28 martie 2024
OpiniiEditorialPresa fara pumni in gura

Presa fara pumni in gura

Mii de publicatii din intreaga lume au celebrat, ieri, 3 mai, Ziua Mondiala a Libertatii Presei. In puzderia de sarbatori dedicate oricui si oricum (la Slobozia, de exemplu, tot ieri a fost „Ziua barbatului… slobozean”), o zi inchinata libertatii de exprimare prin presa reflecta o realitate care se perpetueaza si care parca chiar ia amploare: in toata lumea, atentatele la libera exprimare sunt tot mai multe si tot mai grave.

Data de 3 mai comemoreaza Declaratia de la Windhoek, adoptata la 3 mai 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste, organizat de UNESCO si ONU la Windhoek, Namibia. Pe 23 decembrie 1993, Adunarea Generala a ONU declara ziua de 3 mai drept Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Intiativa a venit la Conferinta Generala UNESCO, in care aceasta, printr-o rezolutie din 1991 asupra promovarii libertatii presei în lume, a recunoscut ca o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a unei societati democratice.

In acest an, World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA), organizatia globala a industriei ziarelor, cu sediul la Paris, a pus la dispozitia publicatiilor din întreaga lume eseuri, editoriale, interviuri, fotografii si materiale promotionale despre semnificatia zilei de 3 mai, dar si scrisori de protest la adresa tarilor ale caror guverne intimideaza si ataca presa. Majoritatea dezvolta tema „Jurnalisti în exil”. Scrisorile de protest au putut fi semnate si trimise liderilor din Iran, Mexic, Filipine, China si Sri Lanka, in care drepturile omului, dar si ale liberei expresii, sunt grav atacate.

Noi, românii, ne-am obisnuit sa vorbim, in asemenea situatii, de „pumnul pus in gura presei”. De cine? De cei care detin Puterea, sub oricare dintre formele acesteia. Cea mai recenta si mai longeviva tentativa, poate si cea mai grava, a fost preluarea publicatiilor de catre partidele politice sau de acolitii acestora si dirijarea informatiilor catre tinte precise. Pumnul a fost inlocuit, deseori, cu palma. Sau cu bancnotele de valori mari. Dar nu numai. Pumnul devenise prea vizibil.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri