26 aprilie 2024
EconomiePompierul apicultor din comuna Plopana

Pompierul apicultor din comuna Plopana

In comuna Plopana, satul Straminoasa, un tânar bacauan a reusit sa preia si sa infloreasca o afacere de familie, folosindu-se si de banii europeni. Este Marius Gosu, de 37 de ani, pompier de meserie. Isi imparte viata intre Bacau si Plopana, locul unde a reusit sa-si formeze, impreuna cu mama, sora, sotia si restul familiei, o stupina cu mai bine de 300 de familii de albine.

Povestea lui Marius este numai buna pentru a fi folosita drept exemplu pentru toti. Ca multi dintre tinerii de pe la noi fara prea largi orizonturi, si Marius a fost nevoit sa lucreze, mai intâi, in afara tarii. A muncit din greu in Italia, la Verona, in agricultura, in serele din acea zona. „Am lucrat acolo din ’99 pâna-n 2003, dupa care m-am intors acasa, ca sa fac ceva frumos si aici. Nu mi-a placut deloc viata de afara, dar macar, cu banii strânsi in Italia, am cumparat casa de aici si am inceput sa-mi dezvolt afacerea, eu cu mama, in special”, povesteste Marius Gosa.

A apelat la fondurile disponibile prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) Bacau, obtinând in 2012, suma de 40.000 de euro, prin masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Banii i-a folosit pentru achizitionarea de utilaje, scule, lazi de stup si tot ce avea nevoie pentru dezvoltarea afacerii. Bunicul sau a fost mare crescator de albine, la fel si niste unchi de-ai lui care si ei au sute de stupi. Initial, a avut cam 70 de stupi, dupa care i-a tot inmultit si a ajuns acum sa detina 303 familii de albine.



Cu banii din proiect, a reusit sa cumpare multe piese de care avea neaparata nevoie ca sa-si dezvolte afacerea: 100 de stupi cu caturi, o centrifuga ultarmoderna, descapacitor, plus un generator de curent, pentru ca in zona sunt sunt mereu fluctuatii de tensiune.

Miere bio, pentru straini

Avantajele mari pe care Marius si familia lui le-au avut au fost ca sunt tineri, traiesc intr-o zona defavorizata si sunt proprietarii cu acte ai bunurilor din gospodarie, in felul acesta au avut acces mai facil la sprijinul nerambursabil de la stat. In plus, a contat foarte mult faptul ca stupina, de mai bine de 7 ani, este certificata bio, de firma Agrego din Germania, ceea ce, pâna la urma, ridica mult peste medie si pretul mierii de albine.

„Intr-un an bun, obtin si pâna la 7 tone de miere. Toata productia este achizitionata, la cel mai bun pret din domeniu, de un intreprinzator din Ardeal, care, ulterior, o valorifica pe pietele din Germania, Austria, recunoscuti fiind ca mari consumatori de miere. Din pacate, românii nu consuma miere pe cât de multa se obtine la noi. Nu au cultura consumului sanatos, nu e bine informat ca e bine sa ai pe masa zilnic miere”, crede apicultorul din Plopana.

Mierea bio este apreciata de consumatorii din Occident, care sunt dispusi sa plateasca si 10 euro pentru un borcan de miere, dar si de statul român care, constient fiind de resursele pe care le detine acest domeniu, asigura subventii considerabile crescatorilor de albine. Din fericire, tot mai multi bacauani incep sa realizeze faptul ca, la satele de pe la noi, natura a ramas aproape neatinsa de poluare, oferindu-le posibilitati nelimitate de a practica agricultura ecologica.

„Nectarul Florilor”

Marius are in proiect lansarea propriului brand, sub denumirea „Nectarul Florilor”, incercând astfel sa acceada direct pe piata, fara a mai apela la intermediari. Deja a facut demersuri pentru a i se permite sa valorifice mierea in unitatile Plafar si in târgurile de profil. „Ideea e ca, de acum incolo, nu o sa imi mai pot permite sa mai dau mierea ieftin, pentru ca am cheltuieli considerabile, pâna sa ajunga la pretul de 18 lei borcanul in raft. Numai pe drumul pe care il fac zilnic, vara, de la Bacau la Plopana imi scoate din buzunar si 1.300 de lei pe luna. Or, eu vindeam mierea cu 11,50 lei borcanelul de 400 de grame. Pai, un pachet de tigari e 15 lei”, incheie Marius Gosa.

„Puteam sa cresc animale, dar acolo te murdaresti, e mai complicat. Cu albinele lucrezi numai in halat, curat. Oricum, noi avem stupi de foarte multa vreme, este ocupatia straveche a familiei noastre”.
Marius Gosu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri