24 aprilie 2024
ActualitatePrimaria Bacau nu vrea sa faca economii

Primaria Bacau nu vrea sa faca economii

Taxe si impozite marite, somaj enorm si firme inchise

Economii in consumul de energie electrica si asigurarea necesarului de apa – ar fi fost doar doua dintre avantajele montarii de sisteme care sa utlizeze energie regenerabila la 14 unitati de invatamânt din Bacau, Caminul de Batrâni si Spitalul TBC. Niciun leu nu s-a alocat la acest capitol in municipiul Bacau.

Este vorba de o investitie care trebuia sa demareze in 2009, iar in doi ani de zile, rezultatul cel mai important ar fi fost facturile mai mici la utilitati. Nu s-a intâmplat pâna in acest moment, desi municipalitatea a specificat in planul de investitii 2007-2013 ca exista un studiu de fezabilitate realizat si depus la Administratia Fondului de Mediu. Daca la inceput programul Casa Verde s-a adresat doar persoanelor fizice, ulterior, in decembrie 2010, programul a fost extins si pentru unitati administrativ-teritoriale, institutii publice si unitati de cult, iar suma totala alocata a fost de 100 de milioane de lei. Programul a continuat si in 2011, când doritorii puteau solicita fonduri pentru montarea panourilor solare si nu numai, intr-un plafon maxim de 4 milioane de lei (raportat la populatia Bacaului). Din aceasta suma, 90 la suta ar fi insemnat fonduri de la stat.



Elevii stau in frig

Nicio scoala din municipiu nu are surse alternative de producere a caldurii sau apei calde. Majoritatea sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire al orasului, motiv pentru care de fiecare data când sunt avarii pe sistem, au de suferit si elevii. Ultima avarie semnalata de CET s-a produs pe strada Oituz, pe 15 ianuarie si a lasat fara caldura si apa calda mai multe uniati de invatamânt care nu avea incalzire proprie, dar si zeci de apartamente din partea de nord si din centrul orasului.
Si la Caminul de Batrâni ar fi urmat sa fie instalate surse alternative de incalzire, in cadrul aceleiasi investitii. Anul trecut, in luna iulie, imobilul a intrat intr-un amplu proces de reabilitare cu fonduri europene. Proiectul nu include insa montarea de panouri solare, ci presupune doar termoizolarea fatadelor si acoperisului, lucrari de interior, inlocuirea mobilierului. Astfel, vor fi si mai multe locuri disponibile pentru vârstnici, de la 184 la 210. In continuare, cladirea va fi abonata la caldura de la CET si nu va putea sa o produca individual.

Cârpeala „made in Bacau”

Spitalul de Pneumoftiziologie, aflat in administrarea Consiliului Local Bacau, a ramas doar un posibil beneficiar al panourilor solare. La fel s-a intâmplat si cu programul de reabilitare termica a spitalului. Din tot ce a promis, administratia locala a reusit doar sa schimbe acoperisul ambulatoriului de specialitate al spitalului, acum 2 ani, iar in 2012 sa puna acoperis nou pe cladirea uneia din sectii.

„Nu s-au montat inca panouri. Am inteles ca au fost vicii de proiectare. Era interesul primariei sa le monteze, fiindca ne plateste utilitatile si ar fi facut economie.”
Dr. Gabriel Gavrila, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Bacau

„Nu se vor instala panouri solare. Au fost discutii cu ani in urma, dar era vorba de un proiect cu totul separat. Deocamdata, se lucreaza doar la reabilitarea caminului.”
Victor Salomia, directorul Caminului pentru Persoane Vârstnice Bacau

Economii la Spitalul Judetean

La Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, aflat in administrarea Consiliului Judetean, s-au montat in 2010, prin Programul „Casa Verde”, panouri solare. Datorita acestei investitii, spitalul nu cheltuieste nimic pe perioada verii pentru prepararea apei calde. Potrivit conducerii spitalului, consumul de gaze in 2012 a fost la jumatate fata de anul 2006, de exemplu. Pe de alta parte, valoarea facturii a ramas la fel din cauza majorarii repetate a pretului gazelor. La SJU s-au realizat si alte investitii pentru reducerea cheltuielor cu utilitatile: instalarea unor centrale termice moderne si mai eficiente, anvelopari ale cladirilor, schimbarea conductelor, a tâmplariei si a geamurilor. Daca nu s-ar fi luat aceste masuri, cheltuielile cu utilitatile ar fi depasit posibilitatea spitalului de a le suporta.

La Comanesti si Margineni se poate

Administratia comanesteana a reusit sa doteze cresa din oras si spitalul orasenesc cu panouri solare puse in functiune anul trecut. S-a reusit tot cu fonduri de la stat, pe alte masuri. „Beneficiile sunt semnificative, reusind sa produca si apa calda si caldura. In total, investitia a costat pâna in 2,5 milioane si am avut si noi o parte de cofinantare. Pe timp de iarna, panourile reusesc sa produca mai putin, dar tot este bine”, a declarat primarul Viorel Miron. Iar investitiile in acest domeniu nu se opresc aici, intentia primariei fiind de a monta astfel de instalatii si la doua gradinite si de a pune in functiune o eoliana care sa asigure functionarea, fara costuri, a iluminatului public in oras. Si comuna Margineni va deveni independenta din punct de vedere al iluminatului public. In acest an, un proiect unic in Moldova, cu finantare de la Guvern va permite ca aceasta comuna sa devina „cea mai luminata din România”, dupa cum sustine primarul Marcelin Solot. Pe cei 86 de kilometri ai comunei se vor instala stâlpi noi care vor fi independenti energetic. In total, investitia va costa aproximativ 14,8 milioane de lei si doar 2 la suta va fi cofinantarea de la bugetul local. Contractul va fi semnat saptamâna viitoare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri