28 martie 2024
ContrasensPicatura de istorie

Picatura de istorie

Exista povesti extrem de interesante care nu sunt cuprinse in cartile de istorie. Din pacate, nici nu vor avea sanse sa fie prinse in manualele viitoare, pentru ca, mai nou, istoria, in scoli, se invata dupa teme si nu cronologic, eliminându-se de tot ideea nationala.

Pe la 1842, preotul din localitatea Grojdibodu, undeva prin sudul Olteniei, descoperea doua tablite de bronz, intr-un saculet laolalta cu niste oseminte umane.

Scrise in latina, tablitele aveau sa se dovedeasca a fi o diploma militara acordata de imparatul Hadrianus in anul 129 unor veterani care luptasera 25 de ani in armata imperiala si care erau improprietariti in localitatea respectiva.

Unul din numele de pe diploma de bronz era al procuratorului Plautius Caesianus. Preotul a inmânat descoperirea proprietarului mosiei, pe nume… Dimitrie Cezianu.

Tablitele au fost date vornicului Mihai Ghica, fratele domnitorului Alexandru Ghica, pentru a fi expuse la muzeu. Cuza avea sa solicite diploma de la mostenitorii lui Ghica si o va trimite imparatului Napolen al III-lea ca dovada a continuitatii poporului român pe acest teritoriu.

Colectia de raritati a imparatului francez se va transforma, ulterior, in Muzeului de Antichităţi Nationale de la Saint-Germain-en-Laye, acolo unde se afla, in prezent, diploma de bronz.

Napoleon al III-lea si Cuza au fost destul de apropiati; izvoarele istorice ne spun ca domnitorul român se sfatuia in chestiuni politice cu imparatul Frantei.

Anterior, in anii zbuciumati in care se pregateau Unirea, Napoleon al III-lea a fost cel care a sprijinit extrem de mult unificarea principatelor. De altfel, la presiunile Frantei, alegerile falsificate pentru Divanul ad-hoc din Moldova au fost anulate si refacute; in prima varianta, in urma uneltirilor taberei care se impotrivea unirii, nici un singur deputat pro-unionist nefiind ales.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri