25 aprilie 2024
Actualitate Pregatiri pentru clasa zero

Pregatiri pentru clasa zero

Mobilier nou si formare de cadre pentru prichindei

Pregatiri intense pentru organizarea invatamântului pe clasa zero, care va functiona, in premiera, in sistemul de educatie. Peste nici doua luni, mai exact din septembrie, când începe urmatorul an scolar, clasele se vor umple cu prichindei.

Conform noii Legi a Educatiei, toti copiii de 6 ani vor fi obligati, din anul scolar viitor care sta sa inceapa, sa paraseasca gradinitele pentru a merge la scoala, in deja cunoscuta de acum clasa 0 sau clasa pregatitoare. Este si motivul pentru care, atât la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), cât si in unitatile de invatamânt, dupa ce s-au definitivat incrierile si planurile de scolarizare, acum se organizeaza cursuri de formare si instruire pentru profesori, dar si licitatii pentru achizitionarea de mobilier special. "Având in vedere prioritatea formarii cadrelor didactice care vor preda la clasa pregatitoare, deja a demarat proiectul «Organizarea interdisciplinara a ofertelor de invatare pentru formarea competentelor cheie la scolarii din clasele invatamântului primar, program de formare continua de tip blending learning, pentru toate cadrele didactice». Programul are 132 de ore, din care 40 fata in fata si 92 de ore online. Cele 40 de ore se vor desfasura in cinci zile de formare", a explicat inv. Isabela Adam, inspector pentru invatamântul primar ISJ Bacau.

15 centre de formare

Formarea cadrelor didactice se va realiza in doua etape. Prima va avea loc la sfârsitul lunii viitoare (27 – 31 august), pentru cele deja repartizate pe post, iar a doua la inceputul lunii septembrie, pentru cele care vor ocupa posturile ca urmare a titularizarii si miscarii de personal care se vor organiza in luna auugust. Aceasta formare a cadrelor didactice care vor lucra pe clasele pregatitoare se va realiza in 15 centre metodice. Sase dintre acestea sunt in municipiul Bacau, câte doua in Onesti si Moinesti, si câte un centru in Comanesti, Buhusi, Podu Turcului, Sascut si Tg. Ocna.



Pentru fiecare elev, mobilier de 200 lei/set

"Pentru aceste clase pregatitoare, deja directorii unitatilor de invatamânt au primit banii necesari pentru achizitionarea mobilierului. Vor fi organizate licitatii pentru gasirea celor mai bune oferte, astfel incât acestea sa respecte exact standardele. Urmeaza sa primim si auxiliare didactice, respectiv un pachet pe fiecare elev cu materiale specifice desfasurarii activitatilor clasei pregatitoare", a mai precizat inspectorul scolar Isabela Adam.
Fiecare scoala a primit pentru mobilier banii necesari in functie de numarul elevilor inscrisi. Pe fiecare elev s-au acordat 200 de lei, ce vor fi folositi pentru achizitionarea unui set de mobila ce consta intr-o masuta si un scaun reglabil. Unitatea scolara este cea care raspunde de modul in care se organizeaza licitatia de achizitie a acestor bunuri, singura conditie impusa fiind cea de incadrare in suma alocata. Dotarea cu mobilier a claselor trebuie sa se realizeze pâna in data de 1 septembrie.

4.319 de elevi

In anul scolar ce va incepe in toamna sunt in final inscrisi 4.319 copii pe grupele pregatitoare, pe un numar de aproximativ 250 de clase. In mediul rural se va invata (pentru ca nu s-a intrunit numarul de elevi) si in clase cu invatamânt simultan. Repartizarea lor s-a efectuat in patru etape de inscriere, in baza unor criterii stricte. In clasele pregatitoare vor preda 353 de cadre didactice din invatamântul primar. Ministerul Educatiei a decis ca in clasele pregatitoare nu vor preda invatatori debutanti, acoperirea necesarului de dascali urmând sa fie realizata prin transferuri si detasari, acolo unde situatia o impune.
Roxana Neagu

Nu vor fi note sau calificative

In acest moment se lucreaza la programele dupa care vor studia micutii. Copiii isi vor dezvolta abilitatea de a comunica, vor consolida primele contacte cu lumea literelor si a cifrelor, vor invata sa interactioneze cu ceilalti colegi, dar si cu adultii prin jocuri didactice, activitati in echipa, prin desen sau muzica. In clasa pregatitoare, copilul nu va da niciun test de evaluare si nu va primi nici note ori calificative.

Statistica fata de scolile din UE

Avem cea mai inaintata vârsta de incepere a scolii din Uniunea Europeana. O spun specialistii care afirma ca in România peste 62% dintre elevii din clasa I si 0 au 6 sau 7 ani, peste 5% au 8 ani, iar 1% – 9 ani. 11 tari ale UE incep invatamântul obligatoriu inainte de vârsta de 6 ani, Grecia, Cipru, Anglia, Malta, Olanda, Scotia si Ungaria – la 5 ani, iar Luxemburg si Irlanda de Nord, chiar de la 4 ani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri