19 aprilie 2024
ContrasensPentru cine bate saua Washingtonul?

Pentru cine bate saua Washingtonul?

Declaratiile ambasadorului SUA in Republica Moldova referitoare la existenta a doua popoare – unul român si unul moldovean – au inflamat spiritele pe cele doua maluri ale Prutului, unde imaginea “Podului de flori” inca mai dainuie. Dincolo de acest puseu anti-american in România, cui foloseste, oare, iesirea ambasadorului SUA?

Cum, pâna acum, Departamentul de Stat nu a iesit cu vreo declaratie in care sa catalogheze incidentul ca “nefericit” si sa spuna ca ambasadorul Pettit a vorbit in nume propriu, suntem nevoiti sa consideram ca este vorba de un punct de vedere oficial al SUA.

Desi zeci de ani URSS a folosit ideea poporului moldovean, Rusia a abandonat aceasta retorica, mai ales ca exista precedentul Crimeea. Apoi, la modul in care decurge conflictul SUA – Rusia, e greu de crezut ca americanii ar oferi munitie rusilor. Rezulta ca declaratiile ambasadorului SUA sunt facute nu pentru Rusia, ci ar putea fi facute pentru Ucraina.

Kievul, aliat credincios al Statelor Unite in zona, folosit de Washington ca pion avansat impotriva Moscovei, are o problema: teritoriul Ucrainei de astazi are in componenta regiuni furate de la alte tari: Transcarpatia de la Ungaria (si Cehoslovacia), Bucovina si Bugeacul de la România precum si Lviv (Lwów) de la Polonia. Teoretica unificare a României cu Moldova ar fi pus in discutie si recuperarea teritoriilor care apartin, astazi, Ucrainei. Ar fi fost adusa in discutie problema Bucovinei iar, daca Crimeea ramâne la Rusia se pune in discutie si Bugeacul (sudul Basarabiei) care a fost cedat Ucrainei de RSS Moldoveneasca.

Totusi, sansele unei unificari româno-moldovenesti sunt foarte reduse. In afara de o retorica a unor ONG-uri si a câtorva lideri politici, intre care cel mai important este Traian Basescu, nu s-a facut nimic. Asadar, daca sansele unificarii sunt asa de mici, de ce a simtit nevoia SUA sa traga acest semnal? Pentru ca, da, noi stim ca ideea unirii este doar o idee. Dar, de exemplu, in Ucraina, propaganda poate sustine altceva.

Iar o pozitie transanta a SUA fata de “nationalistii” români da foarte bine in contextul politic ucrainean. In acelasi timp, insa, mesajul este clar si pentru Bucuresti: SUA nu agreaza ideea unirii. Din acest punct de vedere, intre Washington si Moscova ultimilor 70 de ani nu este nici o diferenta.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri