28 martie 2024
EvenimentPorcul somon, pe podium, de Sarbatori

Porcul somon, pe podium, de Sarbatori

De ceva timp, porcul din rasele comune gen Marele alb, Bazna etc. este inlocuit, usor-usor, de consumatorii de carne, cu cel Mangalita. De Sarbatori, cel putin, apetitul pentru carnea de porc Mangalita creste exponential, clientii ingramadindu-se efectiv la portile crescatorilor de animale din judet.

Fermierii profita de trend si investesc din ce in ce mai mult în efectiv. Robert Varga, de 27 de ani, este un gospodar din Valea Mica, la 20 de kilometri de Bacau. Anul acesta, a reusit sa vânda zeci de porci din rasa Mangalita. Purcei de talii diferite (de la câteva zeci de kilograme pâna la peste 150) au disparut din cotetele gospodarului cât ai zice…Mangalita.

Practic, clientii vin la el cu programare. „Am avut la vânzare vreo 35, si mari si mici. Pe toti i-am dat. Lumea cere porc de Mangalita pentru ca nu are colesterol, este mult mai sanatoasa carnea lui, iar grasimea nu este asa de «grea», chiar daca o consumi seara, de exemplu. Plus ca mai contine si mult omega 3, exact ca somonul”, explica tânarul fermier.



Robert a vândut de acasa porcii cu 10 lei kilogramul, in viu, aproape dublu fata de pretul la care se vinde kilogramul de porc obisnuit. Insa, pe piata se gasesc si porci din aceasta rasa cu preturi ce ajung la 50 de lei pe kilogram, de data asta, transat. Mai are inca vreo doua scroafe cu pui pe care-i va intarca prin luna ianuarie, anul viitor. Isi asigura clientii ca porcii lui sunt crescuti bio, din meniul suinelor lipsind cu desavârsire furajele concentrate sau vitaminele. „Porcii de Mangalita manânca multa lucerna.

Le mai dau si resturi de mâncare, fructe din livada mea, porumb s.a. Ei nu prea strica mâncarea, ca cei din rasele obisnuite, manânca cam tot. In schimb, cresc mai greu fata de Marele alb”, ne dezvaluie tânarul fermier. Mai spune ca porcii Mangalita „sunt ca oile, aproape, mai ales iarna, le creste parul mare, iar vara le cade”. Au un procent de acizi grasi nesaturati ce ajunge la 70%, procent similar cu cel continut de somon sau uleiul de masline. Mangalita este o rasa obtinuta în zona Aradului, în urma cu aproximativ 200 de ani, prin încrucisarea dintre mistreti cu mai multe rase de porci.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri