29 martie 2024
OpiniiEditorialPlaton sau Machiavelli?

Platon sau Machiavelli?

Preiau o informatie din Financial Times. Oamenii de stiinta au dezvoltat un motor microscopic, cel mai mic din lume, despre care spun ca este primul capabil sa poarte nanoboti, inclusiv nanoboti ce ar putea circula prin corpul uman si ar putea vindeca multe dintre bolile noastre…

Ce vreau sa spun cu asta? Ca mi-as dori sa nu mai citesc/aud decât stiri interne despre spiritele care revolutioneaza lumea si ridica standardul calitatii vietii noastre. Dar nu voi putea citi/auzi asa ceva, decât daca viitorii lideri ai comunitatilor noastre vor intelege ca stirile normale nu sunt cele despre mizeria cotidiana a localitatilor noastre, despre jaful public devenit oficial, despre cancanul unui cotidian promiscuu. O tara normala nu are ca vedete DNA-ul, ANAF-ul, Politia sau zdupul. Vedeta este cetateanul onest care produce valoare adaugata, cel care, acum, se afla pe ultimul loc in topul valorilor noastre. Din pacate, acest cetatean nu este vedeta decât ca purtator de vot, in timpul campaniilor electorale.

Daca as fi zamislitor de legi, as stipula chiar in Constitutie ca un ales al comunitatii n-ar trebui sa aiba la finalul mandatului niciun eurocent suplimentar in vistieria sa, decât doar daca salariul de bugetar i-ar permite asa ceva. Si destituirea sa ar trebui sa poata fi realizata cu mare celeritate de catre cetateni. La grecii antici, functiile publice erau o adevarata corvoada. Platon formulase chiar exigenta potrivit careia abia pe la 50 de ani, dupa ce-si vor fi ,,asezat” viata personala si desavârsit educatia, cetatenii ar putea sa-si asume, si numai in caz de nevoie, demnitati de conducere. Acestia ar trebui sa fie insufletiti de o dezinteresata dragoste de adevar si de nazuinta de a realiza justitia corecta in stat.

Mi se pare ca guvernarea noastra la nivel local si national a avut accente sugerate de Machiavelli in scrierile sale. O ofensa a ofenselor, o zdrobire a fiintarii decente: venituri mici, coruptie mare, somaj aiuritor, infrastructura bananiera, sanatate in picaj, securitate ca vai de ea, lipsa de respect pentru copii, valori doldora de non-valoare, democratie aiurea etc. O cruzime careia greu i se poate riposta.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri