28 martie 2024
CulturăPeisaje, portrete si autoportrete la “Ultima personala” a pictorului Mihai Butnaru

Peisaje, portrete si autoportrete la “Ultima personala” a pictorului Mihai Butnaru

Galeriile Frunzetti ale Filialei Bacau a Uniunii Artistilor Plastici gazduieste, de vineri, 8 mai, expozitia de pictura si grafica “Ultima personala…?”, a artistului Mihai Butnaru, membru titular al UAP din 2003, profesor de desen decenii de-a rândul la Colegiul Pedagogic “Stefan cel Mare” din Bacau.

De la ultima personala, din 2000, prezentata publicului, si atunci, de criticul literar Constantin Calin, creatia cunoscutului artist bacauan pastreaza, in linii mari, temele si tehnicile care l-au consacrat, peisajul (“Ele surprind locuri dragi pictorului in care reuseste sa se retraga la clipa de ragaz spre a dialoga cu natura. Toamnele cu ruginiul frunzelor si note nostalgice, primaverile cu deschideri largi si explozii de energii, iernile cu chiciura si ger, verile cu vegetatii abundente si ape curgatoare” – Dumitru Alexoaie, profesor la Academia de Arte “Geroge Enescu” Iasi), portretul (Bunica, Nepotica, Badia – actorul Ernest Maftei), florile (de remarcat Floarea soarelui-2009), o explozie de flori si de culoare, dar si autoportrete (“…piesa vedeta a expozitiei sale este autoportretul, surprins intr-o dispozitie solara: o imagine a barbatului matur, satisfacut de lucrul mâinilor sale, de progresele artisitce, nespectaculoase dar sigure, pe care le-a facut, cu o rezerva de optimism” – prof. Constantin Calin).

Ulei pe pânza, acryl pe pânza, guasa, acuarele de mari si mici dimensiuni alcatuiesc o expozitie unitara, rod a 15 ani de creatie, la care se adauga si sculptura, notabila fiind realizarea portretului bust al domnitorului Stefan cel Mare si Sfânt, mai intâi in ghips (2004), ca dupa trei ani, sa fie turnat in bronz si amplasat in incinta Colegiului Pedagogic (2007), lucrare donata de Mihai Butnaru scolii pe care a slujit-o, multi ani, cu pasiune si profesionalism.



O expozitie a unui “Ins discret, el se sfieste sa-si etaleze intimitatea, fie ca e vorba de tristete, fie de bucurie. Revansa asupra unor asemenea reticente si comprimari sufletesti o constituie câteva lucrari euforice, explozive, surprinzatoare. Cu siguranta, nu va fi «ultima personala», vor mai fi, poate una, poate doua”, a mai spus prof. Constantin Calin. O expozitie care intruneste toate atributele (si adjectivele), de aceea merita vazuta.

(Din pacate, in aceeasi zi, colegii, publicul au aflat cu surprindere si tristete de decesul fulgerator al pictorului Constantin Ciuperca, membru al UAP, unul dintre cei mai cunoscuti artisti plastici, specializat in pictura murala, cu lucrari deosebite in mai multe lacase de cult din România. Asistenta a pastrat un moment de reculegere in memoria artistului bacauan, nascut in 1960, la Borlesti – Neamt.)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri