29 martie 2024
ActualitatePatru asociatii de proprietari au fost debransate de la caldura

Patru asociatii de proprietari au fost debransate de la caldura

Furnizorul de agent termic a recurs la aceasta masura dupa ce reprezentantii asociatiilor de proprietari au refuzat sa semneze contractul de prestari servicii cu Thermoenergy Group SA. Mai exact, 135 de familii dorm in frig incepând cu 27 februarie 2015. Bacauanii afectati de aceasta masura sunt arondati Asociatiei de proprietari nr. 116, Asociatiei de proprietari nr. 96, Asociatiei de proprietari nr. 100 “Primaverii” si Asociatiei de proprietari 100A.

Instigare la revolta

Vineri dimineata, o echipa de muncitori s-a deplasat pe strada Aprodu Purice pentru a intrerupe furnizarea agentului termic pentru consumatorii arondati Asociatiei de proprietari nr. 116. Presedintii si administratorii afectati de masura aplicata de Thermoenergy Group spun ca angajatii societatii bacauane nu au facut altceva decât sa instige populatia impotriva asociatiilor de proprietari.



“I-am pus in vedere inginerului care conducea echipa ca poate sa faca ce doreste pe domeniul public, insa, le-am interzis categoric accesul in subsolul blocurilor pentru ca aparatura montata acolo apartine proprietarilor, iar accesul este permis doar cu aprobarea asociatiei de proprietari. Angajatii Thermoenergy au pus anunturi in scarile de bloc prin care arata ca vinovata de disconfortul termic se face asociatia de proprietari”, declara Ioan Chirila, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 116.

Ceea ce nu stiu locatarii este faptul ca dupa sase ore de negocieri cu directorul Thermoenergy si subalternii sai, au stabilit impreuna niste clauze la contract. “A ramas sa ne trimita contractul in forma stabilita si m-am trezit cu un delegat la usa ca imi intinde un contract nestampilat si nesemnat.

Contractul era modificat, insa, in favoarea Thermoenergy. Au introdus trei clauze care anulau tot ce stabilisem de comun acord pret de sase ore. In plus, mai strecoara si precizarea ca furnizorul are voie oricând sa adauge noi clauze la contract fara sa fim consultati. Eu nu pot sa i-au singur o decizie ca asta.

Când vine vorba despre semnat conventii, Thermoenergy este stapân, insa, când apar avariile in reteaua de termoficare, oamenii sunt trimisi la asociatie sa le rezolve problemele. O sa convoc o Adunare Generala extraordinara, iar daca oamenii doresc colaborarea cu furnizorul de agent termic in conditiile impuse de ei, ii pun sa semneze ca sunt de acord sa-si asume responsabilitatile legate de calitatea serviciilor oferite de Thermoenergy”, spune Chirila.

Fara contract, Thermoenergy blindeaza tevile

La aceasta data, 16.700 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic. Dintre acestea, doar 4.500 de familii au semnat conventii/contracte individuale cu Thermoenergy.

“Aceste conventii sunt anexe la contractul pe care asociatiile l-au semnat cu noi. Legea spune clar ca asociatia trebuie sa semneze un astfel de contract de prestari servicii, indiferent câte apartamente se incalzesc cu agent termic. Cei care au declarat initial ca vor semna, au spus a doua zi ca s-au razgândit. Noi speram ca vom rezolva aceasta problema cu asociatiile restante. Ne place sa credem ca am inceput altfel colaborarea cu asociatiile de proprietari. O parte dintre presedinti au venit cu propuneri de acte aditionale pe care le-am discutat cu fiecare in parte”, declara Radu Palade, directorul Thermoenergy Group SA.

Societatea nou infiintata pune accent pe semnarea acestor contracte intrucât furnizeaza agent termic din 15 decembrie 2014. “La acea data nu puteam face doua rânduri de facturi si am convenit cu Sierra Quadrant sa facturam printr-un protocol. Facturarea pe luna ianuarie a inceput din 26 februarie 2015. Asociatiile nu pot primi factura in lipsa contractului de furnizare.

Daca un presedinte de asociatie nu vrea sa incheie contractul, este o problema delicata, dar noi nu putem furniza agent termic fara un astfel de document semnat de ambele parti. Si la apa e la fel. CRAB nu are cum sa furnizeze apa populatiei fara contract”, declara Marius Pavel, director comercial la Thermoenergy Group SA.

In concluzie, conducerea societatii ii asteapta la noi discutii pe reprezentantii asociatiilor de proprietari care nu s-au decis inca daca merg in continuare cu Thermoenergy. Oamenii spun ca firma nou infiintata nu a schimbat din vechiul contract decât numele si ani de zile au indurat repercusiunile unui contract facut doar in favoarea furnizorului.

Ani de zile, beneficiarii au avut parte numai de obligatii, pentru ca drepturile le-au fost ignorate de nenumarate ori de fostul CET Bacau. Acum, cei de la Thermoenergy aspun ca nu au nimic de-a face cu CET Bacau si ca sunt o firma curata care lucreaza pentru cetateni.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri