18 aprilie 2024
EvenimentPerchezitii la Directia Silvica Bacau in dosarul „retrocedarilor”

Perchezitii la Directia Silvica Bacau in dosarul „retrocedarilor”

Procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) -Serviciul Teritorial Brasov au inceput cercetarile in dosarul retrocedarilor zecilor de mii de hectare de padure, dintre care circa 43.000 de hectare sunt din judetul Bacau.

„Se efectueaza cercetari într-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savârsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie ce au legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de aproximativ 90.000 ha de teren forestier si 100 ha teren agricol”, se arata intr-un comunicat remis ieri dimineata de DNA.

Procurorii anticoruptie, insotiti de mascati, au descins de la primele ore ale diminetii la sediul Directiei Silvice Bacau din parcul de la Hemeius, dar si la Primaria Caiuti, si au inceput sa verifice documentele pe baza carora s-a facut retrocedarea hectarelor de padure lasate mostenire de catre Nicolae D. Ghica. Perchezitiile din Bacau s-au numarat printre cele efectuate la 25 de locatii din judetele Brasov, Covasna si Bucuresti, dintre care cinci la institutii publice de interes local, una la un birou de avocatura, iar restul la sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.



Hrebenciuc cercetat in acest dosar

La sediul DNA Brasov au ajuns apoi rând pe rând deputatul bacauan Viorel Hrebenciuc, senatorul Ilie Sârbu si deputatul Ioan Adam, care a fost avocatul unuia dintre mostenitori, acestia fiind suspectati ca ar fi facut presiuni asupra conducerii Romsilva sa nu mai faca aparari in justitie, iar retrocedarea sa aiba loc. La iesirea de la DNA, Hrebenciuc a declarat ca i s-a adus la cunostinta faptul ca este inculpat in acest dosar, fiind cercetat pentru mai multe infractiuni.

Pe tot timpul derularii procesului dintre mostenitorii lui Sturdza si statul român, prin Directia Silvica, s-a tot vorbit despre faptul ca cei care au cerut padurea, respectiv Elie Vlad Sturdza, apoi fiul sau Paltin Sturdza nu ar fi avut acest drept pentru ca erau rude mult prea indepartate.

“Primaria Comanesti a refuzat retrocedarea”

Viorel Miron, primarul orasului Comanesti, afirma ca actiunea DNA vizeaza exact proprietatile retrocedate lui Paltin Sturdza, fiul lui Elie Vlad Sturdza, care a câstigat in instanta acest drept. „Primaria Comanesti a refuzat sa retrocedeze deoarece Paltin Sturdza nu era mostenitor de gradul IV, ci de gradul V.” Totusi, Tribunalul Covasna i-a dat câstig de cauza. Mai mult, Paltin Sturdza a cerut 34.000 de hectare, iar instanta i-a retrocedat 43.000 ha, arata Viorel Miron. “Noi suntem foarte interesati de acest caz, a mai adaugat primarul orasului Comanesti. Speram sa fie recuperate atât parcul si Palatul Ghika, cât si padurile.”

Initial procesul deschis de urmasii lui Ghica a fost câstigat de Directia Silvica Bacau la instanta din Onesti, in anul 2007. Sentinta a fost insa atacata si, cinci ani mai târziu, Tribunalul Covasna da o decizie prin care 43.000 de hectare de padure, din judetul Bacau, sunt câstigate de mostenitorii care au cerut acest lucru in instanta. Terenul forestier este amplasat in Comanesti, Moinesti. Dofteana, Palanca, Agas si Asau.

Prejudiciu de peste 300 de milioane de euro

La finalul zilei, DNA a remis un comunicat in care se arata ca cei trei parlamentari, printre care si Viorel Hrebenciuc, sunt urmariti penal, deputatul bacauan fiind acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care îndeplineste o functie de conducere într-un partid în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit anchetatorilor, in aprilie 2012, în urma unei întelegeri prealabile, un complet de judecatori de la Tribunalul Covasna, a admis recursul prin care Bacaul a pierdut padurea. “Decizia judecatoreasca ar fi fost pronuntata în contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, respectiv fara prezenta vreunui înscris nou care sa schimbe starea de fapt retinuta de instantele anterioare, fara a se efectua vreo expertiza în cauza, fara a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945”, spun procurorii DNA. Astfel s-ar fi adus un prejudiciu Romsilva de peste 303 milioane de euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier. In acest dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Geta P.,
Silvia P.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri