25 aprilie 2024
ActualitatePiete goale, marfa putina

Piete goale, marfa putina

La aproape doua saptamâni de la intrarea in vigoare a noilor reglementari privind comercializarea produselor agricole, pietele taranesti din tot Bacaul continua sa fie tot goale. Taranii de peste tot inca mai umbla pe la primarii ca sa-si primeasca noile atestate de producator.

In Piata Sud, de exemplu, doar câtiva producatori agricoli isi etalau putina marfa adusa spre vânzare, restul stateau neocupate. Tanti Adela David, de 75 de ani, a venit tocmai de la Pancesti, ca sa vânda niste rasaduri de legume.

„Suntem tarani amarâti. Am 70 de metri patrati de solarii. Au venit si de la comisie, ca sa masoare cât am. La piata, in Bacau, vin doar acum, cu rasaduri, atât, nu si altceva, ca suntem batrâne, maica, si nu mai putem munci ca in tinerete. Iar, pe noi, ca tarani, ne bâzâie prea tare cu legile astea. Noi venim la piata ca sa facem rost de bani, sa putem lucra pamântul”, se plânge tanti Adela. Si nici nu crede ca se va face vreodata ordine prin piete, „cum nici mortii nu invie vreodata”. La tarabe vor ajunge si de-acum incolo cei care nu au nimic de-a face cu sapa.



Maria Frasinescu, de 73 de ani, e de la Dienet si a adus la piata tot rasaduri. Infasoara cu ata o legatura de rasaduri de rosii. Spune ca ii vine greu cu noile reguli.

„Ne-au dat atestatele astea noi, dar ca sa facem cum zic ei ca trebuie, nu putem, mama. Suntem babe, nu ne pricepem. Pai, seara, la plecare, ce imi ramâne nevândut le duc la gunoi, ca nici nu mai ai ce face cu ele, dupa ce au stat o zi in caldura”, striga tanti Maria.

Spune ca, de multe ori, e nevoita sa le vânda aproape pe degeaba. Cere pe o legatura chiar si 25 bani, numai sa nu se intoarca acasa cu bagaj. Ni se alatura discutiei si Daniela Robu, o femeie de 44 de ani, tot din zona Dienetului.

„Tot taranul va tine piata, nu cei care iau de la noi si vând mai departe la alt pret. Eu am si solarii si teren in câmp. Numai 70 de ari este gradina cu legume. Legea e si buna, si rea. Buna, daca s-ar respecta de toti, desi nu cred. Tot o sa vina sa te inghesuiasca unul care zice sa ridici pretul, ca altfel face scandal. Rea, pentru ca ne chinuie pe noi cu toate hârtiile astea pe care trebuie sa le faci”, explica femeia.

Clientii, la fel de putini ca si taranii. Doar câte unul se mai aventureaza pe la tarabe, cautând un fir de ceapa sau de patrunjel. „E goala, pentru ca au amarât taranul care venea cu trei buruieni si il obliga acum sa-i dea bon clientului. E o prostie mare. Sunt de acord sa-i trieze pe aia care, inainte, nu munceau pamântul, dar vindeau de toate, la pret de trei ori mai mare, dar pe tarani…”, asfirma Pavel Butacu, de 60 de ani, pensionar de la fostul CICh.

Interesant este ca piata e acum impartita, astfel incât clientii sa-si dea seama de la cine cumpara. Mai mult, la Piata Centrala, tarabele sunt vopsite distinctiv – cu albastru ale taranilor si cu galben ale firmelor.

„Fiecare care vinde trebuie sa afiseze etichete: scrise cu albastru, pentru producatorii agricoli, cu galben, pentru comercianti. Deocamdata, le folosim pe cele vechi care mai sunt pe stoc. Oricum, etichetele cu preturi trebuie sa contina si numele producatorului sau denumirea firmei, produsul pe care-l vinde, tara de origine, dar si calitatea marfii”, a precizat Vasilica Busuioc, seful Directiei Pietelor Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri