„Politicienii care vorbesc despre autostrada Târgu Mures – Iasi si Bacau – Brasov mint!”

* acesta este avertismentul pe care Traian Basescu, fostul presedinte al României, l-a transmis în Bacau * Traian Basescu a explicat ca, în privinta autostrazilor, prioritatile sunt clare : Constanta – Nadlac si Giurgiu – Albita * fostul presedinte sustine ca principalele trei prioritati ale României sunt: natalitatea, educatia si sanatatea, probleme care, daca nu vor fi rezolvate, putem spune ca suntem o natiune fara viitor


– Domnule Basescu, ati spus mereu ca iubiti Bacaul, ca este orasul adolescentei dumneavoastra. Mai iubiti un oras si un judet imobil, din care au disparut investitorii, un judet peste care se asterne praful?

– Am sa iubesc mereu Bacaul, le port o mare recunostinta profesorilor mei de la Liceul ”Lucretiu Patrascanu”, cum se numea atunci, doamnei profesoare de fizica Vaideanu, am amintiri multe legate de Bacau. Daca a devenit un oras si un judet sarac, asta e numai vina autoritatilor locale, a celor de la PSD si de la PNL care au condus. Ei au fost incapabili sa atraga investitori, sa le ofere facilitati permise de lege, de la a pune la dispozitie terenuri, pâna la un regim preferential de taxe, pe durata amortizarii investitiilor.



– Si totusi, exista diferente vizibile între Moldova si Ardeal. S-a dorit, premedidat, ca Regiunea Nord-Est si, implicit, si judetul Bacau, sa nu se dezvolte?

– Nu a existat un plan premedidat ca Moldova istorica sa fie lasata în urma. La Roman, exista parc industrial, la Iasi s-au facut investitii serioase, la Suceava s-au atras fonduri. Revin: este exclusiv vina autoritatilor, care au fost incapabile sa dezvolte orasul si judetul. Nu e vina nimanui, nu a fost niciun plan secret. Este doar incompetenta si rea-vointa, interese ascunse, delasare!

”DN 2, de la Bacau la Bucuresti, nu mai acopera nevoile de trafic”

– De ce nu exista, totusi, nicio autostrada care sa lege Moldova istorica de restul tarii, de lumea civilizata?

– Cât priveste autostrazile, România are niste obligatii fata de partenerii europeni, pe care va trebui sa le respecte. Eu am speranta ca se vor construi autostrazi, numai ca banii vor fi utilizati asa cum trebuie, nu cum vrem noi. Din cele 43 de miliarde de euro, alocate de Uniunea Europeana României,
9,5 miliarde sunt pentru infrastructura. Banii se vor duce pentru finantarea autostrazii Pitesti – Sibiu, astfel încât coridorul 4 Paneuropean, Constanta – Nadlac, sa fie finalizat. Se va începe coridorul 9 Paneuropean, Giurgiu – Albita. Aici vor merge prima data banii, nu în alta parte.

– Se vorbeste totusi despre autostrazile Iasi – Târgu Mures, Bacau – Brasov. Ele nu sunt prinse în prioritati?

– Politicienii care vorbesc despre autostrada Târgu Mures – Iasi si Bacau – Brasov mint. Sa nu-i credeti! România are trei prioritati clare în ceea ce priveste infrastructura: autostrazi si cai ferate între Constanta si Nadlac, între Giurgiu si Albita si coridorul 7 Paneuropean, care înseamna sa facem Dunarea navigabila în orice anotimp. Alte autostrazi, Guvernul nu poate începe, pentru ca a îngropat banii în autostrada Transilvania, în celebrul Bechtel. Orice alta autostrada s-ar face numai din bani de la buget, iar România nu poate sustine constructia a mai mult de o autostrada. Stiu ca este nevoie, am venit astazi pe DN 2, de la Bucuresti la Bacau, si deja acest drum nu mai acopera nevoile de trafic. Eu stiu ca aceste lucruri sunt dureroase, dar oamenii trebuie sa stie adevarul. Prioritatile României stau în alta parte.

”Prioritatea nr. 1: natalitatea”

– Care sunt aceste prioritati ale României, daca nu autostrada?

– Trei sunt marile prioritati ale României. Natalitatea este cea mai grava problema, prioritatea numarul 1, despre care nimeni nu vrea sa vorbeasca. Daca se mentine tendinta actuala, în 2050 vom mai fi doar 16 milioane de români, si acelea risipite prin toate colturile lumii. Nu poti asigura nicio crestere economica pe o suprafata ca cea a României, cu o asemenea populatie. Alternativa va fi sa aducem forta de munca din Asia si lumea araba, greseala care s-a facut si la Londra, si la Berlin, iar efectele se vad. Trebuie sa fim foarte responsabili cu natiunea noastra si trebuie sa redresam natalitatea. S-a facut un pas, prin acordarea indemnizatiilor pentru mame pe timpul concediului, dar este insuficient, daca ulterior nu ai o cresa sau o gradinita si dai jumatate din salariu la o bona. Trebuie urgent dezvoltat un program national de constructie de crese si gradinite, pe lânga primarii, cu sustinere de la bugetul de stat.

„Fara educatie, suntem un popor fara sanse”

– Facem copii, dar unde si cum îi educam?

– Ei bine, educatia este o alta problema majora. Un ultim raport european privind educatia plaseaza România pe ultimul loc, cu un procent de 42% de analfabeti functionali, în rândul elevilor de 15 ani. Adica, 42% dintre elevii de 15 ani citesc un text si nu-l înteleg. 19,1% dintre elevii românii abandoneaza scoala. Cum va imaginati România peste 20 de ani, daca va uitati la aceste procente? O natiune fara sanse! Si asta, pentru ca refuzam sistematic sa modernizam sistemul de educatie.

– Ati fost 10 ani presedintele României, ati fi putut schimba lucrurile…

– Asta am si facut. A existat o comisie prezidentiala, care a întocmit un raport – diagnostic îngrijorator. În urma acestuia, am încercat redresarea învatamântului românesc, în care accentul sa cada pe elev, si nu pe profesor, prin Legea Educatiei a domnului Miclea. A venit PSD-ul, a venit doamna Andronescu, au venit liderii de sindicat si au adus 108 modificari Legii Miclea! Profesorul a ramas în centrul sistemului si nu elevul. Elevul continua sa mearga la scoala, sa învete pe de rost, sa participe la ore unde este doar un spectator, cu un orar facut pentru normele unor profesori, neadaptat la tendintele moderne. Continuam sa predam materii doar pentru ca exista profesori pentru ele, desi aceste materii nu mai sunt de actualitate.

– Ce este de facut?

– Evident, revenirea la forma initiala a Legii Miclea, unde elevul sa fie în centrul sistemului, modificarea rapida a curriculei, dar si a modului de predare, care sa devina unul participativ pentru elev. Cât priveste abandonul scolar, marea majoritate a celor care parasesc scoala provin din familii sarace. Cred ca ar trebui regândit sistemul ajutoarelor sociale: fara ajutoare sociale celor care nu-si trimit copiii la scoala, si crescuta indemnizatia acolo unde chiar este nevoie, pentru ca, altfel, nu facem decât sa generam alte viitoare familii sarace.

”Daca nu corectam problemele din educatie, sanatate si natalitate, suntem o natiune fara viitor!”

– Spuneati ca trei sunt marile probleme ale României. Am vorbit despre natalitate, despre educatie, care este a treia prioritate?

– Sanatatea. Exista un raport al Administratiei Prezidentiale, realizat înca din anul 2009, o analiza a sistemului sanitar din România. Anual, mor 60.000 de oameni care nu ar trebui sa moara. Te duci sa te operezi de amigdale, te infectezi în spital si mori. Despre drama infectiilor intraspitalicesti s-a vorbit abia dupa drama de la ”Colectiv”, desi raportul prezidential întocmit de renumitul profesor Vladescu a fost tot timpul public. Acest raport a fost pe masa tuturor guvernelor. Din 2009 si pâna acum, nimeni nu a lansat o campanie, iar sistemul sanitar este în colaps, este organizat ca pe vremea lui Stalin. Medicii pleaca si nu-i putem opri, pentru ca piata muncii este libera. Cel care opereaza pe cord nu poate trai din 2800 de lei, cât este salariul unui medic.

– Daca lucrurile sunt cunoscute de atât de mult timp, chiar nu s-a putut schimba ceva?

– Ba da, dar nu s-a dorit. În 2012, am depus la Parlament o Lege a Spitalelor, la care au contribuit profesori renumiti. Spitalele urmau sa fie transformate în fundatii, care puteau avea acces la credite si care, în plus, puteau încheia contracte cu personalul medical, în functie de performante si de costuri. Mafia care sta în spatele sistemului s-a opus. A scos oamenii în strada.

”În 2050, vom fi mai putini, needucati si bolnavi!”

– Avem de ales atunci între autostrazi si aceste trei mari probleme despre care vorbiti?

– Daca nu corectam problemele din educatie, sanatate si natalitate suntem o natiune fara viitor. În 2050, vom fi 16 milioane de români, mai putini, needucati si bolnavi. Aceste trei mari probleme trebuie rezolvate cu curaj, oamenii trebuie sa le cunoasca. Noi suntem vinovatii moral pentru esecul viitor al României. Am sesizat aceste prioritati înca din timpul mandatului. Din pacate, toate propunerile au fost respinse, pentru ca influentele grupurilor de interese din sanatate si educatie sunt incredibil de mari. Oamenii trebuie sa stie informatiile reale si solutiile pentru ca România sa devina prospera. Autostrazi si cai ferate se vor face. Putem avea autostrazi si între doua comune, dar ce folos, daca suntem needucati? Ce folos, daca suntem bolnavi?

PUBLICAT LA COMANDA PMP, CUI 11160002

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"