25 aprilie 2024
ActualitatePrima zi de scoala: la oras sau la tara, aceleasi mari emotii....

Prima zi de scoala: la oras sau la tara, aceleasi mari emotii. Bucuria revederii

Noul anul scolar 2014/2015 a inceput cu mult soare, cu zâmbete, dar si cu emotii, si chiar lacrimi, pentru multi scolari. Fie ei de la oras sau din mediul rural, din Bacau sau de la Nicolae Balcescu, Luncani sau Scorteni, toti elevii s-au indreptat cu pasi timizi spre scoala care ii va forma pe viitor. Clopotelul a sunat ieri in toate unitatile de invatamânt. Forforta specifica unui nou inceput de an scolar s-a simtit inca de la primele ore ale diminetii. Au spus “prezent” cei peste 105.000 de elevi inscrisi in sistemul de invatamânt bacauan din intreg judetul.

Emotii. Chiar si lacrimi. Flori, bucurie, parinti, bunici, verisori. Scolile s-au umplut de prescolari, elevi si liceeni. A sunat clopotelul in toate unitatile de invatamânt din Bacau. 15 septembrie a fost prima zi de incepere a unui nou an scolar. O zi plina. Dupa cele trei luni de vacanta, ieri unitatile de invatamânt au prins, din nou, viata.

Piticii de la „Ferdinand I”



clasa zero Ferd

Mare a fost diferenta, ieri, la ceremonia de deschidere a anului scolar, intre exuberanta elevilor din clasele mari de la Colegiul „Ferdinand I” si emotia prichindeilor din clasa pregatitoare, sau „clasa zero”, cum i se mai spune. Unul mai mic decât celalalt, abia vizibili din spatele ghiozdanelor parca supradimensionate, micutii au intrat intr-o lume cu totul noua, cu totul altfel decât cea cunoscuta in gradinita. Si putini au fost cei care au parut a privi lucrurile cu detasare, fiindca cei mai multi s-au smiorcait, s-au agatat temeinic de fustele mamelor, ori au plâns de-a binelea.

Invatatoarea Anisoara Tintaru a avut insa grija sa ii ia cu binisorul si le-a pregatit surprize placute. Asa ca, dupa ce au asistat nedumeriti la toata ceremonia de deschidere a anului scolar, la cuvântarile tuturor oamenilor mari, s-au retras in clasa, strâns flancati de o mare de parinti si bunici parca excesiv de grijulii, dar si amuzati. Au luat loc in bancile mici ca pentru pitici, pe care i-au asteptat sucuri si prajituri, dar si câteva manuale.

Apoi, doamna invatatoare a strigat catalogul si le-a oferit fiecaruia matricola Colegiului, ca semn distinctiv al apartenentei la institutia de invatamânt, plus o cravata, parte a uniformei Colegiului. Iar copiii au rasplatit-o pe Doamna cu flori si un pupic pe obraz. Prima zi a decurs usor, dar totodata, astfel a inceput, pentru 20 de micuti, si lungul drum al cunoasterii. Ovidiu Pauliuc

Un nou inceput la Scoala “Spiru Haret” Bacau

SAPOU si scoala 18 Spiru Haret (3)

La primul sunet al clopotelului, elevii si profesorii au raspuns cu totii “prezent” la Scoala Gimnaziala, unde festivitatea de deschidere a inceput la ora 09.00. In prim plan au fost, bineinteles, boboceii de la clasele pregatitoare si I.

„Avem doua clase pregatitoare, trei clase I, trei clase a II-a, iar in total, pe toata scoala, sunt inscrisi 554 de elevi. Plecam la un nou drum cu multe sperante. Am reusit ca programul educational pe toate clasele sa fie organizat numai dimineata, o dorinta foarte mare a parintilor, am reorganizat spatiile, inca mai lucram la orare.

Este un nou inceput pentru toti, cu un gând de mai bine si dorinta sa obtinem in continuare rezultate foarte bune, pentru a mentine standardul sus si locul intâi intre toate scolile bacauane”, ne-a declarat prof. Codrin Chiuchi, noul director al scolii, alaturi de prof. Gabriela Veliche, director adjunct. Si parintii au simtit emotiile inceputului, mai ales cei care au copii in clasele pregatitoare.

„Sunt poate emotii mai mari decât ale copiilor. Am doi baieti, unul e mai mare, dar cel mic intra acum in clasa pregatitoare. Atmosfera este foarte placuta”, ne-a declarat o mama. Cei mari, de la gimnaziu, au fost fericiti sa-si revada colegii si profesorii preferati, dupa o lunga pauza. Odata ce s-au reintâlnit, si-au ignorat complet parintii si au stat sa-si povesteasca experientele din vacanta. Roxana Neagu

La tara, scoala incepe pe drum

scoala scorteni 2

Scoala a inceput, pentru multi dintre cei 264 de elevi din comuna Scorteni, pe drum. Ca si in alte multe sate din comunele pe care le strabati pâna la Scorteni. Nu poti trece cu vederea ca e prima zi de scoala: toata lumea duce buchetele de flori, hainele tuturor sunt ceva mai altfel ca in zilele obisnuite, ba, pe alocuri erau si uniforme. Ca la oras.

Comuna Scorteni a ramas, de vreo trei ani, cu o singura scoala. In centru, vizavi de primarie. “Nu mai avem copii in comuna – spune primarul Mircea Ambarus. Cauza e cunoscuta si e aceeasi ca in multe alte zone din tara si mai ales din Moldova: satele noastre imbatrânesc, tinerii au plecat la munca in strainatate. Aveam peste 600 de elevi, in trei scoli. Acum mai sunt doar 264. Si natalitatea a scazut, cum e moda vremii.”

Primarul Ambarus a fost si el elev in comuna. La Floresti. Strabatea, pe jos, sase kilometri dus-intors pâna la scoala. Acum comuna are microbuz scolar. Ieri, in prima zi, microbuzul a venit, de la Grigoreni, burdusit. Si de copii, si de parinti. Altii n-au mai avut rabdare si au ajuns la scoala cum au putut. De pe dealul din fata scolii, dintr-un catun de romi, o familie numeroasa a venit la scoala incorpore. Curati, frumos imbracati, iar copiii chiar bine educati. Ne-au dat un “buna dimineata” surprinzator!

“Avem tot mai putini copii, spune directorul scolii, Lidia Cobuz. Dintre romi, unii sunt bine educati, se cunoaste ca cei din familia lor plecati prin strainatate s-au intors cu alte deprinderi acasa. Asa cum se intâpla si cu celelalte familii plecate din sat. Acum avem o singura scoala si numai o grupa de gradinita, in Grigoreni. Dar, avem o scoala ca noua, renovata cu fonduri de la Banca Mondiala. Totul e nou, de la sala de informatica la salile de clasa cu mobilier nou, pâna la grupurile sanitare care arata ca in cel mai mare oras. Copiii intra acolo de drag, de zeci de ori pe zi. Unii n-au vazut asa ceva acasa si cu greu ii putem dezbara sa stea prea mult la baie. Am avut si cazuri in care se spalau si pe cap la chiuveta.” Petru Done

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri