28 martie 2024
ActualitatePericolele ascunse din spitalele românesti

Pericolele ascunse din spitalele românesti

Indiferent unde sunt acordate, ingrijirile medicale pot genera infectii nosocomiale. Cel mai frecvent, acestea se produc in spitale. Unele spitale ascund acest lucru. In România este raportata o rata de 1 la suta din cazurile ingrijite medical, in timp ce in tarile occidentale este recunoscuta o rata de 7-10 la suta.

Una din temele importante ale sesiunilor de comunicari stiintifice care s-au desfasurat in cadrul “Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti” (27-29 iunie 2013) au reprezentat-o infectiile nosocomiale. Medici din toate sectiile spitalului, precum si din alte unitati sanitare din judet si din tara au asistat la o abordare complexa a infectiilor pe care pacientul le poate face in timpul internarii sau imediat dupa spitalizare. Subiectul a fost tratat pe indelete de catre prof.dr.Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina Iasi, care in deschiderea prelegerii a apreciat Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti ca fiind “un loc unde se face medicina, o unitate cunoscuta nu numai in Moldova, ci si in tara, prin faptul ca se respecta si respecta si pacientul”, dupa care a precizat ca infectiile nosocomiale sunt specifice nu numai spitalelor. “Sunt mai frecvente in spital, dar pot sa apara inclusiv in ingrijirile paliative la domiciliu, si acestea antrenând patologie nosocomiala. Chiar si in urma unor investigatii endoscopice, efectuate in afara spitalului, este posibil sa fie generate asemenea infectii”, a spus prof.dr. Doina Azoicai.

“Se ignora de multe ori faptul ca bolnavul, desi a fost operat bine, pleaca mort acasa si aceasta, posibil, din cauza unei infectii postoperatorii. In multe spitale de la noi se subestimeaza acest risc. Ba, mai mult, unele raporteaza ca nu au avut niciun caz de infectie nosocomiala, ceea ce este exclus, pentru ca nu suntem intr-o lume ideala.”



prof.dr.Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina Iasi

 

“Se subestimeaza acest risc”

Dar, din pacate, unele din unitatile in care aceste infectii nosocomiale se produc prefera sa le ascunda. In România, rata infectiilor nosocomiale, declarata oficial, este de 1 la suta, dar aceasta este cu mult subestimata. In realitate, incidenta este mult mai mare. Chiar medici epidemiologi renumiti din România apreciaza ca la noi in tara acest tip de infectii reprezinta cel putin 5 la suta din cazurile ingrijite medical. La noi in judet, in primul trimestru din acest an a fost raportat de catre spitale la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau un numar total de 41 cazuri de infectii nosocomiale. Cele mai multe, respectiv 25, au fost de natura digestiva. Alte 8 au fost afectiuni respiratorii iar 4, cutanate. In aceeasi perioada a anului trecut, au fost declarate 49 de cazuri, din care 22-respiratorii, 10-digestive si 4-plagi chirurgicale. Evident, si anul trecut, si in 2013, numarul infectiilor nosocomiale raportate este foarte mic fata de miile de cazuri spitalizate in tot judetul intr-un singur trimestru. In unele spitale pare sa fie chiar o situatie ideala, daca ar fi sa judecam dupa statistica lor. In trimestrul I din 2012, Spitalele Orasenesti Buhusi si Comanesti nu au raportat niciun caz, la fel si in primele 3 luni din 2013. In primul trimestru din acest an, si Spitalul Municipal Onesti a declarat ca nu a avut nicio infectie nosocomiala.

In Occident, mai rau decât la noi?

In schimb, in tarile occidentale se raporteaza intre 7 si 10 la suta din cazurile ingrijite medical. “In Franta, de exemplu, se apreciaza ca sunt 7 la suta, a mai afirmat prof.dr.Doina Azoicai. Francezii sunt patimasi in ceea ce priveste supravegherea infectiilor nosocomiale. La noi, insa, se adopta atitudinea strutului. Nu este o atitudine moderna, corecta si normala. Ignorând riscurile de infectie nosocomiala, punem in pericol pacientul, dar si personalul medical.” Infectiile dobândite in cursul spitalizarii sau al ingrijirilor acordate bolnavului in afara unei unitati sanitare determina consecinte importante in plan medical, dar si economic. Ele sunt o cauza majora de crestere a morbiditatii, a mortalitatii si a ratei de reinternare in spitale, in primul rând, prin faptul ca sunt cu germeni rezistenti la antibioticele uzuale.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri