Porci cu trichineloza, la Onesti si Racaciuni, depistati de veterinari

1


– unii crescatori de porci ocolesc testele de laborator, punând in pericol sanatatea lor si a celor care consuma din carnea neverificata

De Sarbatori, mai toti bacauanii sunt tentati sa cumpere carne de porc pentru masa de Craciun sau cea de Revelion. Din pacate, multi dintre cei care cresc animale de sacrificat merg pe cont propriu, riscând enorm, si nu apeleaza la serviciile veterinarilor pentru a verifica daca acea carne este potrivita consumului uman.

Acest lucru il arata cifrele oficiale puse la dispozitie de reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau. Potrivit institutiei, in acest final de an, in judetul Bacau au fost testati pentru examenul trichineloscopic 7.092 de porci sacrificati in abatoare, doar circa 420 de porci sacrificati in gospodariile populatiei si 120 porci mistreti.

„In urma examenului trichineloscopic, au fost depistati pozitiv doi porci domestici din localitatile Onesti si Racaciuni, precum si un porc mistret din fondul de vânatoare Trebes. Intreaga cantitate de carne a fost confiscata si dirijata la neutralizare”, a declarat dr. Bodea Carmen Carleta, directorul executiv al DSVSA Bacau.

Din pacate, aceste cifre nu reflecta neaparat realitatea, stiut fiind faptul ca multi gospodari ocolesc circumscriptiile veterinarilor, cel mai probabil, din zgârcenie sau din comoditate, pe modelul „merge si asa”. Potrivit veterinarilor bacauani, sacrificarea porcului si consumarea acestuia în familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, pot avea consecinte grave.

Prin urmare, este interzisa sacrificarea porcilor si comercializarea carnii în târgurile de animale si în vecinatatea acestora. Chiar si asa, statisticile arata ca, in cele mai multe cazuri, trichineloza la om apare în perioada sarbatorilor de iarna, când, în mod traditional, se taie un numar mare de porci crescuti în sistem gospodaresc, iar o parte dintre consumatori achizitioneaza si consuma carne de porc comercializata clandestin, fara sa testeze carnea prin examen trichineloscopic.

In acest fel, pun în pericol sanatatea si viata tuturor celor care consuma carne neverificata. De aceea, in cazul în care constata nereguli care ar putea pune în pericol sanatatea publica, bacauanii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233 si 0234/586372 ale DSVSA Bacau.



Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ