19 aprilie 2024
ActualitatePericolul din farfurie: Trichineloza, dusmanul sarbatorilor

Pericolul din farfurie: Trichineloza, dusmanul sarbatorilor

Pentru ca niciun bacauan sa nu petreaca sarbatorile de iarna pe patul de spital, bolnav de trichineloza sau alte afectiuni provocate de alimentatie, inspectorii sanitar-veterinari recomanda populatiei sa nu cumpere carne de porc sau alte alimente din locuri neautorizate. Pe parcursul lunii decembrie, zece echipe de inspectori vor verifica abatoarele, carmangeriile si unitatile de alimentatie publica.

Sarbatorile de iarna se apropie, asa ca Directia de Sanatate Publica si Directia Sanitar-Veterinara atrag din timp atentia asupra riscului de imbolnavire specific acestei perioade. Consumul de alimente in exces, mai ales carne de porc, preparate traditionale, maioneze si dulciuri, eventual combinate cu alcool, poate provoca diverse boli. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt indigestiile, crizele de ulcer, pancreatitele si infarctul de miocard. Nu doar modul in care sunt consumate alimentele este important, ci si sursa acestora. „Cumparati produse numai din surse autorizate sanitar-veterinar si in termen de garantie, a recomandat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt al DSP Bacau. Altfel, exista riscul aparitiei toxiinfectiilor alimentare, al salmonelozelor, daca se folosesc oua de rata la maioneze si creme, al trichinelozei, prin consumul de carne de porc netestata trichineloscopic.”

Analize la carne si controale in lant



Personalul de specialitate din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau va intensifica, în aceasta luna, controalele în unitatile de procesare alimente precum abatoare sau fabrici de procesare carne. Scopul verificarilor este respectarea legislatiei din domeniu si protejarea sanatatii consumatorilor, în contextul apropierii sarbatorilor de iarna si, implicit, a comercializarii unei cantitati ridicate de alimente specifice acestei perioade. “În perioada 20-31 decembrie, personalul sanitar-veterinar va lucra în program prelungit pentru efectuarea examenelor trichineloscopice (program zilnic 8.00-18.00, duminica si sarbatorile legale 8.00-13.00). În perioada sarbatorilor de iarna, vor fi intensificate controalele în pietele agroalimentare”, a declarat dr. Gheorghita Vlad, purtator de cuvânt al DSVSA Bacau.
Accesul micilor producatori în spatiile special amenajate din piete se va face numai pe baza certificatului de producator si a documentului de înregistrare eliberat de DSVSA. În scopul prevenirii toxiinfectiilor alimentare, medicii veterinari care supravegheaza pietele în care producatorii particulari aduc la vânzare alimente de origine animala vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însotite de documente care sa le ateste provenienta. Nu se pot vinde produse în spatii improvizate sau în sistem de vânzare stradal, în care sunt asigurate conditii de igiena. Incepând cu 15 decembrie inspectorii sanitar-veterinari vor face controale mixte impreuna cu cei de la Protectia Consumatorilor, politisti si inspectorii sanitari. Nu vor scapa de verificari nici proprietarii de pensiuni, laboratoarele de cofetarie, patiserie, bufetele, cantinele sau restaurantele. Inspectorii vor fi prezenti in tot judetul. (Andreea Gavrila)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri