fundatia acopera doar 3000 de lei. Acesta n-a fost singurul proiect cu iz electoral. Consilierii au aprobat si Programul anual al finanantarilor nerambursabile de la bugetul local pentru activitatile nonprofit. Desi promiteau ca vor acorda o atentie sporita anul acesta domeniului cultural si social, cei mai multi bani se vor duce la sportivi – 5,7 milioane de lei si a doua suma mare este pentru culte – 1,9 milioane de lei. Fostul consilier local Dragos Stefan le propunea colegilor la votarea bugetului pe 2016 sa nu se mai acorde aceste finantari cultelor si în loc sa se faca o cresa sau o gradinita în Serbanesti, iar restul banilor sa ajunga la santierul de la Spitalul Municipal, ca sa fie gata odata.

Propunerea sa n-a avut nici macar sustinerea colegilor din opozitie si între timp mandatul acestuia a încetat, dupa retragerea sprijinului politic al UNPR. Un alt domeniu finantat substantial va fi cultura (1,3 milioane de lei) si este de asteptat ca mare parte a banilor sa mearga la festivalul de teatru, daca acesta se va mai realiza. Celelalte domenii sunt foarte slab sustinute de la nivel local cu sume de la 200 la 500 mii lei, mici comparativ cu proiectele care se deruleaza. În total, circa 2,5 milioane de euro se vor duce pentru finantarea acestor activitati.



Prezent la sedinta, elevul Dragos Cazacu, de la Asociatia Elevilor le-a transmis consilierilor, in numele colegilor, ca finantarea acordata educatiei este prea mica. „Cultele prezinta un interes mai mare pentru dumneavoastra decât educatia. Banii vor ajunge tot la biserici. Va solicitam sa cresteti bugetul alocat noua”, a spus elevul. N-a avut sorti de izbânda, fiind „lamurit” ca anul acesta s-a infiintat un domeniu nou, prin care pot fi finantate activitatile de tineret. In plus, municipalitatea sustine astfel doar educatia non-formala, nu si activitatile strict de educatie, finantate de stat. „Totusi, poate pe viitor se va lua in calcul ca diferenta intre domeniul cel mai bine finantat si cel mai putin finantat sa nu mai fie asa de mare”, a spus liberalul Iulian Stoican.

Primaria se judeca pentru Spitalul Municipal si CET

Executivul a cerut si suplimentarea sumei de la 100 la 400 de mii pentru achizitionarea unor servicii juridice de reprezentare a primariei în câteva procese. Primul este contra CET SA prin lichidatorul judiciar – dosar ce are la baza activele ce compun sistemul de alimentare centralizata cu energie termica. Lichidatorul doreste sa valorifice activele urgent, în detrimentul sistemului de termoficare, de unde si conflictul. „La momentul la care s-a preluat patrimoniul de la Termoelectrica, activele, printre care si cladiri, au trecut in domeniul privat al municipiului, nu in cel public. Din cauza acestei erori, acum suntem in aceasta faza. Totusi, activele trebuie sa ramâna in domeniul public”, a explicat Leonard Padureanu, interpelat de consilierul Dan Jitariu. Reprezentarea juridica ar fi de 144 mii lei.

Al doilea proces, de rasunet, ar putea fi cel dintre primarie si ICCO, societate care a proiectat si executat lucrarile la Spitalul Municipal. Pentru ca preluarea obiectivului este greoaie si cu posibile implicatii tehnice, economice si juridice care nu pot fi identificate, primaria vrea avocati foarte buni care sa poata reprezenta interesele municipalitatii. Asadar, in mod absolut ciudat, municipalitatea se va judeca cu un privat pentru a prelua un bun pe care l-a platit cu bani publici, din bugetul local si de stat.

Managerul va fi evaluat, iar la teatru se face audit

Consilierii au aprobat luni Regulamentul-cadru de organizare si desfasurare a evaluarii managementului la Teatrul „Bacovia”. Comisia de evaluare va fi compusa din managerii de la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova, „Notarra” din Bucuresti, Emil Banea de la Universitatea de Teatru, reprezentantul CL la teatru – Neculai Nechita si presedinte – viceprimarul Radu Ababei. Comisia va studia raportul de activitate pentru primul an de activitate al managerului Anca Sigartau. In urma acestei analize si a interviului sustinut de manager, se va elabora un raport si se va face propunerea continuarii sau incetarii mandatului. Interviul va avea loc pe 18 martie. Rezultatele raportului pot fi contestate si vor fi analizate de o alta comisie, condusa de celalalat viceprimar, Ilie Birzu. In paralel cu evaluarea, la teatru s-a cerut un audit, ale carui rezultate vor fi prezentate si consilierilor locali. „Componenta acestor comisii nu suna a transparenta. Cum este corect sa o evaluati tot dumneavoastra, care ati facut parte din comisia care a si ales-o pentru functia de manager?”, a replicat Dan Jitariu, independent.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri