19 aprilie 2024
ActualitatePeste 300 de locuri libere in invatamântul profesional

Peste 300 de locuri libere in invatamântul profesional

Invatamântul profesional cu o durata de trei ani nu a mai fost ocolit de elevi in acest an. In total, la nivelul judetului Bacau, s-au inscris peste 1.000 de absolventi care doresc sa invete o meserie, iar pentru etapa a III-a de admitere, mai sunt libere 242 de locuri, asa ca tinerii care nu s-au indreptat catre o scoala mai au timp sa aleaga. La Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacau mai sunt doar câteva locuri la specializarile zidar-pietrar-tencuitor, tâmplar sau lacatus mecanic.

In Onesti, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” are cele mai multe locuri, respectiv 59, pentru instalator, zugrav sau mecanic utilaje, iar Colegiul Tehnic „Petru Poni” are 23 de locuri pentru electrician exploatare.

Liceul Tehnologic Rachitoasa mai are 28 de locuri de tâmplar, Liceul Letea Bacau 35 de locuri pentru electromecanic si tâmplar, iar Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comanesti are 39 de locuri. Potrivit calendarului, dupa afisarea locurilor libere, urmeaza inscrierea candidatilor in zilele de 1 si 2 septembrie, iar pe 3 septembrie are loc afisarea rezultatelor. Scolile profesionale ar trebui sa scoata la final meseriasi care sa acopere golurile de pe piata muncii. „Aceste specializari au fost decise la nivel national.



Avem invatamânt profesional de doi si de trei ani. La cel de trei ani, mai avem libere 242 de locuri, iar pentru invatamântul de doi ani, mai sunt 123 de locuri”, a declarat prof. Liliana Mihaela Ciuchi, inspector scolar pentru invatamântul tehnic in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. Oficialii de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau spun ca era nevoie de astfel de institutii de invatamânt, pentru ca meseria inca mai are cautare.

Cursurile de doi ani, o alta alegere

Cine nu vrea sa invete trei ani poate opta pentru cursurile care dureaza doi ani. La Colegiul Tehnnic „Dumitru Mangeron” mai sunt doar 10 locuri, la specializarile mecanic auto si tinichigiu, vopsitor auto, tot atâtea locuri mai sunt si la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Onesti, pentru zidar si mecanic de utilaje, Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacau mai are 23 de locuri pentru profilul bucatar, fiind inscrisi doar 5 elevi, Liceul Tehnologic Rachitoasa 28 de locuri de tâmplar si Liceul Tehnologic J.M. Elias Sascut are 17 locuri la profilul zootehnist.

„Specializarile care sunt la nivelul judetului Bacau sunt foarte bune. Nu s-au mai scolarizat demult elevi pentru aceste meserii si chiar sunt agenti economici care doresc sa angajeze personal pregatit”,
– Octavian Ticau, specialist in cadrul AJOFM Bacau


200 de lei bursa de la stat

Pentru elevii care vor sa invete o meserie, statul acorda o bursa lunara de 200 de lei pentru fiecare dintre ei. Acesti bani ii primesc pe timpul scolarizarii si practicii. Mai mult, ei ar putea fi ajutati financiar si de catre agentul economic la care fac practica. De bursa nu vor beneficia cei care ramân repetenti, iar aceasta va fi suspendata doar pentru anul reluat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri