Invitaţie la “Zorii Învierii”

    Teatrul de Vară “Radu Beligan” Bacău a găzduit sâmbătă seară Conferinta Sf Spiridon editia a V a. Renumitul conf.pr.univ.dr. Constantin Valer Necula, a abordat ca temă principală a conferinței: “Zorii Învierii: Lecţia patimilor pentru omul contemporan”. Atât tema propusă dezbaterii, cât şi invitatul Fundaţiei “Sfântul Spiridon” i-au atras în număr foarte mare pe băcăuani, încât sala Teatrului de Vară “Radu Beligan” a devenit neîncăpătoare. Accesul în sală s-a făcut pe baza invitaţiilor oferite gratuit pacienților farmaciilor “Sfântul Spiridon”, iar accesul participanţilor a fost limitat de numărul de locuri existente şi de normele ISU.

    O legătură specială

    Aşa cum spuneam, cea de-a V-a ediţie a Conferinţei “Sfântul Spiridon” l-a avut anul acesta ca invitat pe conf.pr.univ.dr. Constantin Valer Necula. Invitându-l în Bacău, reprezentanţii Fundaţiei “Sfântul Spiridon” împreună cu Farmaciile “Sfântul Spiridon”, au dorit ca evenimentul în sine să fie darul lor pentru comunitatea băcăuană, din care fac parte și în care își desfășoară activitatea, cu ocazia Sărbătorii Floriilor. Participanţii la eveniment au avut posibilitatea să primească drept cadou cartea “Anatomia Sufletului”, scrisă de preotul Constantin Necula. Şi cum epoca modernă în care trăim creează legături bazate pe o comunicare dinamică, organizatorii evenimentului au venit în sprijinul participanţilor şi cu formatul electronic al cărţii, aceştia având posibilitatea să descarce gratuit volumul respectiv, accesând link-ul www.fspiridon.ro/carte.



    Dar pentru băcăuani

    Conferinţa cu titlul “Zorii Învierii: Lecţia patimilor pentru omul contemporan”, a debutat puţin după ora 17.00 şi a durat aproape cinci ore. În tot acest timp, preotul Constantin Necula a reuşit prin farmecul său să capteze atenţia unei săli întregi. Alături de el, pe scenă a fost prezent şi actorul Bogdan Matei, cel care a făcut prezentările și l-a ajutat pe distinsul invitat la organizarea segmentului de întrebări şi răspunsuri. Până acum, toate cele patru conferinţe anterioare, au adus în Bacău nume de referinţă şi simboluri ale excelenţei la nivel naţional şi internaţional. Îi amintim pe prof. univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog şi psihiatru, academician prof.univ. dr. Ovidiu Bojor, fondatorul fitoterapiei moderne în România, conf.pr. Iulian Negru, consilier la Metropolia Moldovei şi Bucovinei, prof.univ.conf. dr. Constantin Valer Necula, de la facultatea de Teologie “Andrei Şaguna” Sibiu, prof.univ.dr. Nicolae Hâncu, cel mai cunoscut diabetolog român, preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Se spune că profesionalismul atrage profesionalism, iar excelenţa atrage excelenţă. Astfel, fiecare dintre marii oameni care au dat valoare conferinţelor “Sf. Spiridon” s-au alăturat acestui eveniment datorită profesionalismului şi excelenţei manifestate de firma băcăuană Group Pharma din care fac parte și Farmaciile Sf. Spiridon.

    ”Ediţia a V-a a Conferinţelor “Sf. Spiridon” este darul oferit băcăuanilor, de Fundaţia şi Farmaciile Sf. Spiridon, în pragul Sărbătorii Floriilor. La solicitarea pacienților Farmaciilor Sf. Spiridon, invitatul special al Conferinței, a fost pentru a doua oară, părintele Constantin Necula. Mulţumim tuturor participanţilor, care au umplut până la refuz, o sală de 1.500 de locuri şi dorim să-i asigurăm că suntem şi vom fi aici, pentru a-i servi cu profesionalism şi dedicare sub crezul nostru “Universul sănătăţii pentru trup şi suflet”.
    Andreea Ariton, farmacist coordonator, Farmaciile “Sf. Spiridon”

    Să ne iubim aproapele

    Preotul Constantin Necula a început Conferinţa “Zorii Învierii: Lecţia patimilor pentru omul contemporan”, cu o invitaţie către smerenie, echilibru, iubire şi credinţă faţă de Hristos. El i-a invitat pe băcăuani să împartă în aceste zile Taina Floriilor şi începutul Săptămânii Patimilor. Le-a vorbit celor prezenţi despre intrarea Mântuitorului în Ierusalim pe asin, le-a reamintit despre patimile lui Hristos, despre trădarea apostolilor, despre învierea lui Lazăr, despre tot ceea ce am ajuns noi oamenii, datorită lui Hristos. Părintele le-a vorbit celor prezenţi despre smerenie, le-a explicat că Floriile sunt un fel de Paşte înaintea Paştelui, le-a spus că nu doar pocăinţa este necesară mântuirii şi i-a îndemnat către biserică în Săptămâna Patimilor.

    Cu sufletul deschis

    Preotul Constantin Necula le-a cucerit inimile celor prezenţi cu vorbele frumoase, pline de duh şi înţelepciune, iar după ce şi-a încheiat prezentarea, a provocat publicul la o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Cei din sală au avut posibilitatea să adreseze întrebări invitatului atât prin intermediul SMS-urilor, cât şi în scris, sub forma unor bileţele. Curiozitatea oamenilor, frământările interioare, fricile şi provocările lor, l-au ţinut în priză pe preotul Constantin Necula aproape patru ore. Întrebările au fost dintre cele mai diverse şi chiar neaşteptate pe alocuri. Întrebările adresate au avut ca temă relaţia de cuplu și relația părinte – copil, fricile unora de a spune tot preotului la mărturisit, când este cel mai potrivit să ai copii, dacă este bine să adopţi copii, cum priveşte părintele trecerea de la ortodoxism la catolicism şi invers, cât de tare se supără Dumnezeu pe tine dacă divorţezi de soţul violent, cum să te comporţi cu cei apropiaţi, suferinzi, cu boli incurabile, de ce s-au cheltuit sume uriaşe de bani pentru clopot, de ce îşi etalează unii preoţi opulenţa etc. Fiecare întrebare a primit un răspuns concret, un sfat de suflet și unele întrebări au primit răspunsuri îmbrăcate în note umoristice. Per total seara a fost una frumoasă, plină de învăţăminte. A fost un câştig pentru fiecare participant, deoarece publicul a plecat de la conferinţă cu cel puţin o învăţătură. Părintele Necula le-a reamintit băcăuanilor că nu sunt doar nişte simple numere în biserici sau în comunitate şi i-a îndemnat să fie mai apropiaţi cu cei din jur.

    “Nu sunteţi doar nişte numere. Nu vă identificaţi doar cu tipul de la apartamentul 7 sau tipa de la 12. Sunteţi oameni vii!!! Statutul de cetăţean al Bacăului nu e de lepădat, fie şi pentru faptul că sunteţi vecini cu Bacovia, în nemurire. Învăţaţi să ştiţi! Pe clopotul Bacăului, chipul cărui voievod a fost sigilat ca niciodată oraşul să nu rămână fără chemare la rugăciune? Dacă nu e nimic sigilat, aveţi şansa să vă puneţi chipul acolo. Toată lumea vrea să vă treacă în tot felul de catastife, însă, Biserica vă roagă frumos să vă lăsaţi trecuţi la sfârşit în sinaxar. Aveţi un oraş care sunt convins că naşte încă genii, naşte sfinţi! Rugaţi-vă unii pentru alţii! Staţi uniţi, respectaţi-i pe cei care muncesc în numele tuturor şi munciţi pentru toţi ceilalţi! Dedicaţi trei zile Bacăului, strângându-vă mâna pe stradă!”, declară preotul Constantin Necula.

    Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa a numeroase autorităţi locale.

    “Am venit cu sufletul deschis la această întâlnire şi iată că după atâtea ore, mă simt altfel. Sunt mai împăcat cu mine şi cu Dumnezeu, iar prin exemplele date de părintele Necula, încerc să fiu pe viitor un om mai bun”, declară Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău

    În sâmbăta după Înviere, părintele Necula va veni din nou în Bacău, la Biserica militară, la părintele Lucian.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"