29 martie 2024
ActualitatePăsările sălbatice dau buzna în casele oneştenilor

Păsările sălbatice dau buzna în casele oneştenilor

De o întâmplare inedită şi, totodată, stranie a avut parte, zilele trecute, o pensionară din Oneşti.

Vivi Bogeag, de 69 de ani, povesteşte cum, într-o după amiază, în timp ce se ferea de canicula de afară, i-a intrat pe fereastra sufrageriei un porumbel cenuşiu-închis. Mica pasăre se comporta destul de ciudat, era agitată şi căuta un loc în care să se adăpostească.

„Am observat că avea două banderole albastre la fiecare picioruş. Ciudat mi s-a părut că erau înfăşurate ca atunci când îţi pui un leucoplast pe o rană. În fine, m-a speriat destul de tare, când a intrat în casă, mai ales că se zbătea ciudat, dând din aripi. A stat o noapte pe calorifer, respirând greu, şi-a făcut nevoile pe-acolo.



Abia, dimineaţa, l-am impins uşor cu o măturică şi şi-a luat zborul în picaj, de am crezut că se prăbuşeşte”, explică femeia. A doua zi de la isprava asta, pensionara s-a trezit cu o altă pasăre – de data, asta una răpitoare.

Pasărea, de culoare maronie, cu pete negre, şi cu galben în zona ciocului (la fel şi picioarele), se aşezase pe funia de întins rufe, improvizată în exteriorul apartamentului.

„Mi-am imaginat că era o pasăre de pradă. Avea ciocul mare, încovoiat, gheare la fel de mari şi se vedea după ochi că nu era deloc neliniştită cum fusese porumbelul, cu o zi înainte. Parcă scruta cu privirea după ceva anume, căuta ceva, o pradă – m-am gândit”, mai explică pensionara din Oneşti.

Din acel moment, oneşteanca nu l-a mai văzut niciodată. Şi nici porumbelul de cu o zi înainte. În schimb, marcată de neobişnuitul eveniment şi sub vădita influienţă a supersitiţiilor (iniţial, crezuse că ar fi o bufniţă sau ceva asemănător), pensionara a încercat să afle despre răpitor, postând pe pagina sa de Facebook fotografia făcută cu telefonul mobil.

Din aceasta, reiese că neobişnuita apariţie ar putea fi un uliu păsărar, denumit şi uliul mic, uliul de hulubi sau uliul vrăbier) fiind o pasăre răpitoare de zi, de talie mică. Femela este mult mai mare decât masculul, lungimea corpului fiind de 28-38 de cm. Cert este că pasărea este o specie rară, întâlnită în ultimul timp şi în oraşe, în zonele cu liziere, unde vânează vrăbii şi mierle. Femela, fiind mai mare, prinde şi porumbei, stăncuţe etc.

“S-a plimbat când la o cameră, când la alta, vrând parcă să intre în casă. Asta chiar că m-a speriat! Am apucat să-i fac două poze, dar pesemne că a simţit că mă apropiam prea tare – aş fi vrut să-l pozez mai de aproape – şi, a întors capul spre mine, apoi şi-a luat imediat zborul”.
Vivi Bogeag, pensionară

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri