25 aprilie 2024
ActualitatePerle la Bacalaureat 2012: "Eu si cartea suntem doua zari indepartate"

Perle la Bacalaureat 2012: “Eu si cartea suntem doua zari indepartate”

Un sistem de învatamânt subfinantat, fara tinte, lipsit de atractivitate pentru profesori si de motivatie pentru elevi, „democratizat” în exces, uneori, exacerbând pâna la isterie moda portofoliilor (prima scoala a plagiatului, de multe ori…), birocratizat pâna la absurd, continua sa livreze celor din mass-media surse de umor, dar si de mare îngrijorare. Pentru multi dintre elevi, lectura autentica nu mai reprezinta nimic…
Au aparut deja pe „piata” „perlele” bacalaureatului anului 2012… Nu doar literatura, ci si istoria se afla în mare deranj: „Mircea cel Mare, care prima data a fost batrân, sta la un discurs cu Baiazid. Acesta îl primeste politicos, dar cu obraznicie, si-l face în tot felul, ca pe o albie de porci.”, „Mircea cel Batrân a fost înmormântat la Cozia, împreuna cu umbra sa”. Eminescu s-ar autoexila, daca ar mai fi printre noi: „Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerata a treia”, „Scrisoarea a treia a lui Eminescu este foarte importanta si e stampilata” „Luceafarul e cea mai lunga poezie româneasca si din lume, desi nu s-a hotarât exact câte strofe are”, „Luceafarul, o poezie pe gustul doamnelor romantioase, ramase cam în trecut”, „Ce poate fi mai frumos ca o floare albastra? Asa i-a venit poetului ideea sa scrie despre iubirea lui cu o floare care nu creste pe toate drumurile”. Dar Creanga cum ar reactiona, daca si-ar arunca privirile peste niste teze în care ar putea citi: „Ion Creanga ne-a adus în fata punguta cu doi bani în care a învins binele”, „În La Cirese totul s-a rezolvat si a iesit cu brio”? Poate ca unora le vine sa râda, dar mie îmi vine sa plâng, atunci când citesc asa ceva: „Multimile de boieri exploatatori îsi tineau banii numerar în pungi. Haiducii îi atacau si îi usurau de bani în toate baladele”, „Balada e o specie a liricii populare inventata de Ciprian Porumbescu”. Nu lipsesc nici cei care se încapatâneaza sa ramâna în bloc-starturi, la lecturile fundamentale: „Nu am o carte preferata, dar m-a impresionat Abecedarul.” Pentru unii, ceea ce politicienii ignora nonsalant, de multe ori, reprezinta un adevarat bestseller: „Cartea mea de suflet este Constitutia.” Liceenii de peste Prut, pentru care limba româna este „mai mult decât un fagure de miere”, au intrat, si ei, cu succes, pe piata „perlelor”: „Iubirea-i ca focul, pâna nu-i pui un bat, nu arde”, „Receptorul este o femeie foarte frumoasa”, „Limba româna este curgatoare si se întinde peste mari si tari”, „Ilie Moromete si-a trimis feciorii la curtea împaratului”, „Sarmanul Dionis, tema ovarului este irezistibila”, „Misterul nu trebuie lamurit, ci înnodat, încâlcit.”
Sinceritatea unora dintre candidati sintetizeaza, poate, cel mai mult drama: „Sper ca va (sic!) placut. Cred ca o sa mai vin si la anul”, „Eu si cartea suntem doua zari îndepartate”…
Ion Fercu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri