18 aprilie 2024
ActualitatePloaie de premii la diverse concursuri pentru bacauani

Ploaie de premii la diverse concursuri pentru bacauani

– Un copil din clasa intâi a obtinut premiul I la doua concursuri internationale de interpretare pianistica – Altul de clasa a III-a a luat premiul I si, respectiv, II – Ei sunt indrumati de aceeasi profesoara, care mai are copii premiati la diverse concursuri

Zâmbetul lor sagalnic si candoarea din priviri iti spun ca ai de-a face cu doi copii, ca oricare altii. Si, totusi, Mihnea-Viorel Berila si Raris-Stefan Butnaru, primul, elev in clasa a II-a, de la toamna, iar celalalt, intr-a IV-a, la Colegiul National de Arta “George Apostu”, sunt fenomenali, prin pasiunea lor pentru pian si succesul pe care il au in interpretarea partiturilor muzicale la acest instrument. Amândoi au adunat deja atâtea premii de pe la diverse concursuri, câte altii au strâns intr-o viata.

La Concursul International de Interpretare Pianistica “Pro Piano-România”, care s-a desfasurat la Bucuresti, in perioada 16-20 iunie, Mihnea Berila (la categoria clasa I) a obtinut premiul I iar Raris Butnaru (categoria clasa a III-a), premiul II. Tot anul acesta, Mihnea Berila a luat acelasi premiu intâi la Concursul International “George Enescu”, de la Tulcea, precum si la Concursul de Pian din cadrul Colegiului National de Arta “George Apostu”. Acestor premii li se adauga o diploma de excelenta la Festivalul “Prietenii Muzicii Pro Piano-România”, de la Sibiu.



Cu doi ani mai mare, firesc, Raris Butnaru are un palmares si mai bogat. Anul acesta el a reusit sa isi mai adjudece premiul I (la categoria clasa a III-a) la Concursul International “George Enescu”, de la Tulcea, premiul III-Concursul International de Pian “Frederic Chopin” Bacau, premiul I-Concursul de Pian din cadrul aceluiasi colegiu, premiul II-Olimpiada de interpretare, faza zonala Moldova, diploma de excelenta si premiul special pentru virtuozitate la festivalul amintit, de la Sibiu, si premiul I la Olimpiada de interpretare instrumentala, faza judeteana, Bacau.

Pentru Raris Butnaru “recolta” de premii a fost la fel de bogata si in anul 2014. Ambii artisti au participat si la numeroase recitaluri si concerte. Dar la acelasi colegiu bacauan, remarcabila este si evolutia unui alt elev, mult mai mare decât cei doi. Numai anul acesta, Mihail Caloianu, elev in clasa a XII-a, a fost rasplatit cu premiul III la Olimpiada de interpretare la pian, faza nationala (Iasi), si s-a aflat printre cei 8 finalisti (din Rusia, România, Republica Ceha, China etc.) dintre cei 60 de participanti la Concursul International “Tinere talente”. A sustinut un recital la Ateneul Român si a participat la concerte cu filarmonicile din Bacau, Craiova, Brasov si Milano (Italia).

“Este ca jocul pe calculator”

Ce-i determina pe cei doi prichindei ca si in vacanta, când majoritatea celor de vârsta lor sunt preocupati doar de joaca, sa isi rezerve cea mai mare parte a timpului lor exersarii la pian? “Pianul este pasiunea mea. Este ca si cum as juca un joc pe calculator. Când nu am ce face si ma plictisesc, ma asez la pian si cânt. Mai si compun piese”, ne-a marturisit Mihnea Berila. La rândul lui, Raris Butnaru ne-a spus: “Si pentru mine este ca un joc la calculator. Pianul ma relaxeaza, imi limpezeste creierul, este ca un refugiu”.

Talentul acestor doi copii a fost descoperit pe când ei erau foarte mici. “Am remarcat ca are inclinatie spre muzica pe când avea vreo trei ani, isi aminteste Marius Berila, tatal lui Mihnea. L-am dat la cursuri la Palatul Copiilor si de pe atunci sesiza când altii cântau fals. In clasa intâi, când a fost preluat de doamna profesoara de pian Cornelia Erhan-Zurita, de la colegiu, era deja initiat.” Pe Raris Butnaru, ca viitor artist, l-au descoperit educatoarele de la gradinita care si-au dat seama ca are ureche muzicala si i-au sfatuit pe parintii lui sa-i indrepte pasii spre muzica. “La patru ani cânta la orga, dar muzica populara, ne-a spus Costel Butnaru, tatal lui Raris.

Pianul l-a inceput in clasa intâi, la Colegiul de Arta, sub indrumarea doamnei profesor Cornelia Erhan-Zurita. Dânsa, având ochiul deja format, a vazut talentul copilului meu. La concursuri ne-a trimis tot dânsa.”

Dirijorul, cu bagheta lui magica

Este evident ca rezultatele obtinute de catre cei trei elevi sunt meritul lor, dar ei nu ar fi ajuns pe podium de atâtea ori, daca nu ar fi avut si un “dirijor” cu o “bagheta magica”. Incontestabil la succesul lor a contribuit in mod direct profesoara de pian Cornelia Erhan-Zurita care i-a preluat inca din clasa intâi.

“Pe Mihnea il pregatesc din septembrie 2014, ne-a declarat Cornelia Erhan-Zurita. Este un copil special. Si Raris este un copil deosebit. Cei de la Bucuresti, de la concursul <>, au pus deja ochii pe el. Este fenomenal. Se lucreaza extraordinar de bine cu ei. Ne simtim ca niste prieteni, este o colaborare foarte buna intre elev si profesor. Ambii muncesc foarte mult. Toata ziua stau pe pian. Fara munca si exigenta nu se poate performanta.

Sunt mândra ca am asemenea copii in clasa si trebuie sa spun ca am ajuns la rezultatele pe care le stim si gratie sprijinului conducerii colegiului, respectiv al doamenlor director Dana Birzu si Antoanela Leahu, carora le multumesc.” Si interlocutoarea noastra este o performera. Din clasele pe care le indruma, pe lânga cei trei premianti, mai sunt inca patru. Datorita si efortului profesoarei, Denisa Zaharia si Ioana Spataru au obtinut premiul intâi la concursuri internationale, Ciprian Moraru, doi, iar Raluca Sandu, trei. Dar pentru ca toti acesti copii sa se afirme pe plan national si international, ei au nevoie si de ajutorul unor sponsori.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri