28 martie 2024
ActualitateParazitoze intestinale (viermii intestinali)

Parazitoze intestinale (viermii intestinali)

Parazitozele intestinale sunt foarte frecvente la copii si neavând semne zgomotoase de boala pot trece neobservate, uneori; efectele asupra dezvoltarii copilului sunt negative.

Cum ajung viermii la copil? Unii paraziti ajung la copil din sol (pamânt ), unde trec prin mai multe stadii de dezvoltare, cum ar fi limbricii (de forma tubulara, cu lungimea de 2 – 10 centimetri, deci pot fi vazuti cu ochiul liber in scaunul copilului). Altii se transmit de la gazde vii, adica animale sau alti copii, cum ar fi oxiurii (de grosimea firului de ata, de aproximativ 1 centimetru, si care pot fi vazuti cu ochiul liber, daca privim cu atentie ). Parazitul numit Giardia lamblia (este un singur parazit) are drept gazda omul, câinele, pisica, castorul care pot contamina apa, prin materiile fecale; acest parazit nu se vede cu ochiul liber, e nevoie de microscop. Calea de trasmitere este mâna murdara, fructele si legumele nespalate sau spalate cu apa infestata (apele din jurul taberelor sau camping-urilor), contactul direct in timpul jocului, contactul intre membrii unei colectivitati (cresa, gradinita, scoala, familie). Atentie !!! Viermii „nu se fac de la dulciuri” asa cum gresit spun majoritatea parintilor; este adevarat ca unii copii manifesta apetit crescut pentru dulciuri si una din explicatii ar fi ca parazitul aflat in intestinul copilului se hraneste cu substante nutritive, in detrimentul copilului, care simtindu-se slabit va compensa slabiciunea cu „un dulce ”, care elibereaza rapid energie.

Care sunt semnele ce atrag atentia asupra unei parazitoze, la copil? Durerile abdominale sunt pe primul loc, pot fi suportabile si de lunga durata (adica cornice) sau violente, insuportabile (adica colicative), care necesita prezentarea la serviciul de urgenta; urmeaza balonarile, diareea alternând cu constipatia, varsaturi fara o cauza identificabila, eruptii pe piele (bubite pe piele), pruritul anal (copilul se scarpina des la fundulet), anemie (scaderea fierului, deoarece il folosesc viermii), lipsa poftei de mâncare, oboseala, scaderea in greutate sau stationarea cresterii, nervozitate, stari de agitatie in cursul noptii si uneori convulsii.



Cum putem afla despre existenta parazitilor? Prima metoda este observarea cu ochiul liber a viermilor in scaun (limbrici, oxiuri) care exclude orice analiza. Urmeaza examenul coproparazitologic, adica ducem scaunul copilului la laborator, pentru analiza, intr-un recipient mic, pe care il gasiti in farmacie sau laboratoare. E important de retinut ca analiza se face din scaunul proaspat emis, se recolteaza din mai multe locuri ale aceluiasi scaun, iar daca nu avem aceasta posibilitate, scaunul va fi pastrat, la rece (frigider) dar nu mai mult de 12 ore (de seara pâna dimineata). Atentie! Un rezultat negativ al examenului coproparazitologic nu exclude existenta parazitului, deoarece in scaun se cauta oua de parazit, iar acesta nu elimina oua in fiecare zi, motiv pentru care trebuie repetata examinarea la câteva zile.

Tot din scaun se poate detecta antigenul parazitului, cum este pentru Giardia lamblia, analiza care certifica existenta parazitului, chiar daca nu poate fi vizualizat microscopic. Se mai poate efectua hemoleucograma (din deget sau vena) care poate ilustra o modificare ce sugereaza prezenta parazitului la copil (eozinofile crescute) si poate certifica prezenta anemiei, prin lipsa de fier.
Cum tratam parazitozele intestinale? Tratamentul este unul agresiv atât pentru vierme, cât si pentru copil, motiv pentru care e nevoie de recomandarea medicului. Mamicilor care dau din proprie initiativa medicamente impotriva viermilor le sugerez sa foloseasca variantele naturale, care in general protejeaza ficatul copilului, daca sunt de calitate (nu toate medicamentele asa-zise naturale sunt si de calitate).

Putem preveni infestarea cu paraziti intestinali? Da, cu siguranta si sta in puterea noastra: 1) invatati copilul sa se spele pe mâini cu apa si sapun, cât mai des (inainte sa manânce, dupa folosirea toaletei, dupa ce se joaca cu animalele sau dupa ce le hraneste, când vine de la joaca); 2) orice familie are dreptul la un WC sau latrina igienic construita si corect utilizata, dupa cum orice cresa, gradinita sau scoala vor asigura grupuri sanitare igienic intretinute si facilitate pentru spalarea mâinilor; 3) fructele si legumele proaspete vor fi spalate sub jet de apa; 4) carnea va fi bine pregatita (fiarta, gratar, prajita), deoarece carnea cruda poate fi infestata cu un parazit – trichineloza – care poate cauza decesul; 4) odata ce parazitoza a fost diagnosticata la un copil intr-o colectivitate e indicat sa luam in calcul investigarea si tratarea celorlalti copii (aceeasi regula se aplica si familiei).

In speranta ca informatiile va sunt de folos, va doresc success in lupta cu parazitozele intestinale; veti birui de dragul copiilor dumneavoastra!

Dr. Ana Olinic, medic primar pediatru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri