19 aprilie 2024
ActualitatePersoanele fara venituri vor putea alege cum sa achite contributia de sanatate

Persoanele fara venituri vor putea alege cum sa achite contributia de sanatate

Persoanele fara venituri, dar care nu fac parte din categoria celor exceptate de la plata contributiilor la asigurarile sociale de sanatate (CASS), vor putea alege între plata lunara a contributiei de sanatate sau plata la momentul accesarii serviciilor medicale.

Ministerul Finantelor Publice propune, in acest sens, modificarea si completarea Codului Fiscal printr-un proiect de Ordonanta de urgenta care reglementeaza si alte conditii privind modul de declarare si de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate de catre persoanele care nu realizeaza venituri, pentru a putea beneficia de serviciile oferite de sistem.

 



Astfel, in cazul veniturilor din investitii si/sau din alte surse, realizate în anul 2016, ale caror baze lunare de calcul sunt sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza CASS. Persoanele fizice care nu realizeaza venituri si nu se încadreaza în categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse pot opta între plata lunara sau sau la data la care acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate.

Aceeasi regula se aplica si în cazul persoanelor care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara. De asemenea, sunt introduse în categoria contribuabililor unitatile trimitatoare care au obligatia platii contributiilor pentru personalul român militar si civil trimis în misiune permanenta în strainatate. Iar persoanele fizice, indiferent de cetatenie, care au domiciliul ori resedinta într-un stat cu care România nu are încheiate acorduri privind sistemele de securitate sociala sau care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile în domeniul securitatii sociale si care nu se afla în România pentru o perioada mai mare de 90 de zile consecutive, nu au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Ce spune Casa de Sanatate?

Inca de la introducerea sistemului de asigurari sociale de sanatate in România s-a dorit obligativitatea platii contributiei lunare la FNUASS (Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate).

„Expertul german cooptat de statul român pentru implementarea la vremea respectiva a «noului» sistem ne-a precizat, la un seminar de instruire, ca este uimitor ca noi am reusit sa prevedem in legislatie acest lucru. Legea 95/2006 prevede in continuare obligativitatea platii contributiei la sistemul de asigurari de sanatate, dar precizeaza ca devii asigurat din momentul primei plati”, a explicat Dan Stoica, director executiv la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Asa se face ca, in prezent, sunt peste 100.000 de cetateni din judetul Bacau care nu sunt asigurati la sistemul de sanatate si, prin urmare, nu platesc la FNUASS. Iar urmarirea lor de catre ANAF, pentru o eventuala executare silita, este aproape imposibila.

„Prin urmare – mai spune directorul Stoica – «neamtul» avea dreptate când ne spunea acelasi lucru in 1998. Propunerea pe care o comentam acum este de fapt inspirata si din sistemul german, unde daca optezi sa nu platesti la asigurarile sociale de sanatate nu vei mai putea opta niciodata sa te asiguri la sistemul social. Ai doar varianta platii directe la furnizorul de servicii medicale sau asigurarile private de sanatate.” Introducerea aceste prevederi, cred specialistii, poate avea efecte … interpretabile pe termen mediu, in functie de cei care opteaza sa nu se asigure; pe termen scurt ar putea duce la cresterea numarului de asigurati si la cresterea veniturilor.

Petru Done
Roxana Neagu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri