19 aprilie 2024
EconomiePrapad in agricultura

Prapad in agricultura

Campania de recoltare a grâului se afla in plina desfasurare. Astfel, la nivelul judetului Bacau, combinele au intrat adânc in cele peste 14.200 de hectare cu aceste culturi, reusind, pâna la aceasta data, sa recolteze de pe circa 70 la suta din suprafata.

„Suntem cu lucrarile de recoltare in faza avansata. Din pacate, se estimeaza productii destul de mici, mai ales in zonele unde, din cauza secetei prelungite, culturile au fost serios afectate. In medie, se va obtine intre 2.300 si 3.500 de kilograme la hectar, fata de un normal de minimum 5.000 de kilograme”, a declarat Elena Lupu, director la Directia Agricola Bacau.

Probleme mari sunt, in general, la fermierii care au avut culturi in partea stânga a Siretului – Rosiori, Rachitoasa, Negri, Prajesti, Damienesti, Motoseni, Dealu Morii, Colonesti etc. Vorbim aici despre micii producatori si despre cei individuali, la care productiile de grâu se situeaza sub 2.000 de kilograme la hectar.



Un caz relativ mai fericit este cel al lui Viorel Ilas, fermier din zona Ardeoani-Solont. In acest an, a reusit sa cultive cu grâu 380 de hectare, dintre care circa 90 sunt cu un soi austriac, mai tardiv.

El spera sa obtina o productie medie de 3.700 de kilograme la hectar, in scadere fata de productia de anul trecut, care a depasit 5.000 de kilograme la hectar. „Este cel mai dificil an, care mi-a dat cele mai mari emotii, in toata cariera mea de peste 35 de ani de producator agricol. Asa seceta nu am mai inregistrat niciodata in zona in care am culturile agricole. Mai am speranta la soiul tardiv de grâu de la care sper sa am o productie ceva mai mare decât la restul”, a declarat Viorel Ilas.

Din fericire, seceta a determinat cresterea calitatii grâului care, anul acesta, are o masa hectolitrica ce-i face pe unii producatori sa-l numeasca „grâu plumbos”. In aceste conditii, fermierii spera ca macar pretul sa fie unul mai bun.

Deja, unii au inceput sa-l valorifice cu 73-75 de bani kilogramul, fata de doar 60 de bani, anul trecut. Stelian Câmpeanu este un mic agricultor din zona Sarata. La incheierea recoltarii, de pe cele 22 de hectare cu grâu, a reusit sa obtina o productie de 3.500-4.000 de kilograme la hectar. „Speram sa iesim mai bine la porumb, daca da Dumnezeu.

Oricum, eu nu am conditii de depozitare ca sa-l pastrez pâna mai creste pretul, asa ca grâul mi l-a luat, cu 75 de bani kilogramul, direct de pe tarla, cineva care are o moara aici, la Valea Seaca”, a declarat Stelian Câmpeanu. Un pret apropiat de cel platit in Germania, de pilda, unde grâul a fost achizitionat direct din câmp cu 200 de euro tona (circa 89 de bani kilogramul).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri