19 aprilie 2024
ActualitatePietele bacauane, bombe cu microbi /Primarii ignora problemele grave din piete

Pietele bacauane, bombe cu microbi /Primarii ignora problemele grave din piete

Toate pietele din judet incalca normele de igiena, de ventilatie si de temperatura optima. Primarii ignora insa aceste probleme, si de cele mai multe ori le neaga existenta. Fie ea de vita, pasare sau porc, carnea este unul dintre alimentele de baza din alimentatia noastra zilnica. Acelasi statut il au si produsele lactate. Se pare ca riscurile la care ne supunem in fiecare zi cumparand din pietele bacauane sunt mult mai mari decat ne-am fi imaginat.

Sisteme de ventilatie care nu mai fac fata solicitarilor, igienizarea necorespunzatoare a sistemelor de canalizare, subdimensionarea spatiilor de transare a carnii dar si imposibilitatea de a mentine o temperatura constanta, adecvata produselor din carne si lapte au fost neregulile descoperite de inspectorii sanitari din cadrul Directiei Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor la ultimul control de anvergura efectuat in pietele din judet. Situatia constatata pe teren este una de-a dreptul dramatica. Nici o piata din judet nu indeplineste in totaliate normele tehnice si de igiena stabilite prin Hotararea de Guvern 1189/2002. Exceptie fac doua boxe de carne din Piata Centrala din Bacau. Astfel, de fiecare data cand ne facem piata riscam sa punem in sacosa alimente care au inceput sa se altereze sau care sunt infestate cu diversi microbi. &#8222Noi am adus la cunostinta tuturor primariilor din judet aceste deficiente. In aceeasi ordine de idei, au fost informati si agentii economici care au astfel de spatii sau care desfasoara activitati de acest gen”, a afirmat purtatorul de cuvat al DSV, Sorin Ivanciu.

Alba-neagra cu sanatatea noastra



Primarii, cel putin cei care au raspuns la telefon sau nu sunt plecati in concediu, s-au spalat pe maini de responsabilitate. Primarul din Comanesti, Viorel Miron, spune ca piata din orasul sau e una buna. &#8222Probabil ca au gasit. Nu stiu nimic. Nu am fost anuntat la Primarie. S-a infundat ceva la canalizare, dar problema a fost remediata. Piata este foarte buna, spatiile sunt foarte bune. Doar nu o sa ma apuc acum sa schimb piata dupa fiecare noua regula?” Intr-o situatie identica se gaseste si viceprimarul din Moinesti, Neculai Nichifor care pune la indoiala chiar si veridicitatea controlului DSV. &#8222Eu cred ca nu a fost nimeni. Daca ar fi trecut, trebuiau sa vina intai la noi. Nici seful pietei nu mi-a dat nici o informatie, cu toate ca luam zilnic legatura”, a afirmat acesta.

Praf in ochii lumii

Sunt cazuri cand problema este &#8222respinsa” de la bun inceput. &#8222La noi se lucreaza. Singura problema de la Tg. Ocna este aceea ca nu avem apa. Dar pana sambata speram sa o remediem. La branzeturi activitatea se desfasoara pe un spatiu restrans si igienizarea a fost facuta. Chiar acum (n.r. ieri) ma voi duce sa verific.”, ne-a declarat Stefan Silochi, primar in Tg.Ocna. Dupa controalele efectuate, inspectorii le-au dat dispozitie primariilor si agentilor economici care desfasoara astfel de activitati sa remedieze deficientele intr-o saptamana. In caz contrar, pietele agroalimentare vor fi inchise, iar administratorii lor vor fi obligati la achitarea unei amenzi contraventionale de 30 de milioane de lei.

Hala de carne din Piata Centrala a fost inchisa de doua ori intr-o luna

Mirosul din Hala de lactate din Piata Centrala a municipiului Bacau ii alunga pe cumparatori si ii repugna pe producatori. &#8222Cand intri in Hala si simti mirosul ingrozitor iti vine sa fugi, nicidecum sa cumperi marfa, a declarat Magdalena Vita, cumparator. Dar, uneori esti nevoit pentru ca alt loc de unde poti cumpara lactate nu exista”. Lipsa unui alt spatiu de comercializare ii determina pe producatori sa accepte conditiile primitive existente in Hala. &#8222Nu avem in alta parte unde merge sa ne vindem marfa si asa trebuie sa suportam conditiile”, a marturisit Gheorghe Ilincai, producator. Vinovati de aceasta situatie se fac: ventilatia primitiva, lipsa conditiilor de canalizare, igienizarea necorespunzatoare, temperatura ridicata din ultima perioada si perisabilitatea marfii. Chiar daca Directia Pietelor se ocupa de administrarea spatiului se pare ca nimeni nu se face vinovat de riscul crescut de imbolnavire a bacauanilor. &#8222Noi spalam si dezinfectam piata in fiecare seara dupa inchiderea Halei, a declarat Constantin Scripat, directorul Directiei Generale de Administratie a Pietelor. Desi producatorii agricoli nu-si lasa peste noapte marfa in Hala, iar noi aerisim si spalam in cursul serii, mirosul urat persista. Asa incat ne-am orientat atentia si asupra agentilor economici care comercializeaza produse lactate in Hala. Directia Sanitar Veterinara (DSV) a facut control la acesti agenti economici. Neregulile gasite de DSV nu

mi-au fost comunicate”. De asemenea, din cauza conditiilor derizorii, Hala de carne din Piata Centrala a fost inchisa pentru a doua oara intr-un interval de o luna.Scris de Alexandra SIMION /Iulia CUCU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri