Podu Turcului: 12 persoane au ajuns de la petrecere la spital cu toxiinfectie alimentara

1


– pacientii au fost internati mai bine de 24 de ore in spitalul din Bârlad – Directia de Sanatate Publica Bacau a deschis o ancheta si a aplicat deja o amenda de 3.000 de lei – inspectorii sanitari au ridicat probe de mâncare pentru analize

Mai multe persoane, din comuna Podu Turcului, care au petrecut in noaptea de sâmbata spre duminica la o cumetrie, tinuta intr-un restaurant din sat, au ajuns la Spitalul Municipal de Urgenta „Elena Beldiman” din Bârlad, in jurul orei 3.30, cu simptome ale toxiinfectiei alimentare, respectiv greata, varsaturi, dureri abdominale si ameteli.

Oamenii au inceput sa se simta rau la scurt timp dupa miezul noptii si au sunat sa vina salvarile. „Pompierii militari au transportat la spitalul din Bârlad trei persoane, dintre care una cu ambulanta de prim ajutor de la Smurd Podu Turcului si alti doi cu ambulanta pentru transport victime multiple, de la Bacau. Alti pacienti au fost preluati de echipaje de la Serviciul de Ambulanta Judetean Bacau”, a declarat capitan Andrei Grecu, ofiter de relatii publice la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau.

Noua dintre pacienti, sapte femei si doi barbati, au ramas internati in Sectia de Boli Infectioase, iar luni dimineata toti au fost externati si au plecat acasa cu recomandari medicale. O alta femeie, din Bucuresti, care a participat la aceeasi petrecere, s-a prezentat duminica, cu aceleasi simptome, dar la spitalul din Focsani, unde a primit tratament.

In urma acestor imbolnaviri, unitatile medicale care au preluat pacientii au anuntat Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau si a fost declansata o ancheta.

„Dupa aproximativ o ora si jumatate de la consumul alimentelor, cele 12 persoane au inceput sa acuze dureri abdominale, greata, varsaturi si vertij. S-au recoltat de la pacienti coproculturi si au mai fost recoltate probe de apa, teste de sanitatie de la personal si de pe suprafete, precum si contraprobele, din meniul servit, pastrate in unitate, pentru a fi analizate in laboratorul Directiei de Sanatate Publica Bacau.

De asemenea, a fost aplicata sanctiune contraventionala cumulata administratorului unitatii, conform HGR nr. 857/2011, in valoare de 3.000 de lei, pentru neverificarea starii de sanatate a personalului si neefectuarea controlului medical periodic la personalul angajat”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau.

La petrecere au participat aproximativ 100 de consumatori si au servit la aperitiv salam, muschi file, sunculita taraneasca, cas, masline, rosii, muschi impanat cu cabanos si rulada de vita si pui, preparate in unitate, sarmale cu smântâna dar si prajituri. Ramâne ca in urma analizelor sa se stabileasca de la ce preparat li s-a facut rau celor care au ajuns la spital.

In luna martie a acestui an, peste 130 de persoane din comuna Traian, au ajuns la spitalul din Bacau tot cu simptome ale toxiinfectiei alimentare, dupa ce au mâncat la un praznic. Mâncarea a fost asigurata atunci de o firma de catering, iar in urma anchetei demarata de autoritatile sanitare s-a stabilit ca unul dintre angajati avea Salmonella.



Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ