23 aprilie 2024
ActualitatePovestea bacauanilor obligati sa lucreze ca sclavi in Spania

Povestea bacauanilor obligati sa lucreze ca sclavi in Spania

Viorel C. a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, in septembrie 2013, pentru trafic de persoane, si condamnat de Tribunalul Bacau la patru ani de inchisoare cu executare. In cursul anului 2007, împreuna cu alti complici, acesta a recrutat zeci de persoane, le-a dus in Spania si le-a exploatat prin munca.

Prima plângere a fost facuta in 2012 de mama unei victime care muncea in Spania de patru ani. Mama lui D.I. a alertat politia când a auzit ca fiul ei este obligat sa munceasca in conditii inumane si nu este lasat sa se intoarca acasa. Un alt fiu al femeii, D.V., care a reusit sa fuga din Spania, a fost audiat ca martor in proces. In declaratia data in instanta, el a spus ca fratele sau, D.I., nu a mai revenit în tara, iar familia nu stie daca mai este în viata. D.V. a povestit ca Viorel C. cauta muncitori prin satele sarace din judetul Bacau pe care-i pacalea sa plece in Spania, sa lucreze în agricultura, pe bani multi si conditii excelente (5 euro pe ora sau pe ladita, program normal de lucru, contracte de munca, hrana si cazare asigurate de angajatorul din Spania).

Taranii (unii racolati din crâsme) s-au lasat pacaliti si s-au hotarât sa plece in Spania sa se imbogateasca. In disperarea lor de a nu rata sansa vietii, unii si-au vândut porcii ca sa faca rost de bani pentru transport. Ajunsi in Spania, oamenii au muncit ca sclavii si au reusit cu greu sa scape din mâinile traficantilor.



Ajutati sa se intoarca in tara, acestia au facut plângeri la politie in care povestesc despre cosmarul prin care au trecut. Ei spun ca au fost cazati în case parasite, fara geamuri si curent electric, in care misunau sobolani si serpi, ca au muncit câte 10-14 ore pe zi, ca erau sechestrati si obligati sa manânce din tomberoanele de gunoi, pentru ca nu primeau niciun ban. D.V. a spus in instanta ca a incercat sa vorbeasca cu fratele lui, dar nu a reusit, pentru ca cel din urma era sechestrat. Multi dintre cei care s-au intors in tara marturisesc ca au reusit cu greu sa evadeze din cladirile in care erau incuiati, ca au fost amenintati cu sabii si batuti pentru ca tot incercau sa fuga, adusi cu forta inapoi la ferma in care munceau si supravegheati de apropiati ai inculpatului. Pentru a-i impiedica sa plece, traficantii le luau victimelor pasapoartele si actele de identitate.

“Ajunse la destinatie, victimele au muncit initial la cules de usturoi, ceapa, ulterior fiind transferate în alte zone, la cules de mandarine, portocale, lamâi, fiind cazate din nou în alt imobil parasit. Partile vatamate au muncit aproximativ trei luni de zile, hotarându-se sa fuga având în vedere ca n-au primit niciun ban si ca locuiau în conditii necorespunzatoare, în «paraseli», pe jos sau pe boltari, cu hrana si apa insuficiente. RSS si DM au sarit de la etajul II al imobilului în care erau cazati si au reusit sa fuga. Desi au fost urmariti de catre inculpat, au scapat cu ajutorul unei persoane a carei identitate n-au divulgat-o.”
– extras din rechizitoriu

Amenintati ca li se vor taia picioarele

Si RF a sarit de la etajul II al cladirii, dupa care a fugit la gara, a mers cu trenul câteva statii, a ajuns apoi la autogara si acolo si-a dat seama ca era cautat de Viorel C. si câtiva apropiati de-ai lui. Pentru a nu fi prins, arata procurorii, a stat o noapte catarat într-un copac. “Victima RSF a aratat ca inculpatul CV l-a batut pe unul din fratii BOT, care a fugit de la ferma si pe care l-a gasit în autogara, ca pe BP l-a amenintat ca îi va taia picioarele daca va încerca sa fuga, iar despre DI a spus ca nu putea pleca de la ferma pentru ca era amenintat cu bataia”, se mai spune in rechizitoriu.

Salvat de o românca stabilita in Spania

P.M. a trecut printr-o adevarata aventura pâna sa reuseasca sa ajunga in tara. Norocul lui a fost ca, la plecarea din România, a luat cu el si pasaportul, si cartea de identitate. Nu a crezut in promisiunile traficantilor si, in momentul in care i-a fost luat pasaportul, a intrat la banuieli si si-a ascuns cartea de identitate. Nici telefonul mobil nu l-a predat inculpatului si astfel a putut sa sune in tara si sa ceara bani ce i-au fost trimisi prin Western Union. Dupa ce a fugit de la ferma, o românca stabilita în Spania, care lucra la o agentie de transport, l-a ajutat sa scape de traficantii care-l urmareau. Femeia l-a ascuns intr-o incapere din autogara pâna in momentul in care a ajuns autocarul in care s-a urcat.

Victimele au cerut in instanta despagubiri materiale intre 3.000 si 6.000 euro. Tribunalul Bacau l-a condamnat pe Viorel C. la patru ani de inchisoare si l-a obligat sa plateasca daune totale de 24.000 euro. Viorel C. a contestat sentinta, iar dosarul se judeca acum la Curtea de Apel.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri