28 martie 2024
ContrasensPremier insurgent, presedinte divergent

Premier insurgent, presedinte divergent

Pentru prima data, dupa multi ani, România face un pas concret pentru o alianta cu vecinii in rezolvarea unei probleme comune. Intâlnirea dintre premierii României, Bulgariei si Serbiei pe problema imigratiei este, probabil, cea mai importanta actiune de pâna acum a „Grupului de la Craiova”, alianta celor trei tari dupa modelul „Grupului de la Visegrad”.

Din aprilie 2015, de când a luat fiinta, grupul nu a avut o activitate vizibila; totusi, recenta intâlnire a prim-ministrilor soldata cu declaratia comuna referitoare la intentia de a inchide granitele, in cazul in care Germania si Austria vor face acelasi lucru, este un prim semnal pozitiv. Si reprezinta o prima miscare prin care România transmite un semnal catre tarile central-europene in legatura cu spinoasa problema a refugiatilor / imigrantilor.

Este clar ca, daca Germania si Austria vor decide sa nu mai primeasca imigranti, acestia isi vor schimba traseul. Numai ca, aceasta prima actiune diplomatica a României este sabotata la nivel inalt chiar in tara. Pe de o parte de anumiti lideri care au ori interese de lupta politica ori au primit sarcina de la finantatorii externi, pe de alta parte, chiar de presedintele Iohannis, care considera ca este singurul in masura sa stabileasca mersul diplomatiei românesti.

Oricât am discuta in privinta rolului presedintelui si al autoasumatei exclusivitati in materie de politica externa, nu trebuie sa uitam ca Guvernul reprezinta puterea executiva de facto iar la Sofia a fost o intâlnire intre reprezentantii guvernelor celor trei tari.

Este regretabil ca putinele eforturi ale diplomatiei noastre sunt amenintate mereu de balcanismul primitiv al clasei noastre politice, de interesele meschine ale luptei pentru putere si, nu in ultimul rând, de interesele externe exercitate prin intermediul interpusilor interni.

Nu trebuie sa ne mai mintim: Uniunea Europeana este un proiect confiscat de câteva tari puternice care se folosesc de mecanismele sale pentru a-si atinge scopurile. De aceea, tarile mici trebuie sa se alieze pentru a-si putea apara interesele; cele patru tari ale Grupului de la Visegrad – Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia – au demonstrat ca se poate. Indiferent de simpatiile politice, astfel de actiuni trebuie sprijinite si nu sabotate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri